Glosy,  Pro rodiče

Boty s tkaničkami jsou už jen pro starý.

Share

Strávili jsme úžasné odpoledne u dětských atrakcí. Před vstupem na hřiště je potřeba sundat si boty a pak již v ponožkách anebo bosky běžet a užívat si trampolíny, bazénu plného balonků, skluzavek, prolézaček a další zábavy. Dětský křik a radost byl slyšet celým prostorem.

A pak jsem si toho všimla. Za zhruba čtyři hodiny se na pestrobarevných prolézačkách vystřídalo několik desítek dětí a u mřížoví a v botníku postávalo mnoho párů bot. Žádné však nebyly s tkaničkami. Dokud nepřišel asi devítiletý chlapec. Ten jediný měl klasické tenisky na tkaničky.

Nejčastějším způsobem zapínání odložených bot byly suché zipy, v malé míře pak volně nasazovatelné sandály.

Kritika, že malé děti si neumí zavazovat tkaničky, přišla již nespočetněkrát. Děti postupně vyrostou z mateřských škol a varování, že než vstoupí do základní školy, měly by tuto činnost ovládat, se většinou vypaří kdesi ve vzduchu. Mnozí školáci si neumí uvázat pořádnou mašli ani na prvním stupni základní školy. A později?

Vraťme se ještě k jedinému exempláři z dneška. Devítiletý chlapec si snadno vyzul boty. Zavázané je jen vyšmíknul přes patu. Když mělo dojít na obouvání, rozvázal tkaničky, nazul si tenisky a nastavil nohy před svého otce. „To já neumím, mně je vždycky zavazuje maminka,“ řekl.

Společenské faux pas? Ani náhodou. Nikdo se nad tím nepozastavil. Tatínek boty zavázal, ačkoliv takový velký kluk by samozřejmě měl již tuto činnost snadno zvládat sám.

Ale není jediným. Proč současné děti neumí uvázat mašli? Stanou se boty na tkaničky historickou záležitostí, o které za pár let nebude již žádný zájem?

„Zlaté české ručičky“ alespoň ohledně zavazování bot nejspíš vymizí. Není to však problém jen českých dětí. Obávám se, že se to týká všech evropských (a možná i amerických) dětí. Před pár měsíci byl zveřejněn průzkum mezi britskými dětmi a bylo zjištěno, že téměř polovina dětí ve věku od pěti do 13 let si boty prostě nezaváže. A podstatně více dětí si není schopno ani uvařit čaj. Do zahrady nebo samotné do přírody je také raději nepouštějte: 58 procent z nich totiž ani nevyleze na strom a nebylo by schopno si v přírodě ani zapálit oheň. Možná štěstí pro lesy.

Za to výborně ovládají internet, DVD přehrávače, herní konzole a poradí si s iPhone.

Některé schopnosti časem ztrácíme, jiné získáváme. Je však trochu smutné, že vedle tak výborného ovládání moderní technologie, prstů na klávesnici a na myši, děti již nedokážou ovládat své prsty při zavazování bot.

Kde je chyba? V rodičích. Ztratili jsme snad s našimi potomky trpělivost překonat první neúspěchy, dokud se nepodaří hezká klička?

foto legální fotografie z fotobanky www.pixmac.cz

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy