Hobby,  Knihy

Quilling, papírový filigrán nejen pro svátek.

O papírové technice zvané quilling jsme již několikrát hovořili, vzpomeňte například na předchozí články:

Monogramy z kousků papíru, i to je quilling.

Quilling – dejte papíru duši. Julia Brodskaja si práci s papírem zamilovala.

Nyní máte možnost mít vždy po ruce drobnou jednoduchou příručku, kde jsou fotograficky i textově popsány postupy pro jednotlivé motivy papírových filigránů pro různé příležitosti. Můžete si vytvořit quilling výzdobu k vánočnímu času, Velikonocům, k narozeninám, z lásky, k narození miminka apod.

Jana Maiksnar Vašíčková, Quilling – papírový filigrán nejen pro svátek. Grada 2012.

Stačí mít jen trošku šikovné ruce, papír, lepidlo a volný čas. Quilling baví dospělé a hodně moc děti, které rády tvoří slovy mé dcery „různé papírové vynálezy“. Trénují si stříhání papírových proužků a jsou fascinované, že plochý rovný papír lze jednoduše přinutit, aby z něho byla stočená rulička jak šnečí ulita. Těchto spousta stočených papírků různým poskládáním může vytvořit nádherné hvězdy jako vánoční ozdoby či krásu noční oblohy, ale také květy, kuřátka, cokoliv vás napadne.

Víte o tom, že počátky quillingu se vztahují do středověku jako umění řeholníků a řeholnic? Zdobili poškozeným papírem různé církevní spisy a ke stáčení používali pomůcku – husí brk. Později se tato technika dostala do kruhu dam z lepší společnosti, které si takto dokázaly užít dlouhé chvíle a vytvořit krásné kousky. Je to již spousta let. Mohlo se na quilling zapomenout, jako se zapomnělo nebo pomalu zapomíná (bohužel) na spoustu dalších úžasných ručních technik, ale nakonec zvítězilo nadšení. Papír je levný a snadno dostupný. Práce je zajímavá, zábavná a výsledky jsou krásné a někdy i doslova půvabné.

Doporučuji všem začátečníkům a zvídavým dětem a dospělým, kteří by chtěli zkusit něco nového a strávit tak příjemně čas s efektivním výsledkem.

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy