2012,  Jana Semelková,  MB

Co budete dělat 21.12.2012? Zeptali jsme se Radky a Jana Potměšilových, Martina Vopěnky a dalších.

V další části seriálu, který se ptá různých známých osobností na téma „konce světa“ (viz otázky níže), nám své odpovědi poskytli: spisovatelka, redaktorka a recenzentka Renata Petříčková, kterou znáte třeba jako spoluautorku dětské knížky S Blbounem do říše pohádek, či jako dopisovatelku do superrodina.cz. PR specialistka pro Albatrosmedia, a. s., usměvavá Radka Potměšilová, a populární český divadelní a filmový herec, Jan Potměšil, nás překvapili tím, že konec světa nastane možná o pár dní později, když… Ale to se dočtete až v jejich sloupku. Sympatická Markéta Dočekalová, scenáristka, spisovatelka (znáte její novou knihu Rychle a bezbolestně?), autorka publikací pro „tvůrčí psavce“ a majitelka portálu pro nadějné autorské talenty pod přínosným názvem – Mamtalent.cz. A oblíbený autor Martin Vopěnka, jehož z našeho webu znáte díky trilogii – Spící město, Spící spravedlnost a Spící tajemství (poslední díl bude teprve vydán). Na motivy druhé knihy z trilogie vznikla dětská soutěž Spící spravedlnost, do níž se zapojilo na 37 škol.

1/ 21. 12. 2012 prý nastane konec světa. Co na páteční den plánujete Vy? Jak vnímáte ono mayské proroctví?

2/ Pokud konec světa nenastane, v což pevně věřím, s jakou knížkou či knížkami strávíte poslední dekádu roku?

Renata Petříčková – spisovatelka, redaktorka, recenzentka

1. V pátek to vypadá, že ráno vstanu a bude obyčejný den. Prázdniny ještě nejsou, takže školka, škola a práce. Přiznám se, že jestli budou toho dne z místního letiště hodně lítat stíhačky nebo ZASE bouchne něco v chemičce, tak se asi leknu trochu víc, než kdy jindy :-D. [Renata je z Pardubic a v tomto městě je (nejen) díky stíhačkám a chemičce často rušno. Pozn. redakce] O tom žádná. Ten den bude výjimečný jen tím, že pro mě bude na delší dobu poslední pracovní před prázdninami, takže poněkud hektický.

Mayské proroctví vnímám velmi silně. Nemyslím si, že by nějaká událost ale přišla v jeden den. 20. května se měl vrátit  mayský bůh Okřídlený had, pokud se nemýlím. A buď to udělal nějak tajně, nebo jsem to nikde nezaregistrovala. Postavení planet bude neobyčejné a to má určitě vliv. Ale i astrologické vlivy jsou pomalé a trvají delší dobu. Věřím tomu, že možná opravdu přehoupneme jinam, že lidská rasa se začne měnit – jestli to ale budou hodiny, dny, roky nebo celé generace, to nechám fantastům a vědcům. Osobně věřím, že se staneme vnímavějšími k celé šíři lidského bytí a k pochopení života jako takového. Tam jsou ty dimenze, do kterých nás náš z malé míry využívaný mozek nepustí. Jistě ten mozek nemáme jen tak, příroda by nám neudělala v hlavě z většiny zbytečný orgán, takže kdoví….

Ale spíš to vidím jako dlouhodobý proces, kterého se nemusí dožít ani děti našich dětí.

2. Jelikož se knížkami zabývám pořád a pořád, tak trochu rouhačsky doufám, že s ŽÁDNOU anebo to bude nějaká audiokniha, aby mi mozek chvíli pracoval v jiných drahách než obyčejně. Pokud budu nějakou knihu opravdu otvírat, tak to budou patrně ty moje, ještě nevydané. Rukopisy zanedbávám naprosto strašně a  určitě mi svědomí nedá vstupovat do nového roku s resty…

Radka Potměšilová, PR specialistka, a  Jan Potměšil, herec.

 1. Před Vánocemi máme oba tolik práce, že na konec světa nemáme čas myslet. Konec světa u nás nastane 24. prosince, pokud se nám kvůli nynějšímu návalu práce nepodaří sehnat lego ninjago Garmadonova temná pevnost.

2. Já mám na hromádce Škvoreckého Příběh inženýra lidských duší, Byla jsem na světě od Olgy Sheinpflugové (to jsou dvě nejtlustší knihy, které naše nakladatelství v poslední době vydala) a Manuál každodenního pijáka, což se před koncem roku tak nějak hodí. Honza bude určitě trávit konec roku i začátek následujícího se Shakespearovým Othellem, kterého začíná v Divadle v Celetné zkoušet.

.

.

Markéta Dočekalová spisovatelka, scenáristka, majitelka agentury Mám talent.cz, lektorka tvůrčího psaní.

1)      Tohle je mnohem složitější, než se zdá. Jaký máme ve skutečnosti rok, například? Jen co bylo těch posunů a různých kalendářů! Těch údajných konců světa bylo již prorokováno velmi mnoho. Mayské proroctví bylo médii hodně zmanipulováno a protože jsem se o to dost zajímala, bylo by složité se k tomu stručně vyjádřit. Proto to řeknu takto: Nevěřím, že by za ty necelé tři týdny zanikl život, skončila tato planeta (i když ji to jednou doložitelně čeká), ale věřím, že žijeme v čase přelomu a změn. Věřím v nový začátek ve smyslu duchovním a začínám to vidět kolem sebe. Věřím, že skutečně něco skončí, zanikne. A velmi doufám, že to bude pro lidskou kulturu a civilizaci zánik a zrod pozitivní.

Že budeme více oceňovat ty pravé hodnoty a vykašleme se na všechen ten balast, co je všude kolem nás. Na balast založený na penězích jakožto nejvyšší hodnotě. Věřím, že začne po stránce duchovní nová a lepší éra lidstva. Jestli to bude spojeno například s příletem někoho z hvězd, nebo s něčím, co si možná v tuhle chvíli ani nedovedeme představit, to nevím…. Co na ten pátek plánuji? Možná svolám nejbližší a prostě si uděláme jen hezký večer a necháme se překvapit.

2)      S učebnicemi astrologie, protože chodím do astrologické školy a nestíhám se poctivě učit. Musím toho hodně dohnat.

Foto:martinvopenka.cz

Martin Vopěnka – spisovatel

1. Tak zrovna tenhle konec světa mne neděsí ani nevzrušuje. Myslím, že tady máme dost potenciálně reálných konců světa nebo přinejmenším konců západní civilizace. A žádný recept, jak jim zabránit, zatím nevidím.

2. Právě mi dorazila korektura mého Spícího tajemství, třetí části trilogie. Tu budu dělat několik týdnů. A kolem Vánoc se chystám napsat první řádky nového románu. Na čtení asi čas nezbyde.

Všechny příspěvky k tématu zde:

Připravily: Martina Boučková, Jana Semelková

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy