zdraví

České děti holdují nezdravému jídlu, cigaretám a alkoholu.

Podle Mezinárodní zprávy o zdraví a životním stylu dětí a školáků, vypracované WHO, trpí české děti výrazným nedostatkem pohybu, stravují se nezdravě a bohužel holdují alkoholu a cigaretám. V některých případech ještě na prvním stupni základní školy.

Tomuto nevhodnému životnímu stylu chce účinně zabránit ministerstvo zdravotnictví se svými novými návrhy.

Výsledky studie jsou šokující: více než polovina třináctiletých a tři čtvrtiny patnáctiletých již okusili cigaretu; pravidelně kouří 15 % osmnáctiletých. Nicméně mezi kuřáky, kteří si dají alespoň jednu cigaretu týdně jsou také jedenáctileté děti. S rostoucím věkem narůstá procento uživatelů. Více kouří chlapci než dívky.

Děti také na předních příčkách negativně reprezentují Českou republiku v užívání alkoholu a marihuany. „Léčba pacientů, kteří onemocní v důsledku kouření, stojí ročně české zdravotnictví v odhadu 8 miliard korun.  Především si ale děti špatné návyky s sebou nesou celý život. Připravili jsme proto zákon o ochraně před škodami způsobenými návykovými látkami, jehož cílem je snížení dostupnosti tabákových výrobků a alkoholu a zákaz kouření v restauracích a na veřejných místech,“ uvádí v tiskové zprávě Ministerstva zdravotnictví ministr zdravotnictví Leoš Heger.

Skandálem není jen kouření a alkohol, ale také rostoucí nadváha a obezita. Tou trpí podle zprávy pětina chlapců a desetina dívek a 75% z nich si tyto zdravotní problémy odnášejí až do dospělosti.

Stát přitom vynakládá na zdravotní péči o obézního jedince o 30 % více peněz než na jedince s normální tělesnou hmotností, uvádí ministerstvo zdravotnictví a dodává: Například Všeobecná zdravotní pojišťovna vydá ročně na léčbu jednoho obézního pacienta až 100 tisíc korun. Hlavním zájmem je navýšení pohybové aktivity a zajištění lepšího financování sportu formou daňových motivací, ze sázkové a loterijní činnosti apod.

Zdroj: MZ.

foto legální fotografie z fotobanky www.pixmac.cz

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy