2012,  Jana Semelková,  Kultura

Plánujete konec světa? A co spisovatelé a další umělci? Zeptali jsme se.

Konec světa očima spisovatelů, výtvarníků a jednoho fotografa – 1

Fragment mayského kalendáře, zdroj: antropologické muzeum v Xalapě, Vela Cruz, Mexico. foto: wikipedie

Rok 2012 je opředen záhadami a tajemnými proroctvími. Hollywoodští filmaři se nás snaží přesvědčit, že prý podle mayského kalendáře nastane konec světa. Chytré hlavy sčítají, násobí, dělí, dedukují, jen aby vypočítaly správné datum, kdy k události dojde. K dispozici máme hned několik možností – letos, příští rok na jaře, v roce 2016… V současné době však jednoznačně vítězí nejbližší termín: 21. 12. 2012. V Americe se budují podzemní bunkry k přežití, z obchodů mizí konzervy, těstoviny, rýže, lidé si vytvářejí balíčky poslední záchrany, u nás jsem obdobné zděšení nezaznamenala, ale možná jen si takových „drobností“ nevšímám a jsem imunní vůči katastrofickým zvěstem.

Přesto (nebo právě proto) jsem se zeptala dvaceti jedna zajímavých lidí pohybujících se kolem knížek, co v ten den budou dělat, jak se chystají na onen ZÁNIK SVĚTA. A protože končí rok, tak mne zajímalo, s jakou knížkou či knížkami by rádi strávili poslední dekádu prosince – tedy pokud nenastane předpovězený KONEC.

Na mé otázky postupně odpověděli: fotograf a publicista Josef Louda, jehož tváře se svatozáří mnozí znají, stejně jako kliky, které právě vystavuje na Praze 3; rozhlasová režisérka Yvona Žertová, jež se stará o legendární pořad Tobogan už devět let a je spoluautorkou knížek o tomto pořadu; spisovatelka Ivona Březinová, kterou mají v paměti hlavně dětští čtenáři a jejíž knížky už se počítají na police; spisovatelka a učitelka Renata Štulcová, jejíž kniha Růže a krokvice mne přímo uhranula, také je třeba zmínit Renatin úspěšný blog Rafaelova škola, který se stal letos Blogem roku; spisovatelka Ivana Hutařová, autorka laskavých detektivek o Matyldě, která je na stopě a autorka projektu Knížka pro prvňáčka; výtvarnice Alexandra Horová, jejíž jméno najdete v tiráži nejedné knížky Albatrosu, kde pracuje jako výtvarná redaktorka, méně se ví, že tvoří krásné smalty; spisovatel a egyptolog-amatér Luděk Václav Wellner, autor historických románů a populárně naučných publikací – určitě okuste jeho příběh Poslední z faraonovy družiny; host ze Slovenska – ilustrátor Juraj Martiška, ve své rodné zemi velmi

Geniální nápad s koncem světa … z pohledu umělců vám přinesla Jana Semelková”

plodný autor, u nás ilustroval zatím jen jednu knížku – Jak se zbavit Mstivý Soni Jiřího Holuba; ilustrátorka Bára Buchalová, jejíž postavičky zdobí stránky webíku Českého rozhlasu, z knih jmenujme: Kolik váží Matylda či Dva lelci ve skříni; spisovatel Miloš Kratochvíl, který kolem sebe rozsévá pozitivní náladu a šíří světem laskavost jak v próze, tak ve verších; spisovatelka Vesna Tvrtković, autorka, která se do Čech přistěhovala v roce 1993 ze Sarajeva a začala se učit česky, dnes česky píše a velmi dobře (povídky Ani ve snu, novela Idioti 21. století); spisovatel, cestovatel a kastelán Jiří Holub poslal odpovědi z Velikonočního ostrova, je autorem rozverných příhod pro děti a hlubokých příběhů pro dospělé; výtvarník a muzikant Jaromír F. Palme, opět pohodář, píšící zdařilé písňové texty, malující pozitivní obrázky a skvěle zpívající; grafička a spisovatelka Naďa Moyzesová, určitě si ji vybavíte jako autorku pověstí o zbojnících a pohádkových pověstí Bratři obři; spisovatelka a překladatelka Daniela Krolupperová, která píše hlavně pro děti a mládež, připomínám letošní velmi povedené Společenstvo klíčníků; spisovatelka Marie Kšajtová, jejíž jméno najdete v titulcích nejednoho večerníčku, kde po léta pracovala jako dramaturgyně, letos jí vyšla kniha Dina a tajemství starých tenisek; spisovatelka Monika Petrlová, která se umí dobře rozhlížet kolem sebe, což dokazuje svými povídkami (Hafni! a jiné povídky); ilustrátor a spisovatel, kterého známe pod pseudonymem Vhrsti, určitě znáte jeho komiksy, nové ilustrace k Steklačovu Boříkovi a možná i autorské knížky; básník Jiří Žáček, jehož básně zní v uších čtenářům od 1 do 100 let; Alena Jakoubková, spisovatelka a knižní redaktorka, jejíž romány zná nejedna z dam, neboť paní Alena stojí vždy na straně žen. A nakonec se přidává i moje maličkost, Jana Semelková, redaktorka, recenzentka a korektorka na volné noze a také majitelka nakladatelství JaS, které neskromně přiznávám, vydává báječné knížky.

Postupně se dozvíte dvacet zajímavých odpovědí na tyto otázky:

1/ 21. 12. 2012 prý nastane konec světa. Co na páteční den plánujete vy? Jak vnímáte ono mayské proroctví?

2/ Pokud konec světa nenastane, v což pevně věřím, s jakou knížkou či knížkami strávíte poslední dekádu roku?

Zajímají vás odpovědi? Tak hurá do toho – pokračování  zde –

Konec světa? Někdo bude možná mýt skleničky, jiný vypadat sexy. Jako obvykle.

 

Foto: Archiv JaS, zdroj JS

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy