Jana Semelková,  Knihy

Joona Linna v akci

Detektivky ze severu Evropy frčí, protože jsou jiné proti přímočarým detektivkám amerických, britských či jihoevropských autorů. Především jsou víc romány, než jednosměrným popisem případu. Většinou sledují činnost celého týmu vyšetřovatelů, zabývají se zázemím stíhaného i stíhajících, mnohé odhalí z reálií dané země. Velmi často se případ dotýká temných míst z minulosti, které trápí jak vyšetřovatele, tak násilníky. Vraždy jsou brutální, krvavé a nikdy nezůstane jen u jedné. Hlavní vyšetřovatelé bývají zamlklí, nekomunikativní, jsou tak nějak uzavřeni ve vlastním světě, kam nikoho nechtějí pouštět. A takový je i inspektor Joona Lina, se kterým se čtenáři poprvé mohli setkat právě v detektivním románu Hypnotizér Larse Keplera.

Před námi se odvíjí příběh psychiatra Erika Marii Barka, který je odborníkem na léčbu traumat. Tento lékař pracoval se skupinou psychicky narušených pacientů, které léčil prostřednictvím hypnózy. Zdálo se, že metoda je správná, že psychicky nemocným pomáhá a že projekt bude zařazen do běžných léčebných postupů. Jenže se cosi pokazilo: jedna z pacientek se pokusila o sebevraždu a údajně ji k tomu dovedl svými postupy právě Bark. Projekt byl ukončen a psychiatr slíbil, že už nikdy nikoho nezhypnotizuje. Přišla jedna prosincová noc, která změnila jak Barkovo rozhodnutí, tak následně rozpoutala sled událostí, v nichž šlo především o Barkova syna. Té noci se v telefonu psychiatrovi ozval hlas inspektora Joona Linny. Potřeboval pomoct s masakrem v jedné rodině, po kterém zůstal naživu v bezvědomí jen syn Josef. Jen Erik mohl chlapce v hypnóze vyslechnout a získat pro policii důležité informace o okolnostech, za kterých zemřeli chlapcovi rodiče a mladší sestra. O Erikově pomoci se hovořilo a psalo v médiích. Případ byl víceméně objasněn, i když mnohé výslech Josefa velmi překvapil. Pak však zraněný chlapec zmizel z nemocnice a nedlouho poté z Barkova bytu i psychiatrův syn s vrozenou. Mají snad obě zmizení společného jmenovatele? Jde o jeden případ? Kdo je únoscem? Erikův syn potřebuje léky, všichni bojují s časem a hlavně – s psychicky nemocným člověkem…

Velmi silný příběh plný motivů, pátrání nesprávným směrem, vztahových konfliktů i usmíření. Tento velmi členitý román s velkým počtem postav načetl Pavel Rímský. Klidným projevem nás vede od situace k situaci – umí být něžný, zlostný, záhadný, ukřivděný, bojácný i statečný. Jeho hlas má mnoho podob, ale především je uklidňující. Což při náloži brutality, která na nás čeká, je víc než potřeba.

Hypnotizér je náročný román pro poslech. 16 hodin a 30 minut je pěkně rozsáhlá porce. Je potřeba si ho vychutnávat pěkně v klidu a pohodě. Takže si nemalujte, že budete při poslechu dělat něco jiného, než s Erikem Mariou Barkem a Joonou Linou pátrat po pachateli brutálních vražd a únosci Barkova syna.

Název: Hypnotizér
Autor: Lars Kepler
Interpret: Pavel Rímský
Režie: Jitka Škápíková
Nahrávka vznikla podle knihy Larse Keplera – hypnotizér, vydané nakladatelstvím HOST (2011)
Stopáž: 16 hodin 30 minut
Vydavatelství: Martin Pilař – OneHotBook 2013

Zdroj foto: www.radioservis-as.cz, foto P. Rímského: Martin Pilař

Jana Semelková

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share
Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Joona Linna v akci

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy