Share

První republika, prvorepublikový. Toto sousloví či označení v nás vzbuzuje pocit nostalgie, klidu, závan starých časů, ale především nese určitý punc kvality a poctivosti. Díky novince Kuchařka první republiky z nakladatelství Smart Press si nyní můžete období první republiky připomenout i ve vlastní kuchyni.

IMG_20150626_070459

Prvorepubliková kuchyně nabízí nepřeberné množství receptů, čerpala z našich luhů a hájů, ale nebála se ani experimentovat s tím nejlepším z kuchařského umění zdomácnělých menšin či z dovozu. Autorky Kuchařky první republiky, kulinářské novinářky Jitka Rákosníková a Eva Všetíčková, tak neměly při sestavování knihy vůbec snadný úkol. Spojily proto své síly s předními českými šéfkuchaři, objížděly regionální muzea, pátraly v knihách a také hledaly poklady v umaštěných sešitcích receptů neznámých hospodyněk. Díky nim tak vznikla kuchařka sytá a hutná jako tradiční svíčková omáčka, barevná jako mramorová bábovka a voňavá jako sváteční vánočka.

IMG_20150626_071141

Recepty jsou rozděleny do několika okruhů, můžete vybírat z pokrmů měšťanské i dělnické kuchyně, z talířů Adiny Mandlové a Vlasty Buriana, toho nejlepšího z kuchyně židovské, ochutnat světových dobrot a v neposlední řadě také z celého zástupu cukrářských skvostů. Jakmile Kuchařku první republiky otevřete, nebudete vědět, který z nich dříve vybrat.

Všechny návody a rozpisy jsou srozumitelné a přehledné, navíc autorky každý recept doplnily o vpravdě chutnou fotografii hotového pokrmu. Rozhodně se tedy nepouštějte do vaření zcela hladoví, protože byste nad nimi určitě nekontrolovatelně slintali.

IMG_20150627_142547

Autorka článku začala zlehka a z krásné kuchařky připravila domácí prvorepublikový jablečný kompot. O výsledku se můžete přesvědčit z fotografie. A kompot bude jen začátek, rozhodně se chystám vyzkoušet postupně další, nejraději však všechny recepty.

Domácí jablečný kompot

Domácí jablečný kompot

Prvorepublikovou kvalitu surovin autorky zařídit nedokážou, ale recepty jsou rozhodně původní a díky Kuchařce první republiky se i vaší kuchyní polinou chutě a vůně starých časů.

KUCHAŘKA PRVNÍ REPUBLIKY, Jitka Rákosníková a Eva Všetíčková
Vydalo nakladatelství Smart Press, v roce 2015
www.smartpress.cz

Nejnovější příspěvky na webu:

Lucie Ernestová: Miluj svůj život 2018

Lucie Ernestová: Miluj svůj život 2018

14. Srpen 2017

Zpříjemnit si celý rok krásným kalendářem, který sem tam okoření život hladkou myšlenkou, úvahou a tématem, o kterém lze bez nadsázky říci, že zůstává věčné! Vděčnost, radost, plynutí života, láska, péče o tělo – to všechno patří mezi dvanáct drobných životních témat, která vám Lucie Ernerstová nabízí k přemýšlení a působení na svou duši v průběhu roku 2018. Námět na tento kalendář k ní přišel z loňského roku, kdy poprvé ilustrovala stejný kalendář s texty Louise L. Hay, jejíž kalendáře u nás už vycházejí řadu let. Letos po poprvé dostala do rukou samotná ilustrátorka. V rozhovoru, který jsem s ní při té příležitosti dělala, mne zajímalo,

ROZHOVOR MUDr. David Frej: Antibiotika může porazit ve výsledku jen silná lidská imunita

ROZHOVOR MUDr. David Frej: Antibiotika může porazit ve výsledku jen silná lidská imunita

14. Srpen 2017

Jak dál po antibiotikách… jak si vylepšit trávení a imunitu. Ta obrovská a dokonale vyvážená džungle bakterií v našem těle zajišťuje bezproblémový chod naší imunity, orgánů a vstřebávání živin. Je s podivem, jakými zásahy ji často „potěšíme“ a stále zůstáváme naživu. Nemluvíme jen o antibiotikách. S jedním z autorů knihy Jak dál po antibiotikách (a během jejich užívání) jsme se podívali na všechno to naše trávení a imunitu ještě bližším pohledem. První, co mne v knize zaujalo se týkalo kvality mateřského mléka. Když matka trpí dysmikrobií, předává dítěti v mateřském mléce i produkty toxických procesů, které probíhají v jejím střevě. Faktem je, že mnoho kojích matek trpí vyčerpáním