Knihy,  MB

Jak se zbavit Mstivý Soni, knížka plná rošťáren a smíchu.

Jiří Holub, Jak se zbavit Mstivý Soni. Nakladatelství JaS. 2012.

Je to pěkná kulišárna tahle knížka. Žáci páté třídy s netradičními jmény – jako třeba Čalabounová, Žvejkalová, Vřeteno, Vášnivý a další – bydlí v malém městečku Žábokudly – a jsou to pěkní rošťáci. Na poměry toho, jak známe obvyklé uličníky, tito překračují všechny možné hranice. Takže vždycky od nich jejich třídní učitelka rychle uteče. Jenže pak přijede Soňa Ticháčková, která získá přezdívku Mstivá.

Ať se snaží děti sebevíc, téhle paní učitelky ne a ne se zbavit. A jejich nápady dokáží trumfnout fantazii kdejakého otrlého barona Prášila. Ten sic jenom prášil, ale děti tu velkou vyfantazírovanou bublinu hned jdou realizovat. Naštěstí je to rošťácký pohádkový příběh, takže jak říkáme doma – v pohádkách je vše dovoleno. Jestliže se tedy děti rozhodnou, že ze ZOO unesou hroznýše královského, kterýžto by si měl pošmáknout na Mstivý Soně, a on si zatím smlsne na jejich spolužačce, a nakonec mu lidi tak zachutnají, že mu veterinář raději přišije na břiše suchý zip, aby se spolknutí jedinci snadno vraceli zpět na čerstvý vzduch, je to prostě legrace. Možná to byla inspirace z Červené Karkulky, účel to ale bohužel nesplnilo a děti musely vymýšlet další lotrovinu, neboť klasika v podobě připíňáčků na židli na paní učitelku prostě nefunguje.

Musím se přiznat, že mi zpočátku při čtení pěkně zatrnulo. Není divu, už jsem odrostla dětským lotrovinám, jak se rojí v hlavičkách a taky tam většinou jen zůstanou. Když jsme si tak s kámoškami ze školy sedly na trávu za barák a byly rozčílené na učitelku kvůli neplánované písemce, také jsme vymýšlely, jak to zařídit, aby se už nikdy nemuselo chodit do školy. Nakonec jsme se u toho jen nasmály, ulevily si od stresu a tím to také skončilo.

Ale uběhlo spoustu let, vyrostly jsme, mnohým spolužákům narostla druhá brada, a tak se na leccos zapomnělo. A já si takhle jednou čtu s vážnou tváří Jak se zbavit Mstivý Soni, po chvíli to ale již nemohu vydržet a vybuchnu smíchy. Had na suchý zip! Masožravé kytky, které se zabalené v pugetu prožraly skrz papír, aby byly blíže k oběti! Tučňák Tonda, jemuž se stýskalo po Žlábkovi, a tak se jal jet stopem z Prahy do Žábokudel! Potrhlý dědoušek Strouhanka, který cvičí nezvyklá zvířátka, až jednou naučí poloslepého krtka hypnóze a to se potom dějí věci! A tak dále a tak dále.

Podívejte se na ukázku z knížky – První ochutnávka Mstivý Soni.

Knížka je výbornou vtipnou oddechovkou pro školáky, třebas právě také pro páťáky, kteří si – a kdo to nedělá – zanadávají, jak to ve škole chodí – a tak se mohou s ostatními ze Žábokudel pořádně pobavit. Tahle knížka donutí každého školáka číst, to si prostě nemůže nechat ujít! Snad se jen nenechají děťátka inspirovat třeba k tomu, aby při nejbližším divadelním představení rybářským prutem lovila paruky z hlav herců.

Smějte se, je to legrace.

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy