Glosy,  Helena Herynková,  Kultura,  Tipy na výlet

Snové obrazy plné krásných básní

Ode dneška ve Slovenském domě v Praze máte možnost navštívit výstavu obrazů dvou neobyčejných umělců, výtvarníka Martina Augustína a básníka Kamila Peteraje. Jejich tvorba se volně prolíná již od roku 2008 a po mnohých knižních publikacích se nyní můžete krásnými obrazy pokochat na výstavě s názvem Keď sa láska prespí s múdrosťou, narodí sa jej smútok.

broz3

Jedinečnost díla těchto dvou výjimečných umělců tkví ve spojení obrazu se slovem. Básník Kamil Peteraj vpisuje své krásné texty přímo do obrazů slovenského výtvarníka a ilustrátora Martina Augustína. Básně vepsané zasněných obrazů ženských postav vytvářejí atmosféru, která vám vezme dech.

Výtvarník Martin Augustin se věnuje malbě, grafice, kresbě a knižní ilustraci. Má jemný, téměř minimalistický rukopis, který jednoznačně poznáte. Čeští čtenáři mohou znát jeho ilustrace ke knihám nakladatelství Metafora, z nichž nejznámější je titul Andělské rozmluvy. Jeho dílo osloví každého, kdo má rád precizní, mistrovsky propracované obrazy, v nichž se snoubí něha, snová a éterická energie s přesnými tahy značícími jistou umělcovu ruku. Jeho obrazy vlastní mimo jiné kanadská spisovatelka Joy Fieldingová, bojovnice za lidská práva  a spisovatelka Warie Dirie či generální ředitel Tour de France Christian Prudhomme.Andělské rozmluvy

Augustin vidí krásu jako nejharmoničtější projev lidského bytí a v době, kdy mnozí přestávají věřit v základní hodnoty a jistoty, nabízí lidem originální svět na pomezí skutečnosti a fantazie. Spolupráce s básníkem a textařem Kamilem Peterajem jej zapsala do povědomí široké veřejnosti a pozvedla jeho umění na další stupeň.

Jméno Kamila Peteraje rozhodně není ani v České republice neznámé. Sice ho zřejmě nebudete znát díky jeho básním, mnohým knižním publikacím či literárním oceněním, když se však zmíní Peterajova spolupráce s hvězdami slovenského hudebního nebe, svitne nejen milovníkům populární hudby. Peteraj psal a píše písňové texty pro takové hvězdy, jakými jsou například Miro Žbirka, Marika Gombitová, Pavol Hammel či Kristína.

Pozvanka2-2 (2)

Pro pražskou výstavu Keď sa láska prespí s múdrosťou, narodí sa jej smútok sestavila kurátorka Carmen Kováčová kolekci nových obrazů s vepsanými bezmála legendárními básněmi a texty, jako jsou například Balada o poľných vtákoch, Atlantída či triptych Ženy v túžbe. Autoři tímto svým originálním pojetím přenášení legendární hity, či spíše texty těchto písní, do obrazů.

broz8

Obrazy plné klidu a pokoje, které jsou pohlazením pro oko i duši, evokují sílu, nadčasovost. A jestliže jste se ještě s dílem Martina Augustína a Kamila Peteraje nesetkali, rozhodně byste to měli napravit. Navštívit jejich pražskou výstavu ve Slovenském domě můžete ode dneška až do 22. května.

Dnešní vernisáž začíná v 18:00 a její součástí bude rovněž beseda s oběma autory.

KEĎ SA LÁSKA PRESPÍ S MÚDROSŤOU, NARODÍ SA JEJ SMÚTOK
Výstava obrazů Martina Augustína s texty Kamila Peteraje
Slovenský dom, Soukenická 3, Praha 1
23. dubna – 22. května 2015
www.slovenskydomvprahe.cz
www.galeriauanjela.sk

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share
Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy