Knihy

Příručka pro babičku a dědečka – zvládnete pohlídat vnouče a přitom si užít společné chvilky?

Milé babičky a dědečkové,

do rodiny přibyla další ratolest. Možná ani není první a vnoučátek už máte celou řadu. S novou radostí přicházejí i nové starosti. A nejen pro rodiče.

Uběhla už velká voda, kdy vaše děti byly malé. Možná máte pocit, že neexistují překážky, které byste nezvládly, anebo naopak jste zcela bezradní. Co když bude potřeba miminko nebo starší děťátko pohlídat? A ty okamžiky nejenže nastanou, ale neměli byste si je nechat ani ujít. S taškou plnou nutností a s dítětem v náruči se můžete snadno dostat do rozpaků. Dnes se již nepoužívají klasické bavlněné plínky a děti mají často také odlišné zájmy.

Pamatujete si ještě, co nejvíce platilo na vaše děti na půl roce, ve dvou letech nebo ve školním období?

Hodně objímejte a líbejte a začněte s tím už u prťat. Nenapomínejte je před jejich rodiči. (Laďka, dvojnásobná babička)

S láskou vypracovaná Příručka, psaná dvojnásobnou maminkou za pomoci své maminky, dvojnásobné babičky, a svého tchána, pětinásobného dědečka, s přispěním mnohých rad od dalších babiček a dědečků, chce pomoci všem ostatním babičkám a dědečkům v běžných i v méně častých situacích.

Snažte se k nim chovat jako jejich prarodiče, ne jako rodiče. (Milada, trojnásobná babička)

Jak ukonejšit dítě? Co s malým vzteklounem? Co když se sourozenci mezi sebou handrkují? Komplikovanější situace nejspíš nastanou zejména tehdy, když máte na starosti děťátko více jak na pár hodin. Nejsou to však jen starosti. Babičky a dědečkové jsou tu hlavně pro radost a lásku, a proto je také knížka plná různých říkanek a nápadů na společné hry. Užívání si koupání a vaření a příběhů o tom, jaké to bylo, když byla maminka nebo tatínek také ještě “mrňouskové”.

Prarodiče mají díky svému postavení ve výchově přeci jenom volnější ruku. Jsou tu také tak trochu od toho „rozmazlování“, ale neměli by jít proti jejich rodičům. Vždy je potřeba mít na paměti, že babička a dědeček nesuplují a nekritizují rodiče. Pokud existují nějaké výchovné či jiné výhrady, je třeba je vždy řešit v nepřítomnosti dětí.

Můžete si užít s vnoučaty spoustu krásných chvil. Nezmeškat žádný důležitý okamžik. Vždyť rostou tak rychle!

Moudrosti prarodičů:

Při vítání polibte nejprve dceru či syna, teprve po té vnoučata. (Jana, čtyřnásobná babička)

Neměňte to, co řekli rodiče. Nikdy nerozmazlujte vnoučata a poté je nenabádejte: „Ale neříkejte to rodičům.“ (Marie, trojnásobná babička)

Mějte po ruce hračky svých dětí, aby vnoučata viděla, s čím si hráli jejich rodiče, a mohla si hrát se stejnými hračkami. (Monika, babička jednoho vnoučete)

Pamatujte si: vychovali jste své děti, dovolte jim vychovat ty jejich. (Soňa, dvojnásobná babička)

Společně strávený čas je mnohem více než cokoliv, co byste jim mohli koupit. (Ivana, trojnásobná babička)

Elizabeth LaBan, Příručka pro babičku a dědečka. Nakladatelství CPress ve společnosti Albatrosmedia, a. s. 2012.

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy