Glosy,  Kultura,  Tiskové zprávy

V Mladé Boleslavi mají Filipa

Share

Druhou premiérou letošní sezóny se v Městském divadle Mladá Boleslav stala inscenace Jak je důležité míti Filipa anglického spisovatele Oscara Wilda. V režii uměleckého šéfa Pavla Kheka se představí jako host Matouš Ruml. Tato brilantní konverzační komedie se na boleslavském jevišti objevuje znovu po osmnácti letech.

Matouš Ruml a Aleš Petráš v hlavních rolích (Foto Petr Veselý)
Matouš Ruml a Aleš Petráš v hlavních rolích (Foto Petr Veselý)

Městské divadlo Mladá Boleslav hru Jak je důležité míti Filipa uvedlo již v roce 1997, kdy ji režíroval Ladislav Vymětal. V hlavních rolích se představil Ondřej Sokol, Kateřina Lojdová, Viktor Limr a Andrea Elsnerová. Od té doby se herecký soubor divadla značně obměnil a nyní se diváci mohou těšit na novou generaci, která se jim v této brilantní komedii představí.

Kdo má tak málo fantazie, že své lži musí opírat o důkazy, měl by raději rovnou mluvit pravdu.“ Tento citát Oscara Wilde vystihuje podstatu jeho nejslavnějšího dramatického textu, Jak je důležité míti Filipa. Hru, která ukazuje, jak tenká je někdy hranice mezi lží a pravdou. Podtitul této konverzační komedie zní Lehkovážná komedie pro seriózní lidi, hra je plná bontomů, jiskřivé ironie a vtipu, který ukazuje viktoriánskou morálku, ta je však ve skutečnosti více směšná než vážná.

Samotný název hry v sobě obsahuje lingvistickou hříčku. V anglickém originále se hra jmenuje The Importance of Being Earnest, přičemž slovo „Earnest“ znamená být upřímný nebo seriózní. V českém překladu má i slovo „filip“ svůj význam. „Míti filipa“ znamená být důvtipný, chytrý, umět si poradit.

Svatava Milková a Sandra Černodrinská v hlavních ženských rolích (Foto Petr Veselý)
Svatava Milková a Sandra Černodrinská v hlavních ženských rolích (Foto Petr Veselý)

Světová premiéra hry se uskutečnila 14. prosince 1895 a toto datum se do dějin anglického divadla zapsalo červeně. Je to nejúspěšnější Wildova hra a těší se oblibě po celém světě. Wilde proslul svými svéráznými a radikálními názory. Sám o sobě říkal: „Můj vkus je velmi prostý. Spokojím se vždycky s tím nejlepším!“ Byl označován jako dandy.  Dandismus jako společenský styl se projevuje estetizací každodenního života, způsobem odívání. Dandy své publikum ohromuje, sám však musí zůstávat chladným, ničemu se nediví. Těší ho vzbuzovat úžas, šokovat okázalým oděvem a módními výstřelky.

(Foto Petr Veselý)
(Foto Petr Veselý)

Právě dandismus byl jednou z inspirací i pro režiséra Pavla Kheka, který toužil hru inscenovat. V novém provedení se objeví i Karolína Frydecká a Milan Koníček, kteří hráli i v inscenaci první. Další hostování v mladoboleslavském divadle přijal Matouš Ruml, který ztvárňuje smírčího soudce Jacka Worthinga, jeho partnerku Gvendolínu Fairfaxovou hraje Svatava Milková. Druhou ústřední dvojicí se stali nejmladší členové souboru Aleš Petráš a Sandra Černodrinská. Černodrinská se divákům v rámci svého angažmá představí vůbec poprvé. Přísnou a nekompromisní lady Bracknellovou hraje Ivana Nováčková, doktora Chasubla si zahraje Radim Madeja.

Premiéra se uskutečnila 18. prosince 2015 na Velké scéně Mladoboleslavského divadla, další reprízy můžete navštívit v roce 2016.

JAK JE DŮLEŽITÉ MÍTI FILIPA, Oscar Wilde
Režie: Pavel Khek
Dramaturgie: Lenka Smrčková
Scéna: Michal Syrový
Kostýmy: Agnieszka  Pátá – Oldak
www.mdmb.cz

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy