Share

První republika, prvorepublikový. Toto sousloví či označení v nás vzbuzuje pocit nostalgie, klidu, závan starých časů, ale především nese určitý punc kvality a poctivosti. Díky novince Kuchařka první republiky z nakladatelství Smart Press si nyní můžete období první republiky připomenout i ve vlastní kuchyni.

IMG_20150626_070459

Prvorepubliková kuchyně nabízí nepřeberné množství receptů, čerpala z našich luhů a hájů, ale nebála se ani experimentovat s tím nejlepším z kuchařského umění zdomácnělých menšin či z dovozu. Autorky Kuchařky první republiky, kulinářské novinářky Jitka Rákosníková a Eva Všetíčková, tak neměly při sestavování knihy vůbec snadný úkol. Spojily proto své síly s předními českými šéfkuchaři, objížděly regionální muzea, pátraly v knihách a také hledaly poklady v umaštěných sešitcích receptů neznámých hospodyněk. Díky nim tak vznikla kuchařka sytá a hutná jako tradiční svíčková omáčka, barevná jako mramorová bábovka a voňavá jako sváteční vánočka.

IMG_20150626_071141

Recepty jsou rozděleny do několika okruhů, můžete vybírat z pokrmů měšťanské i dělnické kuchyně, z talířů Adiny Mandlové a Vlasty Buriana, toho nejlepšího z kuchyně židovské, ochutnat světových dobrot a v neposlední řadě také z celého zástupu cukrářských skvostů. Jakmile Kuchařku první republiky otevřete, nebudete vědět, který z nich dříve vybrat.

Všechny návody a rozpisy jsou srozumitelné a přehledné, navíc autorky každý recept doplnily o vpravdě chutnou fotografii hotového pokrmu. Rozhodně se tedy nepouštějte do vaření zcela hladoví, protože byste nad nimi určitě nekontrolovatelně slintali.

IMG_20150627_142547

Autorka článku začala zlehka a z krásné kuchařky připravila domácí prvorepublikový jablečný kompot. O výsledku se můžete přesvědčit z fotografie. A kompot bude jen začátek, rozhodně se chystám vyzkoušet postupně další, nejraději však všechny recepty.

Domácí jablečný kompot

Domácí jablečný kompot

Prvorepublikovou kvalitu surovin autorky zařídit nedokážou, ale recepty jsou rozhodně původní a díky Kuchařce první republiky se i vaší kuchyní polinou chutě a vůně starých časů.

KUCHAŘKA PRVNÍ REPUBLIKY, Jitka Rákosníková a Eva Všetíčková
Vydalo nakladatelství Smart Press, v roce 2015
www.smartpress.cz

Nejnovější příspěvky na webu:

Návrat k sobě, tělu a pocitům: Vjem z knihy Thovt, Odhalení 1

Návrat k sobě, tělu a pocitům: Vjem z knihy Thovt, Odhalení 1

29. Září 2019

Moje hlavní myšlenka nasátá z knihy? Je to právě ROZUM, který nás dovede rychlostí větru dostat do stavu ochromeného emocí strachu, jež pevně převezme kontrolu. Nejen o strachu a hledání smyslu života je tato kniha. Témat nabízí téměř nekonečně mnoho a každého čtenáře zaujme něco jiného, podle toho, co si ve svém životě zrovna řeší. Kerstin Simoné je s tématem boha Thovta a jeho channelingových informací známá už díky mnoha předchozích knihách. V Odhalení vše shrnuje a přidává něco nového. Nějaké své další zkušenosti, myšlenky a do jisté míry můžete vnímat text jako rozhovor s vyšší moudrostí. Oprostěme se od boha Thovta, protože tohle

Soutěž o knížky Já a Anastázie, Sedmikrásky pro dědečka

Soutěž o knížky Já a Anastázie, Sedmikrásky pro dědečka

28. Září 2019

Soutěž o pět publikací nakladatelství Fragment autorky Martiny Boučkové Já a Anastázie, Sedmikrásky pro dědečka