Share

Víte, že výbornou, na vzduchu sušenou šunku si můžete připravit i doma? Už jste někdy ochutnali těstoviny s domácí slaninou? A co si třeba místo klasického hermelínu naložit kozí sýr? S růžovým pepřem je to prostě delikatesa, kterou gurmáni jistě ocení!

Neuplyne snad ani jeden týden, aby se v novinách či televizi neobjevila další zpráva o závadných a nekvalitních potravinách – uzeniny z nevhodného masa, nebo téměř bez masa zato se spoustou mouky a sóji a s různými dalšími „přídavky“, jahodová zavařenina kde jsou místo jahod jablka (v lepším případě, v horším tam najdete třeba i kedlubny), kečupy, které rajče viděly akorát z rychlíku. Nejspíš řeknete – co s tím? Máte tři možnosti – smíříte se s tím (no fuj, vážně chcete jíst kedlubnovou marmeládu?), nebo budete pátrat po kvalitních dodavatelích kvalitních potravin, a nebo SI JE UVAŘÍTE SAMI! Nebojte se a vyzkoušejte to třeba s pomocí dvou kuchařek, které vám v těchto dnech přináší nakladatelství Metafora. Budete překvapeni, jak je to jednoduché a jak skvěle může takové jídlo chutnat.

Konzervování a zavařování

Je známou věcí, že v sezóně sklizené ovoce a zelenina jsou chutnější, zdravější i levnější, než dovážené mimo sezónu. Proč si tedy kvality sezónních produktů nezachovat třeba ve formě výborných zavařenin?

S pomocí této publikace se seznámíte s několika způsoby uskladnění, konzervování a zavařování.

Základem je samozřejmě uskladnění čerstvých produktů. Pokud dodržíte několik jednoduchých pravidel, tak se i po několika měsících můžete těšit z vlastní mrkve, z voňavého česneku nebo z úrody dýní. Mimochodem věděli jste, že správně uskladněné dýně mohou vydržet v dobré kondici až 4 měsíce?

Další kapitola je věnována sušení. Je to jeden z nejstarších způsobů konzervace potravin a můžete ho využít téměř na vše. Sušit lze bylinky a koření, ovoce i zeleninu. Kniha vám nabízí hned tři způsoby – sušení na vzduchu, solární sušení a sušení v troubě.

Dvě následující kapitoly mají poněkud netypické názvy Sklenice a Láhve. Skrývá se zde řada výborných postupů a zajímavých receptů, počínaje studeným a horkým nakládáním, přes marmelády, džemy, želé, ovocné krémy, sirupy, vína, až po omáčky a kečupy. Slyšeli jste třeba někdy o houbovém kečupu?

Posledním způsobem konzervování potravin, kterému se kniha věnuje, je mražení. Stejně jako všechny předchozí části obsahuje i tato základní rady a pravidla, které vám zaručí skvělý výsledek, ať už se jedná o vanilkovou zmrzlinu nebo pomerančový sorbet.

Zajímá vás, jak své výrobky využijete? Není nic jednoduššího, než opět zalistovat a vybrat si některý z lákavých receptů, kterými je knížka příjemně doplněna.

Nakládání a uzení

Napadlo vás někdy vyrobit si vlastní šunku? Nebo zavináče? A co třeba klobásy? Zdá se vám to příliš složité, ba až nemožné? Dick a James Strawbridgeovi vás přesvědčí, že to není nemožné. A dokonce že některé postupy jsou i celkem jednoduché a kromě výborných a kvalitních jídel vám mohou přinést i zábavné rodinné nebo přátelské odpoledne. Umím si představit, že začnete něčím jednodušším, např. nasolováním nebo sušením na vzduchu a připravit si tak třeba gravadlax z lososa, klobásy nebo sušenou šunku. K neznámějším sušeným šunkám patří parmská z Itálie. Je opravdu výborná, ale nikde není psáno, že ta vaše nebude lepší. Tato kniha vás totiž vyloženě svádí k experimentování s kořením a dalšími přísadami – vytvořte si svou specialitu!

A až se „namlsáte“ nasolovaných, nakládaných a sušených specialit, nejspíš začnete stavět udírnu. Respektive udírny dvě, protože se nebudete moct rozhodnout, zda se chcete věnovat horkému nebo studenému uzení.

Pastrami se žitným chlebem, těstoviny s uzeným lososem, pečená glazovaná šunka… to je jen malá ukázka z několika desítek receptů, které vás budou lákat, abyste je vyzkoušeli.

Obě kuchařky jsou z řady „Doma a chutně!“ a jejich autory jsou Dick a jeho syn James Strawbridgeovi. Kromě bio kuchyně se na své farmě zabývají i ekologickým životním stylem. Natočili sérii It’s Not Easy Being Green pro BBC Two a na své farmě pořádají ekologické kurzy, aby zájemcům předali své bohaté zkušenosti a poznatky z této oblasti.

Za zmínku stojí i kvalitní fotografie Nicka Popea, nad kterými se vám budou doslova sbíhat sliny.

Nejnovější příspěvky na webu:

Lucie Ernestová: Miluj svůj život 2018

Lucie Ernestová: Miluj svůj život 2018

14. Srpen 2017

Zpříjemnit si celý rok krásným kalendářem, který sem tam okoření život hladkou myšlenkou, úvahou a tématem, o kterém lze bez nadsázky říci, že zůstává věčné! Vděčnost, radost, plynutí života, láska, péče o tělo – to všechno patří mezi dvanáct drobných životních témat, která vám Lucie Ernerstová nabízí k přemýšlení a působení na svou duši v průběhu roku 2018. Námět na tento kalendář k ní přišel z loňského roku, kdy poprvé ilustrovala stejný kalendář s texty Louise L. Hay, jejíž kalendáře u nás už vycházejí řadu let. Letos po poprvé dostala do rukou samotná ilustrátorka. V rozhovoru, který jsem s ní při té příležitosti dělala, mne zajímalo,

ROZHOVOR MUDr. David Frej: Antibiotika může porazit ve výsledku jen silná lidská imunita

ROZHOVOR MUDr. David Frej: Antibiotika může porazit ve výsledku jen silná lidská imunita

14. Srpen 2017

Jak dál po antibiotikách… jak si vylepšit trávení a imunitu. Ta obrovská a dokonale vyvážená džungle bakterií v našem těle zajišťuje bezproblémový chod naší imunity, orgánů a vstřebávání živin. Je s podivem, jakými zásahy ji často „potěšíme“ a stále zůstáváme naživu. Nemluvíme jen o antibiotikách. S jedním z autorů knihy Jak dál po antibiotikách (a během jejich užívání) jsme se podívali na všechno to naše trávení a imunitu ještě bližším pohledem. První, co mne v knize zaujalo se týkalo kvality mateřského mléka. Když matka trpí dysmikrobií, předává dítěti v mateřském mléce i produkty toxických procesů, které probíhají v jejím střevě. Faktem je, že mnoho kojích matek trpí vyčerpáním