Glosy

Podívejte se, jaké knihy vyhrály Cenu Grada 2011.

Každoročně – a to již po šestnácté – poslední den v květnu předali zástupci nakladatelství Grada Publishing, a. s., ocenění nejúspěšnějším titulům ze své produkce za rok 2011.

Nakladatelství Grada s 21letou tradicí lze právem považovat za největší tuzemské nakladatelství odborné literatury, které úspěšně zasahuje svou širokou škálou titulů z různých oborů jak české, tak i slovenské knihkupce. Pokud se budeme bavit v číslech, tak se jedná již o téměř osm tisíc titulů a více jak 16 milionů knih. Ročně je to zhruba 400 novinek ve více jak 29 oborech (například právo, ekonomie, finance, účetnictví, psychologie, zdravotnictví, stavebnictví a tak dále).

Podívejte se nyní, jaké knihy získaly ocenění Cena Grady 2011:

Redakce ekonomické literatury

Která kniha nejvíce zaujala redakci Superrodina.cz?

Jedná se o vítěze redakce technické literatury – Jařmo, parkán, trdlice aneb výkladový slovník historických pojmů, které upadají v zapomnění, autorky PhDr. Alena Vondrušková.

Některá slova už upadla do zapomnění a nebylo by ani divu, kdyby jste si nemohli dát do souvislosti, kam skutečně zařadit i termíny vypsané v názvu publikace. Co bylo jařmo? Parkán? Trdlice? Ale těch slov je na několik set. Jsou to časy dávno minulé, plné vzpomínek našich prababiček a pradědečků, ale jsou to slova i podstatně starší. Kniha je doplněna krásnými fotografiemi (téměř tisíc snímků!). Kdo má rád toulky dávnou minulostí, návštěvy muzeí a skanzenů, hradů a zámků, rád se podívá do archívů starých filmů a podobně, ten nalezne v této knížce opravdové zalíbení. Je to takové sentimentální proplouvání minulostí – obrázky věcí, které dříve byly tak běžné a dnes jsou pro nás již zcela neznámé.

A na jaký skanzen budoucnosti čekají dnešní věci každodennosti?

Marketingový management destinací

Autorka: Ing. Monika Palatková, Ph.D.

 

 

Redakce finanční a ekonomické literatury

Všechno je jinak aneb Co nám neřekli o důchodech, euru a budoucnosti

Autoři: Ing. Markéta Šichtařová, Ing. Vladimíra Pikora, Ph.D.

 

Redakce psychiatrie a psychologie

Nová kniha o těhotenství a mateřství

Autoři MUDr. Martin Gregora, MUDr. Miloš Velemínský, CSc.

 

Redakce zdravotnické literatury

Vnitřní lékařství

Autoři: Prof. MUDr. Miroslav Souček, CSc. hlavní editor

 

Redakce sportovní literatury

Fotbalový trenér

Autoři: PaedDr. Jaromír Votík, CSc., Jiří Zalabák

 

 

Redakce technické literatury

Jařmo, parkán, trdlice aneb výkladový slovník historických pojmů, které upadají
v zapomnění

Autorky: PhDr. Alena Vondrušková

 

A komu to nedá spát, tak prozradíme alespoň ty tři termíny z titulu; co je to jařmo, parkán, trdlice?

Jařmo – také se říkalo jho. Jednalo se o část postroje tažných zvířat (dřevěná tyč), která se upevňovala zvířeti přes čelo, aby mohlo za sebou táhnout pluh. Od 10. století je však nahrazené chomoutem. Dnes se jho (či jařmo) používá spíše v přeneseném slova smyslu – nést těžký osud, úděl. Slovo se dostalo i do jiných oborů (anatomie, technika…)

Parkán – je prvek hradebního opevnění. Jedná se o prostor před hradbami, který je chráněný menší zdí (parkánová zeď) či náspem.

Trdlice – jedná se o ruční stroj na zpracování lnu. Len se tak na trdlici lámal a zbavoval se pazdeří (dřevnaté části).

 

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy