Knihy

Právě vychází nová knížka pro děti: S Blbounem do říše pohádek. Jaká dobrodružství čekají Jeníčka a Mařenku?

Renata Petříčková a Michal Vaněček, S Blbounem do říše pohádek. Fragment 2012.

Nádherně ilustrovaná a s nadsázkou psaná knížka plná úžasných a trochu jiných pohádek. Úsměv se vám na tváři objeví už z titulní stránky. Velkonohý a velkozobí pták Blboun nejapný s úšklebkem na „tváři“ a vztyčeným pírkem u křídla jako by zvedal přátelský palec a na jeho hřbetě sedí chlapec a copatá holčička a mlsají to, co si uloupili z perníkové chaloupky. Ilustrace Ondřeje Zahradníčka jsou prostě jedním slovem: nádherné.

Všichni víme, jak je důležité podporovat děti ve čtení, ale i v poslouchání mluveného slova při čtení příběhů a pohádek. Děti si tak vytvářejí slovní zásobu a rozšiřují vlastní fantazii, která při pasivním sledování televize a videí jen laxně spí.

S Blbounem do říše pohádek navíc přidáte pořádnou kopu zábavy a humoru. Nu, posuďte sami: sotva jsem otevřela knížku a dala jsem se do čtení, první kapitola zněla: „Jak Jeníček s Mařenkou potkali Karkulku a ptáka kousajícího do bábovky“. Ale to není vše: víte taky, že ne vždy Dvanáct měsíčků je dobře naladěno na vyslyšení různých požadavků? A víte, že mezi trpaslíky taky není lehké bytí? Od strany 54 se to můžete dočíst: „Sněhurčino trápení aneb Jak to doopravdy vypadá u sedmi trpaslíků a že to není žádná legrace“.

Věřím, že jste všichni napnutí, co vše si v pohádkové říši Sněhurka musela užít. Inu, jednak byla tahle skupinka sportovně aktivní. „Když se k chaloupce (Jeníček s Mařenkou) přiblížili, viděli, že u plotu stojí bicykl. Normální dámský bicykl a vedle něj sedm malých kol, jako pro úplně malinké děti.“ Myslíte, že trpaslíci potřebují zadní pomocná kolečka nebo už jezdí bez koleček? Kdo ví, protože trpaslíci mají plno jiných starostí: nemohou se dohodnout, čí je která „čepička a lopatička a krumpáček a sekyrka a hrabičky a kyblíček.“ A stejně si to nakonec všechno pomíchali, nehledě k tomu, že to nejsou žádné malé děti! Jsou to přece dospělí trpaslíci! Jak je ale správně roztřídit? Prý už tehdy, když Walt Disney maloval Sněhurku a sedm trpaslíků, je namaloval s popletenými čepičkami. Nemohl to tušit. Ale děti vědí, jak je správně seřadit. Stačí mít jen bystrou hlavu.

Budulínek měl nešťastnou kozu a Smolíčkův jelen zase problémy se spaním. Jak je psáno: „Jelenovy lapálie začínají u paroží aneb Jak se nedalo spát v jeskyni, protože Smolíček s jelenem myli nádoby, a co z toho vzniklo“. A Jeskyňky jsou pěkné potvůrky: se Smolíčkem vymalovaly jeskyni. Byla celá k nepoznání!

A na závěr někdo ještě zamknul perníkovou bábu a někdo jiný se nastěhoval do perníkové „chýše“. A kdo to asi byl? Nechte se překvapit. Stačí následovat kroky Blbouna nejapného a šikulů Jeníčka a Mařenky, kteří se jen tak něčeho nezaleknou.

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy