Glosy

Divadelní přehlídku Ostrava v Praze zahájí výstava Herci!!! na piazzetě Národního divadla

Čtyři velkoformátové fotografie, představující ostravské divadelní soubory v netradičních prostředích a stylizacích, a k tomu happening čtyř herců. To je výstava Herci!!!, jež na piazzetě Národního divadla ve středu 9. října od 17 hodin předznamená letošní přehlídku Ostrava v Praze. Ta se uskuteční od 19. do 30. října a pokusí se dokázat vysokou kvalitu, tvůrčí vyspělost a originalitu ostravského divadelního světa. Stane se tak prostřednictvím pěti vybraných inscenací v nastudování Komorní scény Aréna, Národního divadla moravskoslezského, Divadla loutek nebo Divadla Petra Bezruče a také jednoho filmového večera.

Vernisáž a happening nebudou jediným setkáním Národního divadla s ostravskou produkcí: Národní divadlo moravskoslezské na Nové scéně zahraje 20. října od 19 hodin svoji klíčovou inscenaci loňské sezóny, strhující drama Martina Walsera SMRTIHLAV. V roli teenagera Rudy, jehož vztah k otci po odhalení jeho nacistické minulosti kolísá mezi zatracením a pochopením, zde exceluje vycházející herecká hvězda Igor Orozovič. I díky svému výkonu ve Smrtihlavovi dostal nabídku na nové angažmá, takže brzy budou tohoto nadějného herce vídat i návštěvníci Národního divadla.

O své náročné roli a o zodpovědné přípravě celého ansámblu pod vedením režiséra Petera Gábora Igor Orozovič vypráví: „Intenzivně jsme se snažili pochopit všechny postavy hry – co prožily, jak je to poznamenalo na duši a jaké měly motivace ke všem svým činům. Setkali jsme se s pamětníky, kteří s námi probrali psychická traumata a poruchy, pramenící z prožitků druhé světové války – jak na straně vězňů, tak na straně agresorů.” A dodává obecné poučení z dramatu inspirovaného tragickou historií:  „Je smutně fascinující, jak minulost poznamenává několik dalších generací, aniž by to tušily…“

Program přehlídky obohatí v sobotu 19. 10. OSTRAVSKÁ FILMOVÁ NOC – nekonvenční fenomén, který v Ostravě již delší čas výrazně obohacuje kulturní život. Mix filmu a hudby, kde se střídají filmové projekce s živou hudbou. V režii a dramaturgii nejmladší ostravské kreativní generace se představí v prostoru NoD v Roxy.

Předprodej vstupenek probíhá v pokladnách jednotlivých divadel a v sítích www.ticketportal.cz a www.ticketpro.cz. Podrobné informace k přehlídce naleznete na www.ostravavpraze.eu.

 

Co na vás čeká?

19. října mohou diváci zhlédnout v Divadle Komedie Gogolovy Hráče v podání Komorní scény Aréna. Jde o inscenaci vysoce ceněnou publikem i odborníky pro vynikající herecké výkony všech zúčastněných a cizelérskou režisérskou práci Ivana Krejčího. 20. října nabídne dětem i dospělým Divadlo loutek Ostrava ve dvou odpoledních představeních na prknech Švandova divadla Perníkovou chaloupku Václava Renče v nastudování režiséra Václava Klemense. Národní divadlo moravskoslezské odpoledne tentýž den zahraje nejprve odpoledne v Divadle Komedie černou komedii Slož mě něžně irského dramatika a herce Billyho Rocheho v režii Janusze Klimszy a večer se potom představí na Nové scéně Národního divadla strhujícím dramatem uznávaného německého autora Martina Walsera Smrtihlav s tématem viny a hledání vlastní minulosti.

 

22. října se k projektu připojí Komorní kino Evald s filmovým večerem s dominující projekcí filmu debutantů Lukáše Melníka a Marcela Škrkoně Isabel, který ostravské prostředí pojal jako místo, kde se mohou odehrávat horrorové příběhy a v němž se objeví i řada význačných ostravských osobností včetně Norberta Lichého nebo Jarka Nohavici. Přehlídku pak uzavře 30. října na prknech Divadla Komedie soubor Divadla Petra Bezruče s Puškinovým Evženem Oněginem v režii renomovaného Jana Mikuláška. Stá repríza nejoblíbenější inscenace Bezručovců z roku 2008 tak zároveň uvede režisérovu pražskou retrospektivu, jež posléze pod názvem Mikuláškovy patálie proběhne na několika dalších scénách.

Ostrava má již dlouho na mapě českého divadla nezastupitelné místo. Inscenace, které její činoherní i operní soubory přivážejí do Prahy, budí zasloužený ohlas mezi publikem i odborníky a platí to vrchovatě i o letošní přehlídce. Inscenace Gogolových Hráčů na scéně Arény sklízí nadšené superlativy: „Ostravská Aréna umí Gogolovy Hráče jak pražský Činoherní klub v legendární inscenaci před třiceti lety. Jejich verzi dominuje perfektně sehraný soubor, jaký nebývá často k vidění…,” seznal Michal Zahálka pro Hospodářské noviny. Ladislav Vrchovský vyzdvihl v Divadelních novinách: “A je tu ještě jedna kvalita: Tentokrát se režisér spolu s herci zabývá zejména tím, čemu se říká „jednání slovem“. Mluvní složka hereckého projevu je tu propracována až do nejjemnějších detailů v intonaci pronášených slov, a to dokonce v souladu se světlem, mimikou, hudbou i gestem. A všemu dominuje, jak jinak, dokonalá herecká souhra představitelů jednotlivých postav.“

Evžen Oněgin Bezručovců, který posbíral řadu ocenění, je dle MfD “výtvarně úchvatná, v režijní stylizaci procítěná inscenace se stala zázrakem také v hereckých výkonech protagonistů Terezy Vilišové a Tomáše Dastlíka. Krystalický koncentrát ruského romantismu z Ostravy jistě nezapadne ani na jiných festivalech…”  či “Jedna z nejmúzičtějších inscenací posledních měsíců… “. O současné klíčové inscenaci Národního divadla moravskoslezského referovaly opět Divadelní noviny: „Režisér Peter Gábor spolu dramaturgy Klárou Špičkovou a Markem Pivovarem a autorem scény Davidem Bazikou vystavěli inscenaci bohatou na množství poetických obrazů a jevištních metafor… V hlavní roli studenta Rudy Gootheina vystupuje Igor Orozovič. Jeho výkon je doslova strhující“.

 

I vynikající přijetí obou nových inscenací Národního divadla moravskoslezského dokládá, že Ostrava je kulturním centrem par excellence. A tamní niveau spoluurčuje ve spojení špičkových režisérů, vynikajících herců a kreativní dramaturgie zásadním způsobem cestu, jímž se současné české divadlo ubírá.

 

Program přehlídky Ostrava v Praze!!!

19. října 2013, Divadlo Komedie v 19:00

Nikolaj Vasiljevič Gogol: Hráči

Komorní scéna Aréna

Režie: Ivan Krejčí

 

20. října 2013, Švandovo divadlo v 15:00 a 17:00

Václav Renč: Perníková chaloupka

Divadlo loutek Ostrava

Režie: Václav Klemens

 

20. října 2013, Divadlo Komedie v 16:00

Billy Roche: Slož mě něžně

Režie: Janusz Klimsza

 

20. října 2013, Nová scéna Národního divadla v 19:00

Martin Walser: Smrtihlav

Národní divadlo moravskoslezské

Režie: Peter Gábor

 

22. října 2013, Komorní kino Evald v 19:00

Isabel

Projekce filmu z ryze ostravského prostředí

Režie: Lukáš Melník a Marcel Škrkoň

 

30. října 2013, Divadlo Komedie v 19:30

Alexandr Sergejevič Puškin: Evžen Oněgin

Divadlo Petra Bezruče

Režie: Jan Mikulášek

TZ

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share
Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Divadelní přehlídku Ostrava v Praze zahájí výstava Herci!!! na piazzetě Národního divadla

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy