čokoládový dort s pařížskou šlehačkou
Hobby

Kouzelné čokoládové dorty. Nechte se inspirovat!

čokoládový dort s pařížskou šlehačkou

Forest Gump řekl, že „Život je jako bonboniéra – nikdy nevíš, jaký bonbon si vytáhneš.“ Ženy prý po kousku čokolády odpustí cokoliv. Ale pak už si neodpustí ten další. Patříte také mezi čokoholiky a je podle vás pořádný dort jedině ten čokoládový?

Můžeme poděkovat Aztékům, že Evropany a potažmo pak celý svět seznámili s tímto skvostným pokrmem, byť ho používali pro jiné účely.

Jaký byl život předtím? Před čokoládou? A dokážete si bez ní vůbec představit život ?

Někdo miluje čokoládu hořkou či mléčnou, bílou, s oříšky, s příchutěmi. V tabulkách, v nápojích, v krémech a tak dále.

Kdosi prý řekl: kdo nemiluje čokoládu, jako by ani milovat neuměl. A není to jen o slastném mlsavém hříchu. Čokoláda není jen chuť a kalorie, nejenže napomáhá naší psychice uvolnit se a oprostit od aktuálního stresu, ale obsahuje i řadu zajímavých složek: bílkoviny, sodík, vápník, hořčík, draslík, železo, měď, zinek, fosfor, ve stopovém množství vitamin C, D, některé vitaminy B, selen a další složky.

Paní Ladislava Čejková z Přelouče (LČ) dokáže z čokolády vytvořit přímo zázraky. Její čokoládové dorty nejsou jen chuťově úžasné, ale také vypadají nádherné.

„Čokoládové dorty jsou jednou z mých největších vášní, už jen proto  že čokoládu miluji,“ říká paní Ladislava. „Dlouho mi však trvalo  než jsem se s ní spřátelila. Nějak jsme si k sobě nemohly najít cestu 🙂
Pak jsem ale dostala od manžela úžasný dárek k narozeninám. Zaplatil mi čokoládový kurz u paní Matyášové v Deštném. Všem tento kurz mohu jen a jen doporučit. Je to úžasný relax, když se můžete beztrestně máčet dva dny v čokoládě. Věřte mi, že jsem ji měla i na čele. Tam jsem se taky dozvěděla, co jsem dělala špatně, proč mi to a ono nešlo.“


„Tento dort měl na počátku vypadat úplně jinak. Měl být původně celý z čokolády. Navrchu měla být čokoládová mašle, ale jelikož jsem poprvé pracovala s transfer folií, tak se mi mašle rozpadla a proto jsou uprostřed marcipánové růže. S výsledkem jsem však byla spokojena daleko víc, než kdyby byl takový,  jaký jsem původně zamýšlela,“ uvedla Ladislava Čejková.

Redakce: Kde hledáte „čokoládovou“ inspiraci?

LČ: „Čokoládovou inspiraci, hledám převážně ve své hlavě. Už když vidím, co si lidé vymýšlí, co by na dort chtěli, tak si ho v hlavě dávám dohromady, jak by asi měl vypadat. Stává se také, že si lidé dort nevyberou a řeknou mi, že to nechají na mně. V tomto případě se začnu koukat po internetu, a když se mi něco líbí, tak si to zapamatuji a popřípadě uložím. Takže se pak dort třeba skládá ze tří různých dortů.“

Redakce: K jakým příležitostem pečete čokoládové dorty?

LČ: „Čokoládové dorty se převážně pečou na narozeninové oslavy. Již jsem viděla i několik svatebních dortů, ale po mně ho ještě nikdo nikdy nechtěl :-)“

Redakce: Jsou lidé, kteří výhradně vyžadují jen čokoládový dort a žádný jiný?

LČ: „Ano i takový lidé jsou. Jsou to převážně lidé, kterým nechutná potahová hmota (marcipán) a nebo  máslové krémy.“

„Na tomto dortíku jsem si vyhrála s jemnými filigránkami (naučila jsem se je na kurzu). Byl vytvořen pro malou holčičku k prvním narozeninám. Později jsem dostala i fotku této holčičky, když se pustila do toho dortu a byl opravdu sladce čokoládová.“

Redakce: Když si u Vás někdo objednává dort, myslíte si, že už od pohledu byste mohla tipnout, co bude preferovat?

LČ: „Většinou se to odhadnout nedá. Spousta lidí si totiž objednává dorty přes email po internetu a to už si rovnou napíší, co by si asi tak představovali.“

Co říkáte, není to nádhera?

Věřím, že se budeme moci brzy v nějakém dalším článku nechat opět inspirovat kouzelnými dobrotami paní Ladislavy Čejkové . Prozradí nám nějaký svůj oblíbený recept? A jak si poradit s čokoládou, aby dort byl blíže k dokonalosti? Necháme se překvapit.

Blog paní Ladislavy Čejkové naleznete zde.

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy