Helena Herynková,  Knihy,  Kultura

Laskavý humor skvělého vypravěče

Hlavní hrdina ani v právě nastalém důchodovém věku neztrácí hlavu a hrdinně bojuje s větrnými mlýny státní správy u nás i ve světě, s humorem glosuje dění. A možná dojde i na lásku. Petr Šabach, český mistr současného humoristického románu, dokazuje, že rozhodně ještě nepatří do starého železa. Jeho Rothschildova flaška nyní také jako audiokniha.

rothschildova-flaska-duze

Petr Šabach je známý svými kapesními romány, z nichž se mnohé staly podkladem pro filmový scénář. I v nejnovější knize Rothschildova flaška zůstává věrný obyčejným hrdinům, jednoduchému příběhu a laskavému humoru. Čtenář má opět šanci „pochutnat“ si na kvalitním knižním kousku.

Hlavní hrdina právě vstoupil do důchodového věku, s čímž je spojeno mnoho úskalí, především pak návštěva celé řady úřadů a státních organizací. S nadhledem se vrhá do nově počínající etapy svého života a s typickým humorem Šabachových knižních hrdinů glosuje jednání i sveřepost byrokracie. Když z finančních důvodů opustí svůj byt a zabydlí se v kamarádově maringotce, kde hodlá zůstat v klidu a pohodě, jistě netuší, jaké ještě zažije vzlety a pády v daleké Velké Británii.

Ve volném čase je totiž hlavní hrdina rovněž proutkařem a senzibilem. Tato činnost jej spojí s Viktorií, kterou kdysi dávno zbavil nemoci. Společně se pak vydávají do Londýna, aby zachránili Viktoriinu vnučku a vyřešili obrovský dluh, a možná i hrozící soudní řízení kvůli vypité drahocenné láhvi vína.

Petr Šabach napsal příjemný příběh, který s chutí zhltnete za pár hodin. Připravte se, že u čtení získáte stálý a jednotný výraz „pobavený idiot“, protože se co chvíli pousmějete nad eskapádami hlavního hrdiny – důchodce a proutkaře amatéra. Již tak dobrou knihu ještě povýšil Miroslav Táborský, herec pražského Divadla v Dlouhé, když se stal interpretem audioverze Rothschildovy flašky.

banner468x60-copy

Miroslav Táborský dodal románu špetku ironie, která mu neustále zaznívá v hlase a čtenáře tak ujišťuje o tom, že přesně ví, o čem vypráví. Šabachův příběh se tak stává příjemnou audioknižní oddechovkou, se kterou můžete cestovat či si nechat vyprávět vtipný příběh třeba při večerní černé hodince u kávy.

A buďte si jisti, že jeden poslech stačit nebude. S chutí se budete vracet k historkám, které umí Petr Šabach skvěle napsat a Miroslav Táborský je dokonale interpretuje.

ROTHSCHILDOVA FLAŠKA, Petr Šabach
Ke koupi například na Audiotéka.cz

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share
Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy