Share

První republika, prvorepublikový. Toto sousloví či označení v nás vzbuzuje pocit nostalgie, klidu, závan starých časů, ale především nese určitý punc kvality a poctivosti. Díky novince Kuchařka první republiky z nakladatelství Smart Press si nyní můžete období první republiky připomenout i ve vlastní kuchyni.

IMG_20150626_070459

Prvorepubliková kuchyně nabízí nepřeberné množství receptů, čerpala z našich luhů a hájů, ale nebála se ani experimentovat s tím nejlepším z kuchařského umění zdomácnělých menšin či z dovozu. Autorky Kuchařky první republiky, kulinářské novinářky Jitka Rákosníková a Eva Všetíčková, tak neměly při sestavování knihy vůbec snadný úkol. Spojily proto své síly s předními českými šéfkuchaři, objížděly regionální muzea, pátraly v knihách a také hledaly poklady v umaštěných sešitcích receptů neznámých hospodyněk. Díky nim tak vznikla kuchařka sytá a hutná jako tradiční svíčková omáčka, barevná jako mramorová bábovka a voňavá jako sváteční vánočka.

IMG_20150626_071141

Recepty jsou rozděleny do několika okruhů, můžete vybírat z pokrmů měšťanské i dělnické kuchyně, z talířů Adiny Mandlové a Vlasty Buriana, toho nejlepšího z kuchyně židovské, ochutnat světových dobrot a v neposlední řadě také z celého zástupu cukrářských skvostů. Jakmile Kuchařku první republiky otevřete, nebudete vědět, který z nich dříve vybrat.

Všechny návody a rozpisy jsou srozumitelné a přehledné, navíc autorky každý recept doplnily o vpravdě chutnou fotografii hotového pokrmu. Rozhodně se tedy nepouštějte do vaření zcela hladoví, protože byste nad nimi určitě nekontrolovatelně slintali.

IMG_20150627_142547

Autorka článku začala zlehka a z krásné kuchařky připravila domácí prvorepublikový jablečný kompot. O výsledku se můžete přesvědčit z fotografie. A kompot bude jen začátek, rozhodně se chystám vyzkoušet postupně další, nejraději však všechny recepty.

Domácí jablečný kompot

Domácí jablečný kompot

Prvorepublikovou kvalitu surovin autorky zařídit nedokážou, ale recepty jsou rozhodně původní a díky Kuchařce první republiky se i vaší kuchyní polinou chutě a vůně starých časů.

KUCHAŘKA PRVNÍ REPUBLIKY, Jitka Rákosníková a Eva Všetíčková
Vydalo nakladatelství Smart Press, v roce 2015
www.smartpress.cz

Nejnovější příspěvky na webu:

Kelly Barnhillová: Dívka, která upíjela měsíc

Kelly Barnhillová: Dívka, která upíjela měsíc

16. Červen 2018

Famózní úspěch této knihy v zahraničí lze podle mě přičítat dvěma věcem: nádherně a jímavě, leč velmi překvapivě rozbalovaným charakterům postav. A potom příběhu, ve kterém si čtenář každého věku i založení najde to svoje. Od mystiky k akčnosti, od jemných linií příběhu, až po chvíle, kdy jednotlivé řádky zazní jako osudové volání do boje. Dívka, která upíjela měsíc je jednou z obětovaných holčiček, které se každoročně nechávají napospas v černém lese pro zlou čarodějnici. Ne, nikdo se neptá, co se s dětmi stane... Ale jedno je jisté. Z druhé strany lesa je už na cestě čarodějnice, obyčejně má nějakou tu ptačí podobu, aby se jí rychleji cestovalo,

Hans Rath: A Bůh pravil: Musíme si promluvit

Hans Rath: A Bůh pravil: Musíme si promluvit

16. Červen 2018

Odpočinek sladký jako nadýchaná šlehačka. Mozek odpočívá, duše se usmívá a od jemného vtipu a plné chuti vám radostí poskakuje každá buňka v těle. Jo, tak takové čtivo je vážně na jedničku. A Hans Rath to skutečně umí. Když Bůh praví, že si musíte promluvit, nedá se to odmítnout. Za prvé by to byla škoda, za druhé by to vůbec nešlo, protože vás ten člověk bude neustále pronásledovat. No jo, když jste psychoterapeut, tak je to první volba. Protože možná to je skutečně tak, Bůh šest dní tvořil lidstvo, sedmý den odpočíval a osmý vyhledal psychologa. A volba padla na Jakoba Jakobiho v Berlíně. Jednu