Hobby,  Recepty

Recept na medové perníčky: to je vůně… Pojďte taky ochutnat!

Share

Perníčky jsou jedno z prvních druhů vánočního cukroví, které nám na Vánoce provoní domov skořicí, badyánem, hřebíčkem a medem.

Peče se s předstihem, aby mohlo do Štědrého dne hezky změknout. Perníčky nejsou nikterak složité a jejich vykrajování zabaví i naše děti.

Cukr utřeme s vejci, přidáme změklé máslo, koření, sodu, část mouky a propracujeme.  Postupně na válu vpracujeme i zbytek mouky, tak aby těsto bylo vláčné a nelepilo, nesmí být příliš tuhé. Těsto zabalíme do mikrotenové folie a necháme v lednici odpočinout 2-24 hodin.

Na pomoučněný vál vyválíme z těsta placku silnou asi 4 cm a můžeme se dát do vykrajování rozličných tvarů. Perníčky poskládáme na plech s pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě do zlatova. Perníčky sundáme z plechu a necháme vychladnout. Druhý den se můžeme pustit do zdobení.

ZDOBENÍ:

Utřeme bílky s moučkovým cukrem a trochou šťávy z citronu, tak aby vznikla kompaktní vláčná hmota. Perníčky můžeme jen namazat a posypat barevnými cukrovými vločkami nebo ozdobíme pomocí cukrářského kornoutku s nejmenším nástavcem.

Recepty na další vánoční recepty naleznete na webové stránce www.tradicnirecepty.cz.

Ingredience:

Cukr moučka – 100 g
Hřebíček – lžička
Jedlá soda
Máslo – 30 g
Med – 5 lžic
Mouka hladká – 350 g
Skořice – lžička

.

.

.

TZ tradiční recepty.cz, foto/text: Jiří Poláček

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy