Helena Herynková,  Knihy,  Kultura

Přichází skotské detektivní rozednění

Chladný a vlhký Glasgow, klidné předměstí. No, až tak klidné asi nebude, když v jednom z domů právě došlo k únosu. Skupina ozbrojených mužů vtrhla zřejmě do nesprávného domu, protože rodina uneseného opravdu nemá dva miliony na výkupné. Ale co když je za vším skryto něco mnohem většího? Vyšetřovatelka Alex Morrowová vstupuje opět na scénu, a to si pište, že se vrací v plné síle.

Detektivka Stále půlnoc je jich druhou knihou z volně navazující série skotské autorky Denise Mina, kterou jsme si mohli v češtině přečíst. Chronologicky předchází již vydané knize Konec vosí sezóny, a tak se můžeme nyní vlastně zpětně blíže seznámit s hlavní vyšetřovatelkou Alex Morrowovou.

Muži v kuklách zajmou na tichém předměstí Glasgowa otce jedné rodiny. Vypadalo by to jako zoufalý a náhodný čin, kdyby únosci nepožadovali bezodkladně 2 miliony liber výkupného. Jenže, rodina uneseného takové peníze rozhodně nemá, takže začínají vyvstávat další a další otázky. Objevují se nevyřešená tajemství, a i když čtenáři prakticky od samého začátku věcí, kdo za zločinem stojí, bez dechu sledují Alexino pátrání a poodkrývají roušku záhady.

Poutavý a napínavý příběh vyprávěný z pohledu několika postav jistě potěší a zaujme každého milovníka kvalitní detektivky. Denise Mina si se čtenáři dokonale pohrává také díky skvělé znalosti prostředí. Vždyť sama v Glasgowě žije. A tak si při čtení často připadáte, jako byste cítili vlhkou ponurost a tajemno skotského města, nebo přímo stáli Alex za zády.

Sympatická vyšetřovatelka Alex Morrowová se druhým příběhem zařadila mezi mé oblíbené knižní hrdinky a rozhodně se těším i na připravovanou novinku Bohové a bestie.

Denise Mina vzkřísila trošku zacházející slávu britské, resp. skotské detektivky, a jelikož u českých čtenářů byl vždy britský styl srozumitelný a oblíbený, ocení jistě také tento druhý příběh volné série, Stále půlnoc, který vydalo nakl. Panteon.

STÁLE PŮLNOC, Denise Mina
vydalo nakl. Panteon, v roce 2014
www.knihypanteon.cz

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share
Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy