2012,  Jana Semelková

Na konci světa s Cibulkou v pyžamu u krbu v županu?

Přinášíme další odpovědi na naše dvě všetečné otázky. Svěřili se nám: spisovatelka a publicistka Ilona Fryčová, členka tvůrčí skupiny Hlava nehlava; moderátor, dramaturg, scenárista a spisovatel Aleš Cibulka, jehož novinka Cibulka v pyžamu je právě teď k mání; herec Michal Jagelka, princ českého dabingu a spisovatelka Martina Drijverová, autorka mnoha knížek jako Táta k příštím Vánocům nebo Domova pro Marťany (jedna z nejoblíbenějších „dětských“ knížek šéfredaktorky Superrodina.cz. Doporučuji všem!)

1/ 21. 12. 2012 prý nastane konec světa. Co na páteční den plánujete Vy? Jak vnímáte ono mayské proroctví?

2/ Pokud konec světa nenastane, v což pevně věřím, s jakou knížkou či knížkami strávíte poslední dekádu roku?

Ilona Fryčová, spisovatelka a publicistka

1/ Někteří říkají, že nic nebude, že jen přejdeme do duchovního období, jiní tvrdí, že nastane jakési varování, přímo z nebes, jak je psáno v Apokalypse. Tahle skupina však přesné datum nezná, prý ho zná jen otec na nebesích. Kdekdo to však s datem 21. 12. spojuje, už třeba podle proroctví Nostradáma. Já chci ten den trávit s rodinou na chalupě, kde máme krb na dříví, pokud by se naplnila hrozba tmy a výpadku energie. Jestliže tak nenastane, tak si aspoň užijeme rodinný krb v období adventu.

2/ Co budu číst? Možná Jak jsme v Teheránu četly Lolitu, nebo sáhnu po něčem starším. Nedávno jsem četla Doktorku z domu Trubačů. Autorka píše o milé sánské koze. Vzpomněla jsem si, že jsem si kdysi chtěla přečíst Proč umírá koza Sánská. Tak jestli přežijeme, tak budu číst o koze, nebo o voze, to je jedno, čtu ráda. A určitě budu číst Cibulku v pyžamu a budu ho číst u krbu v županu.

Aleš Cibulka, moderátor, spisovatel, scenárista a dramaturg

1/ Pevně doufám a věřím, že konec světa nenastane, protože na sobotu 22. prosince jsme naplánovali rozhlasový Tobogan na téma „Přežili jsme konec světa“. No, a pokud by ten konec světa nastal, udělalo by nám to velké problémy: museli bychom všechny hosty obvolávat, aby nechodili a divákům bychom museli vrátit vstupné. Tedy, teď mě vlastně napadá, že kdyby ten konec opravdu nastal, už by to bylo všechno jedno…

2/ Za celý rok se mi v pracovně nahromadila neskutečná spousta knih, které jsem v roce 2012 dostal. U všech si slibuji, že „až bude chvilka času“, tak se na ně vrhnu. Ta chvíle času snad přijde právě na konci roku. Ale na kterou se vrhnu jako první, to zatím netuším. Ale abych jako autor odpověděl dost vlezle, bude to jistě kniha, kterou vydal (v abecedním pořadí): Edice ČT, JaS nebo Sláfka Kopecká!

Michal Jagelka, herec

1/ S koncem světa nestraš! Máme totiž na sobotu vstupenky na Placida Dominga, kdybychom nejslavnějšího tenora světa neměli kvůli přihlouplému konci světa slyšet, tak to by mě opravdu namíchlo!

2/  Slíbil jsem Janě Semelkové, že co nejdřív dokončím román, na kterém už několik let pracuji. Četla totiž knihu skoro celou a je napnutá, jak příběh dopadne. A protože sliby se mají plnit (nejen o Vánocích), tak budu poslední dny roku trávit s tou mojí knihou… (Když jsem četla rukopis románu, tak jsem se začetla, že jsem v tramvaji nevnímala okolí a přejela dvakrát z konečné na konečnou. Dvě třetiny už znám, na poslední čekám druhý rok, asi se už dočkám! – poznámka J. S.)

Martina Drijverová, spisovatelka

1./ 21. 12. již tradičně zdobíme se synem vánočně dům a malujeme perníky. Pokud dojde ke konci světa, bude pro nás sladký (neb si olizujeme polevu z prstů).

2./ Vždycky znova čtu Erbena: Hoj, ty Stědrý večere, ty tajemný svátku… (Paní Drijverová poslala fotku, na které je přestrojena za vlastní čtenářku. pozn. redakce)

Domov pro Marťany. Dětský příběh seznamuje malé čtenáře s Downovým syndromem.

 

Jana Semelková

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy