Helena Herynková,  Knihy,  Kultura

Neromantický představitel romantismu

Básník, který chtěl napsat velká prozaická díla, amatérský herec, toužící po vlastní divadelní hře, pěší cestovatel, jenž prochodil nejen celé severní Čechy. Karel Hynek Mácha.

IMG_20151108_102217

Karel Hynek Mácha dostal šanci žít a tvořit pouhých pětadvacet let, a přesto se nesmazatelně vepsal do pamětí i české literární historie. Nakladatelství Host nyní udělalo radost všem milovníkům krásné české poezie období romantismu a vydalo sborník téměř kompletního poetického díla Karla Hynka Máchy. Kniha Karel Hynek Mácha: Básně vychází v edici Česká knižnice a zařadila se tak k jiným skvostům této oblíbené edice.

Kniha Máchových básní přirozeně vévodí to nejznámější z nich, milovaný a nenáviděný Máj, z něhož si většina čtenářů stejně pamatuje jen, že hrdliččin hlas zval ku lásce a první máj byl lásky čas. Díky sborníku si mohou osvěžit celý text, včetně autorova doprovodného intermezza. Za Májem následují básně a jiné poetické výtvory, seřazené podle let vzniku do roku 1832 a napsané po tomto roce. Další oddíl je věnován písním a speciální místo dostaly i Máchovy básně psané německy.

“Ach v zemi krásnou, zemi milovanou,
v kolébku svou i hrob svůj, matku svou,
v vlasť jedinou i v dědictví mu danou,
v širou zemi, zemi jedinou,
v matku svou, v matku svou, krev syna teče po ní.”
– úryvek z básně Máj

Zasněte se s nejznámějším romantikem, zakladatelem moderní poezie, a užijte si Máchova vzletného jazyka ve více než 120 básních kompletního sborníku s jednoduchým názvem Básně.

KAREL HYNEK MÁCHA: Básně
Vydalo nakladatelství Host, v roce 2015 (třetí vydání)
www.hostbrno.cz

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share
Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy