Helena Herynková,  Knihy,  Kultura

Sedm jednou ranou

Svést sedm dívek najednou? Smělý plán, který by leckoho urazil či by mu připadal jako velká drzost. Přesto si plán šprýmaře Emila vybral jako základní děj své románové grotesky spisovatel Jaroslav Havlíček. Poodhalte roušku tajemství a zjistíte, jak to dopadlo, když se jeden rozhodl, že z něj bude Muž sedmi sester.

muž sedmi sester

Jaroslav Havlíček patří k nejznámějším autorům psychologické tvorby. Čtenáři jistě znají především některá z jeho nejznámějších děl – Petrolejové lampy či Helimadoe. Byl skvělým vypravěčem a dokonale uměl podat vnitřní boj a duševní rozpoložení svých hrdinů. Své příběhy zasazoval většinou do maloměstského prostředí, které bylo také dokonalým podkladem pro tragické osudy postav.

Stejné vypravěčské umění ukázal i v knize, která na první pohled dost vybočuje z Havlíčkova obvyklého záběru. Román Muž sedmi sester je románovou groteskou, příběhem plným vtipu a erotického jiskření. Už na druhý pohled ale čtenář odhalí, že se nejedná jen o povrchní vyprávění, Havlíček do něj dle svého zvyku skryl i psychologické podhoubí. Dnes, po více než sedmdesáti letech od napsání, již vidíme, že se svou erotickou hříčkou vysmíval nejrůznějším společenským a sexuálním tabu své doby. I proto dnešní čtenář chápe, že Muž sedmi sester zůstal tak dlouho jen v šuplíku.

Nyní vyšel ve druhém vydání, v nakladatelství Jonathan Livingston, a tak si čtenáři mohou užít vtipného a čtivého příběhu z pera muže, o nějž by nikdo podobnou knihu nečekal. Jaroslav Havlíček však znovu dokázal, že se uměl cele ponořit do osudů svých hrdinů a předložit čtenářům vyprávění plné nadsázky a skryté touhy.

Dostane Emil svých sedm žen, dokonce sedm sester? A jaké bude jejich soužití? K čemu všemu bude dívkami dohnán? To už si přečtěte v novém vydání knihy, podle níž vznikla i velmi úspěšná divadelní hra. Muž sedmi sester navíc vyšel jako paperback, takže se může stát ideálním společníkem na dovolenou.

MUŽ SEDMI SESTER, Jaroslav Havlíček
Vydalo nakladatelství Jonathan Livingston, v roce 2014
www.jonathanlivingston.cz

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share
Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy