Helena Herynková,  Knihy,  Kultura

Povídky z vlaku a nejen do vlaku

Knížka plná povídek, které vznikly při autorových cestách vlakem na trase Čelákovice – Praha. Neuvěřené povídky jsou plné uvěřitelných i lehce nadpřirozených zážitků a událostí. Nechte se pozvat k lehkému čtení, které vám nevydrží možná ani na tu cestu do Čelákovic.

neuverene-povidky

Útlá knížka Neuvěřené povídky skrývá celých třiapadesát lehkých, svižných povídek pro každého čtenáře. Autor Filip Jan Zvolský si skvěle hraje se čtenářovou představivostí. Bere jej ve svých příbězích na obyčejná místa a hrdiny nechává prožívat obvyklá, až banální dobrodružství, aby vždy vyrazil dech závěrem, překvapivým či humorným.

Do zdánlivě všední situace se totiž vždycky vklíní kapka nadpřirozena, prostě něco neuvěřitelného, co zcela změní běh děje. Čtenář to pochopí už při první, skvostné povídce s jednoduchým názvem „Domů“ a při každé další se již těší, jak se všechno zase zamotá.

Příběhy vyprávěné rozličnými hrdiny z různých prostředí, s řadou z nich však úzce souvisí cestování vlakem či přímo samotní cestující. Autor říká, že se mnohými svými spolucestujícími při psaní na cestě z Čelákovic do Prahy přímo inspiroval. Takže se možná někteří v Neuvěřených povídkách poznají.

Filip Jan Zvolský rozhodně není na spisovatelském poli žádným nováčkem. Z jeho pera jste si mohli již přečíst například knížku pověstí a legend o pražských strašidlech. A Zvolský o strašidlech a legendách rozhodně něco ví, vždyť je spoluzakladatelem Muzea pražských strašidel a pověstí a také Muzea alchymistů a mágů staré Prahy. S knihou Neuvěřené povídky se pustil na trochu jinou půdu, svou lásku v neskutečno si však plně zachoval, a udělal velmi dobře.

Neuvěřené povídky se stanou vaším oblíbeným čtením na deštivá odpoledne, knihou, u níž si s chutí vypijete kávu a pobavíte se nad vtipnými i absurdními příhodami sympatických hrdinů. Chtělo by se říct, ať si povídkovou knížku vezmete s sebou někam na cesty, ale nevyšla bohužel ve zcela kapesním vydání. Kdyby však dostala menší, vlakový kabátek, přišli byste o roztomilé ilustrace z autorovy dílny, jimiž svá vyprávění dokresluje.

Vyjeďte si vlakem a pozorujte u toho lidi. Možná i vás potká něco neuvěřitelného, o čem se můžete dočíst v nové knížce Filipa Jana Zvolského.

NEUVĚŘENÉ POVÍDKY, Filip Jan Zvolský
Vydalo ÓS TEMPORUM, v roce 2014
www.filipjanzvolsky.cz

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share
Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy