Share

První republika, prvorepublikový. Toto sousloví či označení v nás vzbuzuje pocit nostalgie, klidu, závan starých časů, ale především nese určitý punc kvality a poctivosti. Díky novince Kuchařka první republiky z nakladatelství Smart Press si nyní můžete období první republiky připomenout i ve vlastní kuchyni.

IMG_20150626_070459

Prvorepubliková kuchyně nabízí nepřeberné množství receptů, čerpala z našich luhů a hájů, ale nebála se ani experimentovat s tím nejlepším z kuchařského umění zdomácnělých menšin či z dovozu. Autorky Kuchařky první republiky, kulinářské novinářky Jitka Rákosníková a Eva Všetíčková, tak neměly při sestavování knihy vůbec snadný úkol. Spojily proto své síly s předními českými šéfkuchaři, objížděly regionální muzea, pátraly v knihách a také hledaly poklady v umaštěných sešitcích receptů neznámých hospodyněk. Díky nim tak vznikla kuchařka sytá a hutná jako tradiční svíčková omáčka, barevná jako mramorová bábovka a voňavá jako sváteční vánočka.

IMG_20150626_071141

Recepty jsou rozděleny do několika okruhů, můžete vybírat z pokrmů měšťanské i dělnické kuchyně, z talířů Adiny Mandlové a Vlasty Buriana, toho nejlepšího z kuchyně židovské, ochutnat světových dobrot a v neposlední řadě také z celého zástupu cukrářských skvostů. Jakmile Kuchařku první republiky otevřete, nebudete vědět, který z nich dříve vybrat.

Všechny návody a rozpisy jsou srozumitelné a přehledné, navíc autorky každý recept doplnily o vpravdě chutnou fotografii hotového pokrmu. Rozhodně se tedy nepouštějte do vaření zcela hladoví, protože byste nad nimi určitě nekontrolovatelně slintali.

IMG_20150627_142547

Autorka článku začala zlehka a z krásné kuchařky připravila domácí prvorepublikový jablečný kompot. O výsledku se můžete přesvědčit z fotografie. A kompot bude jen začátek, rozhodně se chystám vyzkoušet postupně další, nejraději však všechny recepty.

Domácí jablečný kompot

Domácí jablečný kompot

Prvorepublikovou kvalitu surovin autorky zařídit nedokážou, ale recepty jsou rozhodně původní a díky Kuchařce první republiky se i vaší kuchyní polinou chutě a vůně starých časů.

KUCHAŘKA PRVNÍ REPUBLIKY, Jitka Rákosníková a Eva Všetíčková
Vydalo nakladatelství Smart Press, v roce 2015
www.smartpress.cz

Nejnovější příspěvky na webu:

Festival Animánie při slavnostním zakončení rozdal Animáničky

Festival Animánie při slavnostním zakončení rozdal Animáničky

17. Listopad 2019

14. ročník Mezinárodního festivalu animovaných filmů Animánie dnes končí, mezinárodní porota rozdala 10 festivalových cen Animániček a 10 čestných uznání. Porotci Lucie Sunková (CZ), Luděk Horký (CZ) a Hrvoje Selec (HR) vybírali z rekordního počtu 203 krátkých animovaných filmů, které do soutěže přihlásili děti a mladí tvůrci do 26 let z celého světa. Svoji cenu udělovali diváci i studentská porota. Animánie začala ve čtvrtek 14. 11. a čtyři festivalové dny byly doslova nabité projekcemi, workshopy, setkáními s tvůrci či debatami. V prostorách plzeňského centra Moving station se za čtyři dny vystřídalo více než 1200 návštěvníků festivalu. Animánie je největší mezinárodní soutěžní přehlídkou mladých animátorů v České republice. „Moc nás těší, že počet soutěžních filmů rok od roku

Po Hrdinech přicházejí Učenci!

Po Hrdinech přicházejí Učenci!

17. Listopad 2019

S pokračováním úspěšného humoristického románu přichází Petr Luňák Nakladatelství Dokořán vydává Učence, volné pokračování humoristického románu Hrdinové od Petra Luňáka a Marka Pečenky. Knihu napsal nyní pouze Petr Luňák. Jak sám s nadsázkou říká: „Po krásném dobrodružství s Markem Pečenkou nad románem Hrdinové jsem se vydal na spisovatelskou stezku sám a po večerech i nocích sepsal volné pokračování pod názvem Učenci.“ Hlavní hrdina Richard Míča je nyní již mladý nadějný pedagog a vědec, který tráví svůj jednotvárný život psaním článků o kontrafaktuální historii a úloze náhody v dějinách, až se jednoho dne objeví trochu výstřední profesor jedné z amerických univerzit… Učenci mají typické rysy univerzitního románu a v mnohém připomínají