Helena Herynková,  Knihy,  Kultura

Musí snad existovat něco víc

Existuje něco po smrti? Kam putuje duše? Jak vypadá nebe? A je vůbec nějaké? Patrick Ness opět překvapuje a neuvěřitelně provokuje své čtenáře v románu Něco víc.

Seth se topí. Je mu jen šestnáct let a nelítostné, rozbouřené moře se ho chystá pohltit. Zoufalý a osamělý bojuje ze všech sil o svůj život, ale živlům nelze vzdorovat. Mladík umírá, aby se však záhy probudil na neznámém místě. Je to sen v předsmrtné agonii? Byl snad zachráněn na poslední chvíli? Je v nebi nebo soukromém pekle. Neví nic, jediné, čím si může být jist, je hlad, žízeň a liduprázdné okolí.

Seth si velmi jasně pamatuje, jak se mu lámaly kosti, je si jistý, že zemřel ve vlnách. Jenže, jak může být mrtvý, když může přemýšlet, dýchat a slyší tlouci své srdce? A mrtví si přeci nemohou nic pamatovat, to ví určitě. Ale zase na druhou stranu, co víme o smrti určitě? Nikdo se ještě nevrátil, aby podal spolehlivé svědectví. Co když peklo vypadá jako místo, kde byl člověk za života nejspokojenější, jen s tím rozdílem, že je opuštěné a zničené?

Patrick Ness je mistr nevšedních příběhů a autorem knih, na něž hned tak nezapomenete. Stejné je to i s románem Něco víc. Ness ve svém vypravěčském stylu a umění skutečně nabízí něco navíc. No, řekněte, kdo jiný by měl odvahu zabít hlavního hrdinu na druhé straně příběhu, aby jej pak, k překvapení všech, opět směle oživil? Nebo možná neoživil.

Otevřete tajemné dveře a objevte jiný svět…

Ať už Seth zemřel nebo jen sní, jeho dech beroucí pouť čtenáře nutí přemýšlet nad vlastním bytím, smrtelností a žízní po životě. Výjimečný příběh, zábavný hlavní hrdina (s temným tajemstvím, které co chvíli hodlá vyplavat na povrch) a velmi nečekané rozuzlení dělají z románu vážně něco víc. Jak moc si knihu užijete, záleží také na tom, jste-li ochotni přistoupit na autorovu nevšední hru. Román Něco víc, vydaný nakladatelstvím Slovart, je dílem na pomezí filozofické výpravy do nitra spletitého lidského mozku a napínavého detektivního vyprávění o hledání sama sebe.

Po dočtení ve vás ještě chvíli zůstane neodbytný pocit, že prostě musí existovat něco víc, něco nad naše chápání. Nahlédněte se Sethem za dveře, kde se může ukrývat cokoliv. Pusťte se břehu a nechte se unášet na vlnách nekonečna do míst, kde sídlí snad samotný prazáklad života.

Helena Herynková

Nejnovější příspěvky na webu:
[pt_view id=”8f01f87e0f”]

 

Share
Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy