Hobby,  Kreativní koníček,  Pletení z papíru s Laďkou Sodomkovou

Líbí se vám pletení z papíru? Jste zváni! Laďka Sodomková prozradí, jak na to!

Ilustrační obrázek. Zdroj: Laďka Sodomková, Facebook

Chcete začít s pletením z papíru? Laďka Sodomková pro vás pokračuje se svým šikovným praktickým seriálem. Tento díl se věnuje prvním krokům, jak pracovat s papírem, který materiál zvolit, barvy,  nátěr a základní “motalinkové” triky.

Připojte se k nám na Facebook  Superrodina je na Facebooku

 

Práce začíná nastříháním novin:

Nastříhejte jen kraje novin, rulička je celá bílá a nejsou na ni vidět žádná písmenka, a proto lépe chytá barvu.


Poté noviny namotejte na svařovací drát. Je lepší než špejle, protože je užší a klouže, takže se papír nezasekává. Na konci mázněte lepidlo, aby se rulička neotevřela. Tímto způsobem se dělá většinou od 100-2000 ruliček. Záleží pouze na tom, co budete tvořit – jakou spotřebu bude mít váš výrobek. Já mám po těch letech za sebou určitě takový milion ruliček na napletených věcech. A v současné době zvládnu jednu ruličku i s namazáním 8-9 vteřin. 🙂

Pokud máte namotaný určitý počet ruliček, které budu potřebovat na daný výrobek, musíte je obarvit na požadovanou barvu. Já používám nejraději barvu na oblečení „Duha“, mořidla na dřevo, někdo barví také v kávě, v cibulových slupkách, v bezinkové šťávě. Meze se nekladou. Záleží jen na vás, s čím se vám bude nejlépe pracovat.
Pokud použijete „Duhu“, nasypte sáček do starší nádoby a zalijte zhruba půl litrem vroucí vodou. Pořádně obsah rozmíchejte a dolijte přibližně do dvou litrů studenou vodou. Potřebujete-li tmavší odstín, nařeďte koncentrát méně a na opak.
Barvu nalijte do podélné misky, ve které vyválíte ruličky po dobu 5-10 vteřin, aby nasály barvu. Po té je vyndejte a nechejte okapat na novinovém papíře. Je potřeba, aby pořádně oschly. Já je nechávám vysušit přes noc na sušáku.

Několik tipů a varování:

Používejte vždy rukavice, jinak barvu nesmyjete! Stává se mi, že se rukavice protrhnou a pak vypadám, jako bych se týden nemyla :-).
Zbylou barvu si můžete uschovat na další barvení. Jen si nezapomeňte popsat, co schováváte :-), jinak to poznáte až u dalšího barvení. Pokud se však nestrefíte, budete si nadávat :-).
V nevymytých nádobách se barva ráda kazí. Já používám pet lahve a ty se musí řádně vymýt.
Pokud byste chtěli čistě bílý výrobek, je potřeba ruličky nalakovat na bílo, neboť novinový papír má tendenci žloutnout a to nevypadá pěkně. K lakování se hodí akrylový lak a pak se nestane, že by materiál zežloutl. Lakujte až hotový výrobek, tedy až po natření lepidlem.

Zatímco vám budou schnout ruličky, připravte si dno na budoucí výrobek.

Já používám dva druhy kartonů: ten silný má v průměru 0,5cm, slabší od 0,1-0,3 cm.
Dejte na sebe tři kartony. Ten silný, který bude nahoře a který bude vidět, polepte buď dárkovým papírem, nebo ho natřete barvou. Můžete také použít ubrus; je omyvatelný a navíc, pokud by karton přišel do styku s vodou, nenasaje ji a nezbobtná. Na střed kartonu nacvakejte ruličky sešívačkou. Lépe pak drží.
Na poslední díl kartonu nalepte opět třeba ubrusovinu. Jednak to vypadá lépe, ale hlavně je omyvatelná a rozhodně více vydrží.


Po té všechny díly k sobě slepte lepidlem. Výborný je Duvilax modrý. Není finančně náročný jako Herkules. Prodává se po kilech, ale pro mé potřeby používám rovnou pěti kilové balení.
Jakmile jsou díly potřené lepidlem, musí se řádně zatížit, aby se k sobě napevno přilepily.

 

A jdeme plést


Pokud pletete výrobek přesně na míru, můžete si vytvořit pomocnou konstrukci z kartou, kterou opletete. Lépe se tak udrží kolmé rohy. Jinak můžete plést v ruce. Jakmile budete mít praxi, nebudou vám dělat problémy neobvyklé tvary a záhyby. Papír je na tohle zlatý: ohne se, jak přesně potřebujete. Pro pletení je nejvhodnější pracovat hned se dvěma ruličkami najednou. Výrobek je pak stabilnější. (Jak na to? Počkejte si na další článek!)

Jakmile jste dosáhli požadované výšky, či tvaru, musíte výrobek zakončit. Typů k zakončení je hned několik, existují také fotopostupy. Ale nejrychlejší je ruličku ohnout a zasunout k otvoru k další ruličce, pomáhejte si pletací jehlicí.

Hotový výrobek je třeba natřít, aby vytvrdnul a držel tvar. Doporučuji opět Duvilax: rozřeďte ho s vodou v poměru 1:3 a potřete výrobek. Pokud jste na dno nevolili ubrusovinu, pak papír natřete Sportakrylem – nepoškrábe se a vydrží hodně dlouho.
Po natření nechte výrobek zaschnout. Nelekněte se, pokud výrobek lepí i po několika dnech. Nebojte se, krásně vytvrdne a nic s ním nehne.
Duvilax tvrdne totiž několik dnů. Za týden je výrobek opravdu jako kámen a dá se klidně použít i do koupelny. Já sama tam mám některé už třetí rok a ještě se ani nehnuly. Vlhkost jim tedy po kvalitním nátěru nevadí.
Jiné „motalinky“ používají lodní lak a výrobek mají třeba celé léto venku, ale varuji – docela dost zapáchá :-).

Přeji hodně štěstí v začátcích. Chce to pevné nervy, ale ten výsledek stojí za to.
🙂
A budu se těšit v dalším pokračování
Laďka

Kde mne najdete? www.kreativnitvoreni.cz

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy