zdraví

Je želatina v lécích neškodnou přísadou? Proč jsou vegetariáni rozhořčeni?

Odmítáte jíst živočišné produkty z náboženských či etických důvodů? Patříte do skupiny vegetariánů či veganů? Pečlivě vybíráte v obchodech přesně ty „košer“ rostlinné produkty, vyhýbáte se geneticky modifikovaným potravinám? A víte, z čeho se skládají léky, které vám předepíše lékař?

Mnoho globálně dostupných léčivých přípravků, aniž by o tom laická veřejnost věděla, v sobě obsahují geneticky manipulované organizmy a hovězí růstové hormony. Želatina v  tabletách i v tekutých přípravcích pochází ze zvířecích kostí a kůže. Podle průzkumu z Postgraduate Medical Journal ani čtvrtina pacientů, kteří striktně dbají na to, aby žádný produkt, potravinový, léčebný či kosmetický, neobsahoval živočišné produkty, netušila, že jsou jim předepisovány léky v rozporu s jejich přesvědčením.

Vzniká tedy oprávněný požadavek, aby všechny léky byly lépe označovány, a to buď srozumitelným popisem, nebo grafickým znakem přímo na krabičce daného produktu.

Vedle léčivé složky droga obsahuje také mnoho přísad, které pomáhají, aby daný lék držel pohromadě, kapalina byla hustší apod. Želatina je běžně využívána, zejména v generické medicíně a masová výroba takových léků vyjde levněji zejména v momentě, jakmile původní patent již propadl. Může být v tabletách, v sirupu, ale také v očkovací látce. Ročně se jí po celém světě vyrobí přes 300 000 tun.

Na webu navíc vznikla další diskuse, jak hodně je tato želatina pro člověka bezpečná. Rozhořčeni jsou také odpůrci geneticky manipulovaných plodin. Je totiž důležité si uvědomit, že želatina pochází z mrtvých zvířat. A například hovězí ve Spojených státech je po celou dobu svého života krmeno geneticky modifikovanou kukuřicí. Jiní jdou dokonce ještě dál: je možné, že želatina v lécích může být také potenciální hrozbou přenosu nemoci šílených krav?

Skupiny, které se obávají eventuálního přenosu BSE, upozorňují na 15 let staré setkání odborníků z FDA (Americký Úřad pro kontrolu léčiv) a Poradního výbor pro TSE. Diskutovalo se, jak hodně je želatina, ať již ze Spojených států nebo ze zahraničí, bezpečná ohledně přenosu BSE (nemoci šílených krav). Závěr byl, že navrhované tepelné a alkalické ošetření a filtrace tehdy nemělo v sobě žádné vědecké podložení o své dostatečné účinnosti.

Nicméně v roce 2003 SSC (Scientific Steering Committee), Vědecký řídící výbor v EU, uvedl, že riziko spojené s hovězí kostní želatinou je velmi nízké nebo spíše nulové. V roce 2006 Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) potvrdil stanovisko SSC. Zvířecí želatina je tedy podle zodpovědných autorit bezpečná, a to i pro léčiva.

Želatina ze zvířat se používá nejen v lékařském průmyslu, ale i v potravinářském a musí být pečlivě sledována a splňovat jakost ISO 9001 a být v souladu se všemi požadavky kvality po fyzikální, chemické, mikrobiologické a technické stránce.

Poradní výbor pro TSE se zabývá spongiformní encefalopatií, skupinou onemocnění mozku, jejichž původcem je infekční částice (např. BSE, CJD, FFI aj.), nejčastějšími příznaky jsou demence, deprese, zrakové halucinace, mozečková ataxie a myoklonie.

Mnohým skupinám vegetariánů však toto ubezpečení nestačí. Ze své podstaty nechtějí léky, jejichž součástí jsou živočišné produkty. Ptají se: dočkáme se toho, že budou pacienti komplexně informováni o složení daného léčiva, tedy včetně toho, zda byla použita želatina živočišného původu? Budou farmaceutické firmy také vyrábět léčiva s využitím nějaké alternativní želatiny, kterou běžně používají vegetariáni?

foto legální fotografie z fotobanky www.pixmac.cz
injekce legální fotografie z fotobanky www.pixmac.cz

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy