Glosy

Dalajláma v Indii k ruským posluchačům: proč věřící nebrání korupci?

ilustrační foto, zdroj: Christopher

Dalajláma, tibetský duchovní vůdce se vyjádřil k některým morálním pokleskům ruských občanů. Podle něho by měli pracovat více na „sebekázni“, založené na morální etice.

Duchovní vůdce strávil v Novém Dillí v těchto posledních dnech roku několik dní (počínaje 24. prosincem), v nichž promlouval k 1500 lidem.  Více než tisíc byli Rusové.

Sebekázeň v jeho aktuálním projevu se však výslovně nezaměřovala na kárání za alkoholismus, jež je velkým problémem Rusů, nýbrž zejména na korupci a vlivy konzumní společnosti.

Sebekázeň založená na morální etice má být tím, co má bojovat proti hluboce zakořeněné korupci v zemi. Dalajláma se také vyslovil proti konzumu, řekl, že lidé se zaměřují na materiální hodnoty, které je pak činí „nešťastnými a vnitřně osamělými“.

Od rozpadu Sovětského svazu v roce 1991 zachvátila Rusko epidemie alkoholismu. Oficiální statistiky hovoří o více jak dvou milionech lidí, kteří trpí alkoholismem. Od roku 2010 probíhá kampaň proti nelegálnímu trhu s alkoholem a v boji proti alkoholismu.

„Jsem si naprosto jistý, že ruští milionáři, kteří mají hodně peněz, hluboko uvnitř cítí jakousi úzkost, příliš mnoho stresu. Asi proto pijí vodku ve dne v noci,“ řekl.

Naděje tu ale stále je. I o tom svědčí to, že Dalajlámovi byla navzdory politickým překážkám umožněno setkání s ruskými příznivci, bohužel již ne na území Ruska. Poprvé vycestoval do Sovětského svazu v roce 1979, po rozpadu pak v roce 1992 a následně v roce 1994. Později mu bylo vízum zamítnuto. Kladl si tedy otázku, jak je možné, že mohl svobodně navštívit tuto zemi v době „komunistického autoritářského systému“, zatímco v současnosti mu to již umožněno nebylo. Důvodem omezování jeho návštěv jsou samozřejmě dobré vztahy Ruska s Čínou, která tibetského duchovního vůdce neuznává a považuje Tibet po svém obsazení v roce 1950 jako součást svého území. Dalajláma se opakovaně snaží získat autonomii pro Tibet. Čína ho naposledy obvinila za tibetské nepokoje v roce 2008, které způsobily 19 mrtvých a 623 zraněných.

V Novém Dillí také oznámil, že pokud Tibeťané zůstanou jednotní, mohou dosáhnout svého cíle – návratu duchovního vůdce do Tibetu. Promlouval k posluchačům o tom, že se snaží ze všech sil pomoci lidstvu a snížit utrpení. Štěstí závisí na mysli a to je důvodem, proč je důležité pochopit, jak mysl funguje. Co je potřeba změnit je právě naše mysl. Na světě je mnoho problémů a nedorozumění a nedůvěra přetrvává v rámci různých náboženských tradic. Dalajláma se již dříve zavázal, že bude podporovat větší náboženskou harmonii.

„Nedávno jsem četl, že zde ve 21. století ze sedmi miliard žijících lidí se jedna miliarda charakterizuje jako nevěřící, což znamená, že 6 miliard se považuje sebe za věřící v jednom či jiném náboženství. Ale když vidíme, že podle všeho věřící lidé jsou příliš shovívaví ke korupci, a nezdá se, že by chtěli omezit svou sebestřednost nebo bojovat se svými destruktivními emocemi, měli bychom se zeptat, jak skutečně je hluboká jejich duchovní víra.“ 

Budeme-li rozvíjet lásku a soucit k ostatním, budeme šťastnější a ve větším klidu. Soupeřivost a žárlivost vede ke strachu a nedůvěře. Ztratíme přátele a staneme se osamělými. Oprostíme-li se od strachu, důvěra a přátelství vzrostou. I dnešní vědci uznávají, že opravdové štěstí vychází z klidné mysli. „Soucit přináší klidnou mysl a s ním i lepší zdraví: proto važme si soucitu.“

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy