Helena Herynková,  Knihy,  Kultura,  Pro rodiče,  rodina

Karel a jeho smělý plán

Malá Kája touží zjistit, kolik  vlastně váží jeho spolužačka Matylda. A aby to dokázal, spořádá ďábelské plány, která se mu ale moc nedaří. Humorný příběh Kolik váží Matylda z pera Jiřího Holuba vychází ve druhém vydání s novými ilustracemi.

kolik-vazi-matylda-holub-martiska

Kája Votruba je obyčejný třeťák, který nosí poznámky i dobré známky, a nejraději lítá venku s kamarády. Přesto je však trochu jiný. Jeho rodiče jsou jeho jen chvíli, protože si ho vzali z dětského domova. Kája se taky původně jmenuje Carlos a jeho pravý táta pochází z Kuby.

Když Káju požádá kamarádka Hermína, aby zjistil, kolik váží sedmačka Matylda, pustí se do úkolu s vervou a nevyhne se nejedné veselé i nečekané situace. Matylda totiž není tak docela obyčejná holčička. Je velká asi jako dvě průměrné sedmačky a zlá na menší děti. A rozhodně se nedá jen tak dobrovolně zvážit. Nebo snad dá? Jestli se Kájovi chystaný plán povede, prozradí knížka Kolik váží Matylda.

Jiří Holub je kastelán na Hrubém Rohozci a spisovatel, jehož příběhy znají především mladší čtenáři. Ve vyprávění o tom, Kolik váží Matylda, si dělá legraci z tlusté Matyldy i malého Káji. Někdo by možná řekl, že smát se silnějším lidem by se nemělo, a měl by pravdu. Ale Matylda je mstivá skoro jako stará známá mstivá Soňa, takže vám jí určitě nebude ani chvíli líto. Další devizou je, že příběh je vyprávěn z pohledu malého Káji, takže se při čtení můžete bavit také jeho niternými pochody a skrytými myšlenkami.

Autor a ilustrátor rukou Juraje Martišky
Autor a ilustrátor rukou Juraje Martišky

Holub opět dokázal, že umí psát humorně, čtivě a přesně ví, komu bude kniha určena. Slova příběhu kloužou do čtenářských myslí stejně jako návštěvnické papuče při prohlídce zámku, a za chvíli jste najednou u konce. Autor si také zálibně hraje se slovíčky, u čehož se pobaví především rodiče. Ale, dovedete si představit třeťáka, který by přesně věděl, co je to infarkt, mastodont či zlomená sanice?

Kolik váží Matylda vychází nyní v nakladatelství JaS s novými ilustracemi Juraje Martišky. A potěší malé i velké, kteří fandí slabším a s chutí se od plic zasmějí.

Nejnovější příspěvky na webu:
[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′

srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share
Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy