Glosy,  Kultura,  Tiskové zprávy

Vyhlášeny ceny Audiokniha roku 2014!

Share

Druhý ročník cen Audiokniha roku vyvrcholil 15. května na veletrhu Svět knihy Praha slavnostním vyhlášením vítězů. Všichni čtenáři, posluchači, jednoduše milovníci audioknih, nedočkavě vyhlíželi, která audiokniha se stane tou nejlepší.

Tou vůbec nejlepší Audioknihou roku 2014 se ve velké konkurenci mnoha titulů od 14 vydavatelů stal Muž jménem Ove z vydavatelství OneHotBook. Bestseller Fredrika Backmana „o lásce, pořádném nářadí a o tom, proč je důležité jezdit saabem“, jenž mistrovsky načetl Jan Vlasák, získal nejvíce bodů v hlasování osmnáctičlenné odborné poroty.

Jan Vlasák

Vydavatelství OneHotBook uspělo i v dalších z celkem sedmi kategorií ankety Audiokniha roku 2014, jíž vyhlásila Asociace vydavatelů audioknih. Nejlepší čtenou audioknihou se stal jejich Muž z ostrova Lewis, jehož interpretace se zhostil herec Jiří Dvořák.

Předsednictvo Asociace vydavatelů audioknih se navíc rozhodlo udělit zvláštní cenu za mimořádný přínos v oblasti audioknih herci Martinu Stránskému, vypravěči audioknihy Muži, kteří nenávidí ženy. Stránský načetl i zbytek trilogie MILÉNIUM, na níž letos na konci srpna naváže čtvrtým dílem Dívka v pavoučí síti z pera Davida Lagercrantze.

Ocenění Martin Stránský a Jiří Dvořák

Cenu v kategorii Nejlepší interpret si odnesl Oldřich Kaiser za četbu povídek Bohumila Hrabala Bambini di Praga 1947 a odměnu za nejlepší dramatizaci si odnesla audiokniha Georges Simenon: 4x komisař Maigret – potřetí. Obojí vyšlo ve vydavatelství Radioservis. Nejlepší dětskou knihou se stala Babička drsňačka autora Davida Walliamse z vydavatelství Tympanum.

V rámci cen bylo vyhlášena i cena posluchačů, kteří hlasovali po dobu tří měsíce na webu audiokniharoku.cz a vybírali z 58 titulů, hlasovalo přes 2000 hlasujících, což je o třetinu více než v prvním ročníku. Každý hlasující měl právo hlasovat jen jednou a 50 z nich obdrží jako cenu audioknihu. Vítězem této kategorie se stala Analfabetka, která uměla počítat v podání Martina Stránského (vydal Panteon).

Martin Stránský
Martin Stránský

Oceněné audioknihy jsou ke koupi na portálu Audiolibrix, které je jednou z největších digitálních distribucí v České a Slovenské republice a úspěšně funguje od roku 2012. Za atraktivní ceny nabízí ke stažení více než 2 200 audioknih nejrůznějších žánrů. Praví milovníci audioknih se mohou stát také členem Klubu Audiolibrix, který přináší možnost výhodného předplatného jedné nebo dvou audioknih měsíčně a získání slev na další tituly, přednostní přístup k novinkám a jiné výhody.

Nemáte-li čas číst nebo si chcete zavzpomínat, jaké to bylo krásné, když vám četli rodiče, pusťte se do poslechu audioknih. A třeba rovnou těch oceněných, ať začnete od toho nejlepšího.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy