Share

Hledáte inspiraci na sladké pečení? Potom vyzkoušejte kynuté buchty. Makové, tvarohové nebo povidlové? Záleží jen na vašem apetitu.

Jak na to? Sklenku vlažného mléka osladíme lžičkou cukru a rozdrobíme do něj droždí. Necháme vzejít, přidáme lžíci mouky a ještě chvíli počkáme. Jakmile se vytvoří „čepička“, vlijeme kvásek do mouky, přidáme ostatní přísady a velmi důkladně vypracujeme těsto. Lze samozřejmě využít elektrický hnětač. Těsto překryjeme utěrkou a necháme na teple kynout nejméně hodinu. Znovu promícháme a necháme ještě další hodinu na teple.

Zatímco těsto kyne, připravíme si náplně dle vlastní chuti. Buď tradiční ~ makovou, tvarohovou nebo povidlovou, anebo můžeme použít například vypeckované čerstvé švestky, případně hrubě nastrouhaná jablka.

Vykynuté těsto vyklopíme z mísy na pomoučený vál a válečkem z něho vytvoříme placku. Tu rozkrájíme na stejně velké čtverce. Na každý položíme lžičku připravené náplně a pevně zabalíme. Do vymaštěného a moukou vysypaného pekáčku naskládáme buchtičky pěkně jednu vedle druhé a dáme péci do předem vyhřáté trouby.

Zda jsou již hotové, poznáme, když do některé z prostředních buchet vpíchneme špejli. Pokud ji vytáhneme olepenou těstem, pečeme dále. Hotové buchty vyklopíme na vál, oddělíme od sebe a hustě pocukrujeme. Několik dalších dnů nevstupujeme na váhu. Přejeme dobrou chuť.

Ingredience:

Citronová kůra z jednoho citrónu
Droždí
Cukr krupice 25 g
Cukr vanilkový sáček
Mléko 100 ml
Mouka polohrubá 250 g
Sůl
Tuk 20 g
Vejce 1 ks

TZ TradičníRecepty.cz, Foto/Text: J. Poláček

Jezte zdravě s Fitrecepty

Rádi byste ozvláštnili svůj jídelníček novými recepty a navíc přidali i něco zdravějšího? S novou kuchařkou Jíme zdravě zjistíte, že tzv ...
Pokračujte ve čtení
pudink náhled

Co s vejci? Máme pro vás inspirující recepty

FARMÁŘSKÝ SALÁT SE ZTRACENÝM VEJCEM INGREDIENCE NA ZTRACENÉ VEJCE: 1 vejce 3 lžíce octa INGREDIENCE NA SALÁT: 250 g menších ...
Pokračujte ve čtení

Kouzlete výtečné recepty s českým chlebem

Chléb nemusíme mazat jen máslem, v kuchyni má pestřejší využití Přestože se na nás ze všech stran valí všelijaké exotické potraviny ...
Pokračujte ve čtení

Výborné recepty. Bez cukru a bez lepku. Žijte CUKRFREE!

Jde to i bez cukru? Při vyslovení této otázky si mnoho lidí představí buď trýznivou dietu, která vám upře všechno ...
Pokračujte ve čtení
Kuchařka ze vsi

Recepty z kapra z Kuchařky ze vsi

Šárka Škachová, Kuchařka ze vsi. CPress 2016 ve společnosti Albatrosmedia, a. s. 2016 Před nedávnem vyšla publikace KUCHAŘKA ZE VSI ...
Pokračujte ve čtení

České smoothie recepty na váš stůl

Co je smoothie? Módní trend, dieta, nebo životní styl? Je před Vánoci a možná také uvažujete o vlastním smoothie mixéru ...
Pokračujte ve čtení

Recepty na francouzské koláče

Francouzské koláče na podzimní stůl Dýně, hrušky, jablka a ořechy. Oblé, krásně barevné plody podzimu dozrávají a volají po nápaditém ...
Pokračujte ve čtení

Recepty: Užijte si letní chalupářské evergreeny

Češi jsou opravdovými milovníky chataření. A každý chatař či chalupář si rád vychutná klasické pochoutky v nejeden letní večer. Drůbežářský závod ...
Pokračujte ve čtení

Lenka Kořínková vydala své nejlepší recepty

Dělená strava si udržuje podle Lenky Kořínkové setrvalou oblibu. Dokonce bych řekla, že poslední dobou nachází zcela nové příznivce i ...
Pokračujte ve čtení

Recepty ze zdravé syrové kuchyně

Jak jsem slíbila: zvu vás do své kuchyně na exkurzi, kterak jsem zkoušela recepty z vitariánské kuchařky Zdravě a syrově od ...
Pokračujte ve čtení