Knihy,  Renata Petříčková,  zdraví

Kuchařka pro vaření bez rafinovaného cukru: Tak chutná štěstí

 

Mám už trošku odrostlejší dítka a jejich stravovací návyky jsou bohužel načnuté reklamou a chtěním babiček dát jim něco „pro děti“.  Ovšem s touhle knihou ve mně vyvřela nová dávka děti alespoň ZBAVIT CHUTI NA RAFINOVANÝ CUKR! Vždyť, pokud ještě nemáte úplně mrtvé chuťové buňky, musíte cítit, jak bílý cukr zabíjí chuť jídla, kterému potom stačí něco málo umělých příchutí…

Josef Jonáš a Jiří Kuchař loni vydali knihu Zdraví v ohrožení aneb hořká pravda o sladkém cukru. Vyprávěla o tom, jak se bílý cukr rozmohl po celém světě, co ho dnes drží na předním místě spotřeby a jak působí na naše zdraví. Neveselé čtení a mnohému čtenáři  po ní nebylo vůbec dobře na těle i na duchu.

I tady, v Tak chutná štěstí, si v prvních několika stránkách přečtete ve stručné kostce to, co bylo obsahem předchozí knihy,  ale snad že už to všechno vím, tak to nebyla taková hrůza.  Ovšem potom už vás čeká přehršel receptů, nad kterými se musíte chtě nechtě pozastavit. Takové dobroty!!!

Je to báječná inspirace pro všední i sváteční dny!

A vůbec se nemusíte bát nesladkého života. Bílý cukr je nahrazen věcmi mnohem lepšími a zdravějšími. Ale hlavně, chuťově vytříbenějšími:

V knize se používá pět hlavních sladidel, která našemu zdraví v přiměřené míře neškodí, ale naopak převelice prospívají obsahem mnoha cenných látek:

Demerara – hustý zcukernatělý sirup z cukrové třtiny (lze použít i muscovado nebo podobný tmavý cukr)

Med – jedině od včelaře

Melasa – hustá černá dobrota s kávovou, intenzivní chutí (překvapilo mne, jak ji lze použít i na maso a slaných pokrmů)

Stévie – ideálně sušené rozdrcené lístky

Sušené ovoce – nesířené. Příležitost pro domácí sušičku a v nouzi bohatě postačí nesířené obyčejné rozinky.

Takže jsem naprosto okamžitě usoudila, že recepty v této knize ani nebudou muset být extra složité, protože základní chuť dostanou už jenom díky těmto delikatesám.  Někdy jsem se nezmýlila, stačí pár věcí, někdy byl opak pravdou a v poměrně složitém receptu najdete několik úžasných vychytávek. Třeba dort z dědových brambor, který je vlastně dortem z uvařených a nastrouhaných brambor, ochucený demerarou a rumem,se žloutky a mandlemi, voňavý medem.

Mrzí mne, že v knize nejsou obrázky, ale možná to byl záměr autorů, aby čtenáři neposlintali papír.

Určitě! Jsem si tím jistá!

Sladké, slané, pikantní, jemné – ale všechno tak lákavé

Rozmanitost receptů, od masa po křehké pečivo až po velice zajímavé saláty – to všechno je neskutečnou inspirací pro každého, kdo už často stojí v kuchyni bezradně a neví, co by uvařil. Na druhou stranu musím říci, že tyhle knihy nemám ráda, protože mě nedobrovolně dobrovolně uváží u plotny a já to prostě musím zkusit!

Například mne velmi zaujal salát z opečených brambor, avokáda v majonéze s přídavkem čerstvých listových salátů. Různé smoothie, zmrzliny, ovocné a zeleninové saláty s nápaditými zálivkami a na závěr i vaječný koňak oslazený temně hnědou demerarou.

MUDr. Josef Jonáš a Jiří Kuchař spolu napsali nejen tuto knihu a knihu Zdraví v ohrožení, ale také Svět přírodních antibiotik. S jejich články a příspěvky nejen na téma cukr se můžete setkávat pravidelně na stránkách měsíčníku Regenerace.

V této knize slibují netušenou životní inspiraci – a to rozhodně splnili!!! Inspirace ve více než dvou stovkách receptů je tolik, že to, k čemu vás inspiruje, vás bude dále a dále ponoukat k novému bádání, kulinářskému zkoumání a pokusům… no, snad na celý život.

A z vlastní zkušenosti vím, že jak hustý hnědý cukr, tak třeba vábivá melasa, jsou takové dobroty a tak ozvláštní vaření i přípravu studených jídel, že si na nějaké bílé kostky cukru už ani nevzpomenete.

Jen více takových knih… jen více mlsných čtenářů a hlavně mlsných dětí…

Vydalo nakladatelství Eminent, 2014, www.eminent.cz

 

 Renata Petříčková

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share
Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Kuchařka pro vaření bez rafinovaného cukru: Tak chutná štěstí

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy