Finance,  Glosy

Počítače: Lenovo se dere prudce nahoru. HP vyměnil ředitele a chce zaútočit na konkurenci.

Share
Ilustrační obrázek

O snížených dodávkách a výrobě HDD bylo řečeno již mnoho. Kritická situace vznikla v důsledku krutých thajských povodní, centralizace nejdůležitější výroby v jedné lokalitě a pomalé rekonstrukce, vysušení a vyčištění továren, dodání nových strojů a dalších souvisejících skutečností.

Připojte se k nám na Facebook  Superrodina je na Facebooku

Jizda-autem-hummer-H2-120x600-CZMohlo by vás zajímat:
Výroba HDD ve WD by se měla vrátit do původních kolejí až v 3. čtvrtletí 2012
Ceny HDD se stabilizovaly, výrazně však neklesají.
Další informace ohledně nárůstu cen HDD a předpokládaných dodávek: nejvíc jsou zasažené notebooky.
Podívejte se na graf vývoje cen HDD

Snížení dodávek a produkce také svědčí konkurenční elektronice, včetně tabletům, e-readerům a mobilním telefonům.

„Evropa a Asie/Pacifik byly silnější, než se očekávalo, což odráží zlepšení v klíčových trzích a sílu základní poptávky ve formujících se regioneh,“ řekl Loren Loverde, viceprezident Worldwide Consumer Device Trackers v IDC. „Nicméně průmysl stále potřebuje, aby v roce 2012 překonal některé klíčové překážky, včetně obnovení dodávek HDD, nastartování Windows 8, a úspěšný vývoj počítačových návrhů tak, aby se stal více mobilní. Navzdory pochybnostem se zdá, že průmysl jde správnou cestou a bude přichystaný pro podstatný dvouciferný nárůst v případě, že v roce 2012 překoná tyto problémy.“

Nejen Evropa a český trh zažívají dusné období, co se týká HDD. Podle Western Digital dusněji teprve bude. Spojené státy zažily druhý nejhorší rok v historii. Americký trh poklesl o 5 % oproti roku 2010.

Japonsko čekalo „větší katastrofu“, ale stále tu je 7% meziročního propadu oproti roku 2010, za nějž může nejvíce „poděkovat“ poslednímu čtvrtletí roku 2011. K tomu zpomalení prodeje nové verze Windows XP a nejistoty do budoucna vedlo v japonském průmyslu k mnoha drastickým škrtům.

Nejlépe co dodávek se daří Asii/Pacifiku. Čína dokonce převýšila objem.

HP zaznamenalo roční pokles dodávek o 16 %. Na paty mu také šlape konkurence Lenovo. HP proto nyní s novým generálním ředitelem chce těmto nepříjemnostem ostře čelit a zajistit obchodní stabilitu.

Lenovo zaznamenalo zajímavé zisky a stále roste. Dosáhlo objemu 13 milionů s nárůstem 36 %. Lenovo v současné době nejvíce rozvíjí trhy mimo Čínu a zároveň bude pronikat do regionu EMEA (Evropa, Střední východ a Afrika) prostřednictvím svých nedávných akvizic a díky reorganizaci společnosti.
Jizda-ve-sportovnim-voze-na-okruhu-250x250-CZ
Dell také skončil rok v kladných číslech, s mírným nárůstem oproti loňskému roku. Nejvíce se rozvíjí v oblasti svých klíčových pozic v Asii a Pacifiku.

Acer zaznamenal ve stejné geografické oblasti také zisky. Nicméně se v současné době více zaměřuje na prodej mini notebooků a přílišná úzkoprofilovost mu moc nesvědčí.

Asus si udržel páté místo ve světovém prodeji a překonal obtíže posledního čtvrtletí některými škrty ohledně mni notebooků.

Prvních pět nejlepších světových prodejců – porovnání za poslední čtvrtletí a celoročně

1.    HP – pokles zásilek v posledním čtvrtletí o 15,93%, nicméně v tomto čtvrtletí  uskutečněné zásilky přesáhly 15 milionů. Celoročně pokles byl „jen“ 2,98% a 62 milionů uskutečněných zásilek.
2.    Lenovo – vzrůst v posledním čtvrtletí o 36,77 % a v tomtéž období zásilky tvořily přes 13 milionů. Celoročně si vylepšil o 28,88 % s 44 miliony zásilkami
3.    Dell – vzrůst v posledním čtvrtletí o 7,3% a zásilek téměř 12 milionů. Celoročně pak nárůst tvořil „jen“ 1,95 % s 44 miliony zásilek
4.    Acer Group – pokles o 8,02 % a zásilky přibližně 9 800 000 v posledním čtvrtletí. Ročně pak pokles byl ještě horší o 13,88 % s odeslanými zhruba 37 miliony zásilkami.
5.    Asus – vzrůst o 26,29 %, zásilky přes 6 milionů v posledním čtvrtletí. Celoroční nárůst byl pak o 14,35% s 20 741 000 zásilkami.
Data vycházejí ze zdroje: IDC Worldwide Quarterly PC Tracker, January 11, 2012
(Do přepravních zásilek patří produkty jako stolní a přenosné počítače, mini notebooky, handheldy, x86 servery, tablety jako iPad a Aneroid.

 

hry na pc

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy