Helena Herynková,  Kultura,  Tipy na výlet,  Ženy

Skočte si na kávu… první zastavení

Kavárna. Prosté slovo, že? A přitom, co všechno může představovat. Pro každého je kavárna něčím jiným, většina se však shodne na tom, že má být místem příjemných setkání, dobré kávy, zajímavé kultury nebo prostě dobrého pokecu u dortu. To vše kavárny jsou a mohou být. Čím je kavárna pro vás? Zkuste se zamyslet… Pro mě je kavárna místem zásadních rozhodnutí, krásně stráveného času, milých setkání a také dobrého pití a jídla. Proto jsem se rozhodla pozvat vás do pražských kaváren, z nichž každá přináší, mimo všeho zmíněného, ještě to pověstné “něco navíc”. Dnes zabrousíme do dvou divadelních kavárenských přístavů.

Divadelní kluby jsou samozřejmostí v každém divadle, ale už zdaleka ne v každém se do takového klubu může dostat obvyklý návštěvník, tedy divák. Chceme vás ale pozvat do dvou divadel, kde tu možnost máte. Divadlo v Celetné a Švandovo divadlo na Smíchově nabízejí svým návstěvníkům příjemné přístavy a místo pro setkání v divadelních kavárnách.

Café Gaspar Kasper

Café Gaspar Kasper, neboli kavárna Divadla v Celetné, vznikla v roce 1994 jako zcela nekuřácká (jak dokonce do jisté doby radily nápisy na zdech, „Kuřte jinde“), ale milovníci této neřesti si přijdou na své díky prostorné terase. Samozřejmě si tam můžete vychutnat i kávu, pivo nebo prostě jen strávit čas s přáteli. I když jste venku, od ruchu velkoměsta vás pohodlně oddělují zdi historického Manhartského paláce.

Zde stojí za zmínku několik zajímavostí o této budově, kterých byste si při návštěvě rozhodně měli všimnout… Manhartský (též Menhartský) palác se pyšní raně barokní, dvoubarevnou fasádou. Levým portálem se prochází na nádvoří, které krášlí dvě barokní plastiky. Uprostřed stojí pískovcová kopie jedné sochy z proslulého souboru Matyáše Bernarda Brauna Ctností a Nectností v Kuksu – Lehkomyslnost. Byla sem umístěna začátkem osmdesátých let 20. století. Pod schodištěm se nachází dřevěná práce z poloviny 18. století, sousoší Herkules se lvem. Pravděpodobně je vytvořil sochař a řezbář pozdního baroka Lazar Widmann.

Samozřejmě, v nabídce kavárny najdete spoustu dobrého pití i něčeho k zakousnutí. A jelikož mají otevřeno od relativně brzkých hodin, můžete si tam zaskočit třeba na kávu a noviny již po snídani.

Ale, jak jsme již psali, Café slouží zároveň jako divadelní foyer a klub a po představení tak máte občas šanci připojit se k spontánním a neformálním večírkům, které zde vypukají, často i za účasti herců souboru.

Jednoduše, když přijdete, budete mile obslouženi, můžete se schovat před hlukem a shonem okolního města, přečíst si v pohodlí a klidu noviny nebo knížku. Z vlastní zkušenosti vím, že se tam i velmi dobře učí!

Kafárna

Kafárnu najdete při Švandovu divadlu na Smíchově a i tato nabízí příjemné prostředí divadelního foyeru. Můžete tam přijít, až půjdete do divadla nebo jen tak, když půjdete okolo a dostanete chuť na něco dobrého. Ač stojí na rušné Štefánikově ulici, jakmile projdete dveřmi, ocitnete se v klidné a voňavé kavárně, kde se za barem usmívá kavárník a nabízejí dobré pití i maličkosti pro chuť.

Mají otevřeno od dopoledne do hluboké noci a někdy i déle, když není nouze o zákazníky a zábavu… A vždycky vítají své návštěvníky s otevřenou náručí.

Během divadelní sezóny zde můžete také shlédnout pravidelné pořady, například Literární kavárnu, která vzniká ve spolupráci se smíchovských nakladatelstvím dětských knih.

A pozor, i tady budete na půdě velmi historicky ceněné budovy, tak se svému doprovodu pochlubte znalostí historie Švandova divadla… Toto bylo slavnostně otevřeno 1. října 1881 Pavlem Švandou ze Semčic st., ředitelem jedné z nejvýznamnějších kočovných společností 19. století. Zásadní přestavbu provedl jeho syn Karel v r. 1900. Dal zaměnit hlediště (kapacita 600 míst) za jeviště (původně seděli diváci na místě dnešního jeviště).

Výnosem Zdeňka Nejedlého bylo v roce 1945 zrušeno divadelní podnikání a začal tu působit nový soubor pod názvem Realistické divadlo. K příležitosti pětasedmdesátých narozenin Zdeňka Nejedlého mu bylo divadlo 18. února 1953 věnováno a začalo používat název Realistické divadlo Zdeňka Nejedlého.
Pak tu v letech 1992-1997 působilo divadlo Labyrint, až bylo divadlo r. 1997 dokonale uzavřeno. A v roce 2002 tu začal působit současný soubor s názvem blízkým původnímu zakladateli.

Café Gaspar Kasper i Kafárna jsou tedy pravými kousky historie a zároveň přístavy klidu a míru, kde potkáte přátele, dáte si hezky do nosu a prožijete lecjakou příjemnou chvilku. Jsou místem ticha i halasu, zábavy a odpočinku od spěchu velkoměsta.

 

CAFÉ GASPAR KASPER, Divadlo v Celetné
Celetná 17, Praha 1
po – ne: 9-24 hod.
www.divadlovceletne.cz

 

KAFÁRNA, Švandovo divadlo na Smíchově
Štefánikova 57, Praha 5
po – pá: 10-24 (?) hod.
so: 17-24 hod.
www.svandovodivadlo.cz

 

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share
Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy