Knihy,  Renata Petříčková

Kniha k poslechu – Robinson Crusoe – jedna z nejlepších nahrávek, kterou jsem dosud slyšela.

Podmanivý hlas Miloslava Mejzlíka s ještě podmanivějším příběhem o slavném trosečníkovi nám už řadu dní zní bytem. Cédéčko se točí  v rádiu, v počítači, ráno, v poledne i večer.  Ač jsem ho už slyšela, často se u něj zastavím. Je to jedno z nejlepších rozhlasových zpracování, které jsem kdy zažila.

.

S Robinsonem děti prožily opravdové dobrodružství.

První část je pravda malinko nezáživná, vyprávění o minulosti Robinsona Crusoea sedmileté dítě ještě tolik nezaujalo, ale dospělý už se začíná ponořovat do starých časů… Dítěti se trpělivost vyplatí, protože druhé ztroskotání, které toho mladého muže vyplavilo na opuštěném ostrově, rozehraje příběh tak fascinující, že dítě nemůže odejít. Ba nemůže ani usnout, protože prostě potřebuje vědět, co bylo dál.

Četba knížky měla i pro mě své kouzlo. Vzpomínám si, že patřila k tomu nejkrásnějšímu, co jsem díky školní lavici přečetla, ale čas a mozkové buňky jsou nedokonalé, a tak jsem zjistila, že mě nahrávka přitahuje naprosto drtivě právě proto, že jsem z příběhu mnohé zapomněla.

Šestou a sedmou část jsme si pouštěli nejčastěji – v ní se totiž Robinson zabývá právě těmi zabydlujícími se činnostmi a pozoruje své okolí. Vůbec netušil, že tu není zima, ale dvojí jaro střídané obdobím dešťů. Pro Angličana vskutku velká změna!  Tady jsem musela s úctou myslet na Daniela Defoea, jež dokázal tak čtivě popisovat jednoduché činnosti, cestu za obživou, za zabydlením a za pocitem domova.  Jako byste tam s Robinsonem sami byli.

Nalezla jsem dávno ztracené vzpomínky a nové inspirace.

Vše bylo ještě navíc obohaceno tím, že sama zkouším v těchto dnech domácí kváskový chleba a také se okrajově zajímám o přírodní metody konzervace. Robinsonův náhodný objev kefíru i másla, první pečení kukuřičných chlebů a placek, výroba kožených bot i šití obleku – to vše bylo zajímavé nejen pro mne, ale především pro děti. Otevíral se tu prostor pro povídání o prapůvodu vzniku kysaných nápojů, chleba či uzení masa. Naivita, se kterou se Robinson, svým způsobem zpovykaný synek svých bohatých rodičů, potýkal s žitím od samého základu, byla úžasná. A zůstává velmi blízká také dnešnímu čtenáři a posluchači. Však naše děti také často nevědí, jak vzniká máslo.

Celkový dojem z audioknihy je velmi příjemný.

Je to velmi příjemných více než pět hodin poslechu, při kterých se ponoříte do hluboké historie, jak faktické, tak i své vlastní. Miloslav Mejzlík poklidně navozuje atmosféru Robinsonovy nálady, když s úžasem ochočil kozy, naučil mluvit papouška – nebo když si se smutkem vypočítal, že jsou Vánoce. Nebo se na závěr shledal… ale to asi nebudu prozrazovat pro případ, že byste už taky zapomněli, o čem celý příběh byl a jak skončil.

A že Robinson prožil na ostrově více než deset let, jsem si už ani nepamatovala…

Historie Robinsona Crusoea je již pokrytá vrstvami prachu.

Autorkou příspěvku je Renata Petříčková. Můžete také nahlédnout do čajovny pro ženy, nebo na tyto stránky.

Daniel Defoe se narodil kolem roku 1660 jako Daniel Foe v rodině londýnského řezníka a svíčkaře. Aristokraticky znějící DE si před jméno připojil v devadesátých letech.  Byl obchodník, který poznal příchuť bankrotu tehdy, když mu ztroskotala loď se zbožím. Dluhy splatil a pokračoval dál. Mimo jiné také vydával noviny a politicky se angažoval, za což byl také vězněm.  Je autorem vícero románů, slávu si však získal až Robinsonem Crusoem, který byl vydán poprvé v roce 1719 pod názvem Robinson Crusoe, námořník z Yorku, jeho život a neobyčejná dobrodružství.  Předpokládá se, že námětem byl skutečný skotský námořník Alexandr Selkirk, který strávil čtyři roky na ostrově, vzdáleném necelých 700 km od chilského pobřeží.  Dnes se tento ostrov jmenuje Ostrov Robinsona Crusoea.

V češtině vyšel tento román poprové v roce 1797 a od té doby se dočkal více než sta dalších vydání. Nejúspěšnější bylo převyprávění od Josefa Věromíra Plevy, které poprvé vyšlo v roce 1956. Daniel Defoe zemřel v Londýně  v roce 1731.

Nahrávku ČRo Olomouc, vydal Radioservis, a.s., www.radioservis-as.cz, 2011

Mohlo by vás zajímat:

Víte, co jsou kočičí depozita? Místa plná dojemných příběhů…

Letní kočičí a pohádkové novinky z LIKA KLUBU

Dívka, která si hrála s ohněm. Nemusíte číst, stačí se jen zaposlouchat do nezaměnitelného hlasu Dr. House.

Do postýlek s novým CD Pučálkovic Amina.

Podívejte se na 13. komantu Blbouna nejapného z pohádkové říše. Přečtěte si vše, co v knížce nebylo!

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy