Share

Příběh plný chutí, vůní, napětí i životní moudrosti. Vyprávění na pomezí cestopisu, kulinářského románu a bezmála detektivky. Když hlavní hrdina poprvé uviděl kousek sýra Páramo de Guzmán, netušil, jak moc ovlivní jeho i další životní osudy. Pravidla sýrárny jsou knihou, u které dostanete chuť objevovat.

Do knihy se zakousnete jako do chutného sýra.

Do knihy se zakousnete jako do chutného sýra.

Novinář Michael po studiích redigoval články pro reklamní zpravodaj Zingermanova lahůdkářství, snil o novinářské kariéře a také o tom, jak jednou projede celý svět a jiný redaktor bude nedočkavě hltat jeho slova. O deset let později se již jako usazený žurnalista a otec rozpomenul na dávný sen vyřešit záhadu kastilského sýra, o němž četl v jedné z reportáží pro zpravodaj. Rozhodne se splnit tehdejší předsevzetí a za pomoci přítele Carlose se vydává na cestu za kouskem sýra, o kterém tak dlouho snil.

Jaké je jeho rozčarování, když složitě zjistí, že Ambrosio, výrobce onoho jedinečného sýru Páramo de Guzmán, už se sýrařstvím skončil a odmítá říci proč. Michael se však nevzdává a postupně si získává důvěru Ambrosia i jeho rodiny, aby odhalil velké tajemství skryté v hrdé kastilské vesnici za líbivými vinicemi a poklidem místních.

Pravidla sýrárny jsou druhou knihou amerického novináře a spisovatele Michaela Paternitiho. Těžko říci, co z příběhu se Michaelovi opravdu přihodilo a co si přimyslel. I kdyby nebylo pravdou ani jedno písmenko, čtenář to autorovi s chutí odpustí. Pravidla sýrárny jsou totiž tak chutným, voňavým a zábavným čtením, že po chvíli přestanete přemýšlet nad pravdou a fabulací a cele se ponoříte do rozvětveného příběhu.

Nevšední výprava do světa hrdých Kastilců, kteří trousí životní moudrost jen tak, mezi hlty vína, výlet do časů, kdy dobře se najíst a napít ještě něco znamenalo, do doby, kdy lidé tvrdě pracovali, ale uměli si rovněž užít života plnými doušky. Michael Paterniti navíc doplnil své vyprávění o celou řadu historických fakt a poznámek pod čarou, které román ještě ozvláštňují.

sýrárna

Zjistí nakonec Michael, jak to bylo s historií sýra a proč jej Ambrosio přestal vyrábět? A jak celá záležitost ovlivní jeho vlastní život a vztahy? Pozná, jaké to je, žít jako pravý Kastilec? To a mnohem víc prozradí román Pravidla sýrárny, který vydalo nakladatelství Jota.

Připravte se na čtení plné chutí, lásky, života, ale i nenávisti až za hrob. A především se připravte na to, že při čtení dostanete chuť na sýr, dobré víno, salám i domácí chléb. Možná vás také posedne touha odpoutat se od všednosti každodenního života a chuť vydat se na cestu stejně, jako se to stalo Michaelovi díky podivuhodnému kousku sýra, vyrobeného s láskou.

PRAVIDLA SÝRÁRNY, Michael Paterniti
Vydalo nakladatelství Jota, v roce 2015
www.jota.cz

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]