Divadlo,  Glosy,  Helena Herynková,  Kultura,  Tipy na výlet,  Tiskové zprávy

Tulák s buřinkou na prknech mladoboleslavského divadla

Poslední premiérou letošní sezóny se v Městském divadle Mladá Boleslav stane inscenace Chaplin v režii uměleckého šéfa Pavla Kheka. V hlavní roli Charlese Chaplina se jako host představí Matouš Ruml. Premiéra se uskuteční již příští týden, v pátek 29. května 2015.

Matouš Ruml jako slavný Tulák (foto ze zkoušek Petr Veselý)
Matouš Ruml jako slavný Tulák (foto ze zkoušek Petr Veselý)

Režisér Pavel Khek je známý tím, že si pro inscenování vybírá zajímavá témata a texty. Ani tentokrát nezůstal svému stylu nic dlužen a vybral si ke zpracování životní příběh Charlese Chaplina. Divadelní scénář Chaplina pro mladoboleslavské divadlo vznikl s použitím hry Charlie ve světlech moderní doby autorů Jana Mikuláška a Vladimíra Fekara a dále je inspirován autobiografií Charlese Chaplina Můj životopis.

režisér Pavel Khek, Matouš Ruml a Petr Prokeš (foto ze zkoušek Petr Veselý)
režisér Pavel Khek, Matouš Ruml a Petr Prokeš (foto ze zkoušek Petr Veselý)

Autorem scénáře je sám režisér Pavel Khek, spolu s dramaturgyní Lenkou Smrčkovou. Rozhodli se představit divákům celý Chaplinův život, reflektující politické dění dvacátého století a pozici umělce v něm. Kromě filmové tvorby jednoho z nejvýznamnějších režisérů všech dob se tvůrci zaměřili i na osobní život a spletité vztahy, které Chaplin během něho prožil.

Charles Spencer Chaplin se narodil 16. dubna 1889 v Londýně. Jeho cesta za slávou začala již v pěti letech, kdy poprvé vystoupil na divadle, Chaplinův první film Making a Living měl premiéru v Americe v roce 1914. Za svůj život se setkal s řadou dalších významných herců i umělců, kteří ho ovlivnili. Velký význam v jeho životě měla  herečka Mary Pickfordová a herec Douglas Fairbanks s kterými roce 1919 zakládá produkční společnost United Artists a vlastní své ateliéry Avenue La Brea. Většinu svého života prožil v Americe, přesto se v roce 1952 rozhodl zemi opustit, protože byl vyšetřován výborem pro neamerickou činnost a byl obviněn ze spolupráce s komunisty. Zemřel ve Vevey ve Švýcarsku 25. prosince 1977 ve věku 88 let.

Nina Horáková a Matouš Ruml (foto ze zkoušek Petr Veselý)
Nina Horáková a Matouš Ruml (foto ze zkoušek Petr Veselý)

Postava Tuláka přinesla Chaplinovi slávu, obdiv a úspěch. Jeho originální chůze, buřinka a hůlka uchvátily celý svět a kromě Oscara za celoživotní dílo, kterého získal v roce 1976, mu přinesly i věčnou slávu, po které v začátku své kariéry tolik toužil. Filmová kariéra Charlese Chaplina trvala 54 let. Natočil během ní 81 filmů, 67 filmů dokončil před svými třicátými narozeninami, pouze 5 filmů bylo mluvených. Mezi nejznámější filmy patří Kid, Cirkus, Světla velkoměsta, Moderní doba, Diktátor, Monsieur Verdoux, Hraběnka z Hongkongu a další.

V mladoboleslavském divadle se jako Charlie Chaplin představí Matouš Ruml, Petr Prokeš se stane jeho bratrem Sydneym Chaplinem. Oonu O’Neillovou ztvární Nina Horáková. Mezi dalšími se můžete těšit například na Petra Mikesku jako Douglase Fairbankse, Svatavu Milkovou jako Mary Pickfordovou, Aleše Petráše jako Rolanda Totheroh-Rollieho či Lucii Matouškovou v roli Hannah Chaplinové.

Režisér Pavel Khek si ke spolupráci vybral obvyklý tým, takže se můžete těšit na scénu Michala Syrového a kostýmy Agnieszky Páté-Oldak.

Matouš Rum a Nina Horáková při zkoušce Chaplina (foto ze zkoušek Petr Veselý)
Matouš Rum a Nina Horáková při zkoušce Chaplina (foto ze zkoušek Petr Veselý)

Chaplin je mimo umělecké sféry také znám svými vztahy se ženami. Poprvé se oženil v roce 1918, vzal si šestnáctiletou herečku Mildred Harrisovou. Jejich manželství trvalo pouhé dva roky, čtyři roky po rozvodu se znovu oženil a vzal si znovu šestnáctiletou herečku Litu Greyovou. Ta mu porodila dva syny, přesto se v roce 1928 rozvedli a Chaplin Litu vymazal se svého života, jako jediná z manželek, není zmíněna v jeho životopise. V roce 1936 se Chaplin oženil potřetí a vzal si herečku Paullet Godardovou, která byla filmovou hvězdou své doby. Manželství jim vydrželo šest let, ale i po rozvodu zůstali oba herci přáteli. V červnu roku 1943 uzavřel Chaplin svůj čtvrtý sňatek s osmnáctiletou dcerou dramatika Eugena O’Neilla Oonou, se kterou zůstal až do své smrti, měli spolu osm dětí.

Divadelnost pro mě znamená dramatické přikrášlení: umění náhlých pauz, prudké sklapnutí knihy, zapálení cigarety, výstřel z pistole – což všechno se může zdát laciné, ale zachází-li se s tím citlivě a úsporně, je v tom divadelní poezie. Myšlenka beze smyslu pro divadelnost za mnoho nestojí. Důležitější je působivost. Má-li člověk smysl pro divadelnost, dovede působivě podat i holé nic.“ (Ch.Chaplin: Můj životopis)

CHAPLIN, Pavel Khek & Lenka Smrčková
Premiéra 29. května 2015, Městské divadlo Mladá Boleslav
www.mdmb.cz

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share
Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy