Knihy,  Renata Petříčková

Dívka, která si hrála s ohněm. Nemusíte číst, stačí se jen zaposlouchat do nezaměnitelného hlasu Dr. House.


Audioverze druhého dílu slavné švédské trilogie Milenium, s názvem Dívka, která si hrála s ohněm, má mnohé výhody. Tou první je určitě hlas Martina Stránského, který tuto tlustou knihu převedl do 15 hodin vynikajícího hereckého vystoupení. Jeho klidný a zvukomalebný hlas  na několika místech přechází do hlasu starého muže po mrtvici, což byl jediný „výkyv“ v naprosto vyrovnaném poslechu. A tento výkyv jen potvrzuje jeho herecké a dabérské kvality (bodejť ne, je to Dr. House)…

Ale zpět k příběhu.

Je tedy zřejmé, že autor velmi dobře znal prostředí, o kterém psal. V druhém díle Milenia se opět setkáváme s Lisbeth Salanderovou a Mikaelem Blomkvistem. Tentokrát je v nebezpečí Lisbeth a bude na Mikaelovi, jestli ji zachrání a pomůže jí. Už první díl, Muži, kteří nenávidí ženy, byl propracovaný svou dějovou linií, překvapivými, ovšem zcela logickými zvraty, a tady tomu nebude jinak. Jen se ocitneme v jiném prostředí a budeme řešit jinou prekérní situaci. A s přibývajícími kapitolami budeme víc a víc napjatí, konečné části jsou tak trochu podobny finálních výbuchům toho, co ve vás klíčilo v předchozím ději.

Užijeme si s Lisbeth bezmoc i pocit vlastnictví nepředstavitelného množství švédských korun. Neznatelně se posouváme v čase, načež navazujeme na Lisbeth vztah s Mikaelem na vánoční svátky ukončila – ovšem pouze jen sama v sobě. K prologu se však nedopracujeme snadno… ten v nás bude čnít jako zvědavý otazník hodně dlouho. Teprve až na druhém CD, po více než osmi hodinách poslechu se vůbec vrátíme opět k nezvěstné Lisbeth, ale s prologem to zatím nebude mít nic společného.

From Russia with love

Stieg Larsson

(15.8.1954 – 9.11.2004) byl švédský novinář a spisovatel. V roce 1977 začínal v novinách jako grafik, později se stal zpravodajem a publicistou. Novinářské zkušenosti a politické přesvědčení vedlo Stiega Larssona. Založil nadaci, jejíž cílem bylo sledování a dokumentace rasistických a nedemokratických tendencí ve švédské společnosti, byl majitelem magazínu a jeho náhlá smrt ihned poté, co nakladatel přijal první díl jeho trilogie byla obestřena tajemstvím. Ve Stockholmu Stieg Larsson umírá na těžký infart a spekulace o tom, že mu bylo vyhrožováno za jeho politické aktivity, se nepotvrzují.

Tématem je tentokrát opět zneužívání žen. A sice to organizované. Do redakce Millenia přichází mladý novinář Dag Swensson a o celé organizované skupině kuplířů a prominentních zákazníků nezletilých prostitutek píše nejen speciál, ale i knihu. Bohužel mu je ku pomoci jeho přítelkyně Mia Bergmanová, jejíž disertace se jmenuje From Russia with love… Asi již tušíte, odkud jsou ty zneužívané nezletilé dívky.

Pozoruhodně a velmi věrohodně popisuje zákulisí těchto organizovaných zločineckých organizací.  Nemusíte znát první díl – Muži, kteří nenávidí ženy – ale je to samozřejmě lepší. V některých částech se i tady vracíme do prvního dílu a jsou ti mistrně dávkovány nové informace, zákulisní, ty, které jste snad jen tušili při poslechu prvního dílu… takže při rekapitulacích se ani znalec prvního dílu ze série  Millenium nenudí.  Stejně tak vám dojde, že třetí díl bude navazovat na druhý – má rozhodně na co – otevřených scén tu zůstalo mnoho.

Ideálně dávkované napětí.

Brilantní popisy zdánlivě jednoduchých situací, u kterých přemýšlíte, nebudou-li mít zásadní význam v ději.

Pochopení duše lesbičky, volného vztahu, psychopata i zločince…

Pochopení Lisbeth Salanderové (ačkoliv psychiatrických posudků v tomto díle létá opravdu hodně)

Pochopení lásky mezi Mikaelem a Lisbeth…

A hlavně 15 hodin příběhu, který vezme dech a odvede vás absolutně od každé činnosti, kterou začnete.  Třetí díl trilogie, Dívka, která kopla do vosího hnízda, vydá Radioservis v říjnu letošního roku.  Je nač se těšit!

Vydavatel: Martin Pilař – ADK Prague s.r.o., 2012
Distribuce: Radioservis, a.s. – www.radioservis-as.cz

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy