Glosy

Amnesty International žádá: kupte si ropnou růži.

Připojte se k nám na Facebook  Superrodina je na Facebooku

V létě roku 2008 praskl v deltě řeky Niger ropovod firmy Royal Dutch Shell se sídlem ve Velké Británii a znečistil celou oblast. Amnesty International žádala společnost, aby uznala svou vinu.

Shell je posledních padesát let hlavním producentem ropy v deltě Nigeru v Nigérii. AI žádala, aby firma vkladem jedné miliardy dolarů umožnila vytvoření nezávislého fondu na vyčištění zamořeného území a vyčistila všechny ropné skvrny v deltě Nigeru.

V květnu 2011 byla v Londýně na firmu podána hromadná žaloba.

V zasažené oblasti žije téměř 70 000 lidí. Za poslední roky zde uniklo devět nebo možná až třináct milionů barelů z ropovodů. V přepočtu je to však více jak dvojnásobné množství uniklé ropy, než se stalo při katastrofální tragédii v Mexickém zálivu.

Děsivé na tom je, že prasklým potrubím z léta 2008 unikala ropa do místní řeky Bodo celé čtyři měsíce!

„To, že tady unikla ropa, mě připravilo o místo k žití, protože tam, kde jsem žil, už žít prostě nešlo. Ztratil jsem svůj příjem. Způsob, jak si vydělat, už tam nebyl,“ tvrdí jeden z místních.

Shell začal ropovod opravovat až v říjnu 2008, ale o pár měsíců později ropovod znovu praskl a došlo opět k úniku ropy.

Celá oblast je zdevastovaná. Nedá se zde žít.

V současné době Amnesty International žádá všechny lidi o pomoc. Kupte virtuální ropnou růži, je heslem akce.

„Delta řeky Niger je vzácným, světově ojedinělým místem. Krásné květiny zde ale kvůli těžbě ropy již nerostou. Ropa se tu těží již 50 let a během té doby došlo k tisícům úniků, které území zcela zamořily. Zničeny jsou půda, voda, vzduch a v konečném důsledku i životy mnoha lidí. Ropná květina je symbolem devastace přírody i lidských životů,“ jsou úvodní slova akce.

Amnesty International chce každou virtuální růži proměnit v reálnou papírovou květinu, jež chce přinést na dubnovou akci před zastoupení firmy Shell v České republice. Peníze budou použity nejen k nákupu papírových růži, ale i k podpoře akce „Shell: ropa za každou cenu“.

Firma Shell nevidí hlavní zodpovědnost za únik ropy v deltě Nigeru. Podle jejich zástupce „za velkou většinu úniku ropy v deltě Nigeru mohou sabotáže, krádeže vybavení nebo úniky, které způsobují zloději nelegálními odběry ropy a otvíráním ropovodu.“ Podle Shell takto unikne více než 70 procent ropy.

Zdroj: Amnesty International

 

 

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy