Glosy

Podívejte se na graf vývoje cen HDD

Share

Již jsme se zmiňovali o raketovém růstu cen pevných disků v důsledku ničivých záplav v Thajsku. V dnešním článku budeme vycházet z analýzy a textu, zveřejněném na extremetech.com.

Na začátku trochu realistické skepse: Víte-li, že v příštích šesti měsících si budete chtít pořídit HDD nebo nový počítač s HDD, pak navzdory vysokým cenám, je nejlepší si disk koupit hned. Může totiž být ještě hůř.

Povodně postihly jednotlivé výrobce v odlišné míře. Jak už bylo řečeno, Western Digital to odskákal nejvíce. Analytici z Noble Financial Equity Research  předpovídají, že produkce společnosti klesne o téměř 60%, z 58 milionů kusů ve 3. čtvrtletí na 25 milionů ve 4. čtvrtletí. Samsung a Seagate očekávají nejmenší procentuální úbytek. Seagate bude řešit nízké dodávky vyšší cenou. Továrny Toshiba voda pohltila do výše více jak dva metry a uvnitř budov bylo nad jeden metr vody. Western Digital na svých stránkách uvádí odhady, že jejich kapacita pro dodavatele bude muset být výrazně omezena na několik čtvrtletí dopředu.

Pro graf níže použil extremetech.com informace z camelegg.com. Když se podíváte na křivku, je skutečně děsivé, jak přírodní živel dokáže zamávat s cenami počítačových komponent. Levná Asie se pro konečného spotřebitele v těchto okamžicích a v následujících mnoha měsících značně prodražuje.

 

Níže v tabulce ještě extremetech.com dodává srovnání cen standardních 1TB HDD  značek WD, Samsung a Seagate spolu s dalšími méně frekventovanými HDD – 2TB Caviar Black, 600 GB VelociRaptor a další.

Ceny jsou uváděny v dolarech a tabulka nenabízí ceny pro českého zákazníka, má pouze orientační charakter jako ukázka globálního dramatického cenového skoku.

 

Jeví se to tak, že současně vysoké ceny jsou způsobeny zatím „umělou“ manipulací na straně nabídky, aby bylo vyexpedováno co nejnižší množství z důvodu omezení rapidního vyčerpání všech zásob. Hodnota HDD ve skutečnosti nevyšplhala ze dne na den na tak extrémní čísla, jsou to vlastně důsledky spekulací na trhu s omezenou nabídkou.

Přesto může být ještě hůř. Prodej HDD nahrává šedému trhu, který pochopitelně bude mít zájem se předzásobit a vyeskalovat ceny disků v nejkritičtějším období prvního čtvrtletí příštího roku.

Na trhu se však mohou objevit i neoficiální HDD, které mohou napodobovat originální produkty. Podle DigiTimes už tyto šedé složky trhu jsou na vzestupu.

Hlad po cenově dostupných HDD může způsobit, že kvalita prudce klesne. Výrobci originálních dílů se maximálně snaží eliminovat padělatelský boom. Je ovšem otázkou, jak hodně budou úspěšní.

Vysoké ceny HDD také mohou nahrávat jiným alternativním výrobkům pro zálohy, jako jsou například flash disky. Už nyní roste poptávka po flash, a s tím rostou i jejich ceny.

Řešení teď momentálně žádné není. V současné době nejspíš pro posledního spotřebitele nahrává rychlost rozhodování. Nikdo neví, co bude za pár měsíců. Pochopitelně tragédie nahrává i bazarům, kde však ceny použitého zboží nevyskakují ještě do tak šílených částek, ale již jsou dražší a stále ještě neznají svůj strop.

 

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy