Share

První republika, prvorepublikový. Toto sousloví či označení v nás vzbuzuje pocit nostalgie, klidu, závan starých časů, ale především nese určitý punc kvality a poctivosti. Díky novince Kuchařka první republiky z nakladatelství Smart Press si nyní můžete období první republiky připomenout i ve vlastní kuchyni.

IMG_20150626_070459

Prvorepubliková kuchyně nabízí nepřeberné množství receptů, čerpala z našich luhů a hájů, ale nebála se ani experimentovat s tím nejlepším z kuchařského umění zdomácnělých menšin či z dovozu. Autorky Kuchařky první republiky, kulinářské novinářky Jitka Rákosníková a Eva Všetíčková, tak neměly při sestavování knihy vůbec snadný úkol. Spojily proto své síly s předními českými šéfkuchaři, objížděly regionální muzea, pátraly v knihách a také hledaly poklady v umaštěných sešitcích receptů neznámých hospodyněk. Díky nim tak vznikla kuchařka sytá a hutná jako tradiční svíčková omáčka, barevná jako mramorová bábovka a voňavá jako sváteční vánočka.

IMG_20150626_071141

Recepty jsou rozděleny do několika okruhů, můžete vybírat z pokrmů měšťanské i dělnické kuchyně, z talířů Adiny Mandlové a Vlasty Buriana, toho nejlepšího z kuchyně židovské, ochutnat světových dobrot a v neposlední řadě také z celého zástupu cukrářských skvostů. Jakmile Kuchařku první republiky otevřete, nebudete vědět, který z nich dříve vybrat.

Všechny návody a rozpisy jsou srozumitelné a přehledné, navíc autorky každý recept doplnily o vpravdě chutnou fotografii hotového pokrmu. Rozhodně se tedy nepouštějte do vaření zcela hladoví, protože byste nad nimi určitě nekontrolovatelně slintali.

IMG_20150627_142547

Autorka článku začala zlehka a z krásné kuchařky připravila domácí prvorepublikový jablečný kompot. O výsledku se můžete přesvědčit z fotografie. A kompot bude jen začátek, rozhodně se chystám vyzkoušet postupně další, nejraději však všechny recepty.

Domácí jablečný kompot

Domácí jablečný kompot

Prvorepublikovou kvalitu surovin autorky zařídit nedokážou, ale recepty jsou rozhodně původní a díky Kuchařce první republiky se i vaší kuchyní polinou chutě a vůně starých časů.

KUCHAŘKA PRVNÍ REPUBLIKY, Jitka Rákosníková a Eva Všetíčková
Vydalo nakladatelství Smart Press, v roce 2015
www.smartpress.cz

Nejnovější příspěvky na webu:

Musí snad existovat něco víc

Musí snad existovat něco víc

27. Červen 2017

Existuje něco po smrti? Kam putuje duše? Jak vypadá nebe? A je vůbec nějaké? Patrick Ness opět překvapuje a neuvěřitelně provokuje své čtenáře v románu Něco víc. Seth se topí. Je mu jen šestnáct let a nelítostné, rozbouřené moře se ho chystá pohltit. Zoufalý a osamělý bojuje ze všech sil o svůj život, ale živlům nelze vzdorovat. Mladík umírá, aby se však záhy probudil na neznámém místě. Je to sen v předsmrtné agonii? Byl snad zachráněn na poslední chvíli? Je v nebi nebo soukromém pekle. Neví nic, jediné, čím si může být jist, je hlad, žízeň a liduprázdné okolí. Seth si velmi jasně pamatuje, jak

Danielle Steel: Společný byt

Danielle Steel: Společný byt

25. Červen 2017

V létě je parádní doba na knížky, u nichž se ponoříte do smyšlených světů svých lepších, mladších, bohatštích, více milujících realit. A romantické knížky jsou k tomu jako dělané. Tohle je novinka od Danielle Steele, kterou snad s jejími desítkami podobně laděných románů netřeba ani představovat. Představte si, že jste mladé, možná i krásné a na začátku životních zkušeností. Už máte svá povolání a teď hledáte byt. Jste z New Yorku. Smog, hluk, ale taky vědomí, že když umíte přežít v téhle džungli, umíte přežít snad úplně všude. A tak jste jednou z těchto dam: Claire - návrhářka, která přišla k luxusnímu bytu, který si