Glosy,  Pro rodiče

Místo na prázdninách v nemocnici. Nemocné děti však mohou překvapit lenochodi.

Share

Venku nádherně svítí slunce, děti si užívají prázdnin. Mohou jezdit k vodě, na výlety, užívají si chvilek na hřišti, táborech, u prarodičů či na zahraniční dovolené s rodiči. Pořádná „nuda“ a smutek nastane, jestliže je dítě o prázdninové radovánky okradeno zejména ze zdravotních důvodů. Nikdy ležení v nemocnici nemohla být zábava, ovšem o prázdninách (anebo o Vánocích) jako by dětská duše byla o něco více ztrápena.

Může se však stát, že se na dětské tváři přeci vyrojí bezděčný úsměv. To, když se otevřou dveře nemocničního pokoje a mezi pyžamkové děti vstoupí loutky. Občanské sdružení Loutky v nemocnici takto navštěvuje malé pacienty už osm let. A nevynechá ani letní prázdniny. Ročně to je na 200 návštěv. A v létě ke klasickým nemocnicím přidají ještě specializované tábory dlouhodobě nemocných dětí.

„Tradičně hrajeme na táborech Kliniky dětské hematologie a onkologie FN Motol,“ říká Marka Míková, spoluzakladatelka sdružení. A minulou neděli 22.7. poprvé zavítali na specializovaný tábor pro malé hemofiliky v Beskydech. Děti tak uviděly novou inscenaci Lenochodi.

Na konec prázdnin sdružení připravuje také týdenní terapeutický projekt, v rámci kterého si hospitalizované děti mohou spolu s herci připravit vlastní loutkové představení. Celé léto lze také navštívit výstavu fotografií Loutek ve FN Brno – v Bohunicích, na kterých je vidět, jak obyčejné loutky v pochmurných chvílích v nemocnici vykouzlí úsměvy na dětských tvářích.

Nejčastěji loutkoherci navštívili Fakultní nemocnici Motol a FN Brno, neboť právě v těchto ústavech je dlouhodobě nejvíce hospitalizováno dětských pacientů. Celkem však navštěvují 23 nemocnic a léčeben po celém Česku.

Chcete podpořit projekt? Více zde.

Foto: Sdružení Loutky v nemocnici

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy