Glosy

Internet jde ve středu do stávky. Brojí proti americké cenzuře.

Share
Možná se vaše oblíbené stránky 18. ledna na čas změnily do této podoby

Ve středu 18. ledna možná zaznamenáte, že některé Vaše oblíbené stránky změní vzhled a budou vykazovat jen tuto statickou stránku (zde). Nebude se jednat o žádný hackerovský útok, ale o cílenou demonstraci proti zákonu PIPA (Americký zákon na ochranu IP), který byl navržen senátorem Patickem Leahym, spolu se SOPA (boj proti online pirátství), jenž by měly být americkým Kongresem schváleny 24. ledna.

Snaha americké vlády efektivněji právně zakotvit ochranu autorských práv na internetu a trestat (až pěti lety vězením) novodobé internetové piráty významně započala 11. května loňského roku. Záměrem je blokovat stránky, které porušují autorská práva, nabízejí pirátské kopie či falzifikáty.

Síla tohoto návrhu je, že přesahuje hranice Spojených států, že rozohnila mnohé mezinárodní organizace (např.  Reportéři bez hranic, Human Rights), zuří ERF (Electronic Frontier Foundation), Yhaoo!, eBay, Google.

ERF se nahlas ptá, co bude na černé listině? Ať mluví americká vláda otevřeně.

Proč tolik křiku?

Na jednu stranu můžete poznamenat, že se jedná o klasickou ochranu autorských práv, že prostě běžně profláknuté stránky s pirátskými nabídkami (a že každý nějakou známe) budou mít prostě „utrum“ a jejich provozovatelé skončí za mřížemi.

Jenže… nic není tak jednoduché. Pokud překročíme české vody a opomineme neuvěřitelně tolerované ulozto.cz, stačí si pustit YouTube. Kolik soukromých videí nebo jen kompilací fotek se svými mazlíčky, dětmi, kamarády je podbarveno hudbou a (nejspíš) nikdo si nezajistil souhlas vlastníka písničky. Kolik dalších videí, stažených z televizí, z DVD a podobně. Trestné bude i zveřejňování videí, které natáčíte během hraní hry a zveřejníte na YouTube. Fanoušci počítačových her právě takto zveřejňují i celý průběh hraní hry a novým hráčům to umožní pochopit, kde mají zdolat jakou překážku v akci. Navzdory porušování autorských práv tato videa mají také své plus – zlákají potenciální hráče k nákupu (ke stažení) dané hry.

Odpůrci říkají, že kdyby zákon platil před několika lety, na pět let do vězení by musel jít i Justin Bieber, který se proslavil přezpíváváním populárních písní a vystavením své verze na YouTube.

Pokud Kongres schválí zákon, pak vláda může zamezit veřejnosti přístup na stránky, které uzná za škodlivé, neboť jejich obsahem není nic jiného, než porušování autorských práv nebo umožňování či  porušování autorských práv. A majitelé těchto stránek budou mít problémy. Dnes často na webu spatříte slova, že majitel neodpovídá za obsah, nahraný třetí osobou. To už by přestalo platit.

Ohroženy jsou mnohé online komunity, sociální sítě, zejména nejsilnější Facebook a Twitter, kteří budou povinováni cenzurovat své uživatele, nebo jim rušit profily: budou je chránit tak před sankcemi, a pochopitelně i sebe.

Ale majitelé sociálních sítí nezůstávají potichu. Mnoho z nich (například zakladatelé či spoluzakladatelé Twitteru, Linkedl a další) napsalo dopis Kongresu, vyjadřující svůj nesouhlas.

Kritici se obávají, aby monitorování a stíhání nakonec nebylo v rukách soukromých firem a sledování IP adres nebylo tak vlastně „zlegalizováno“ pro tyto soukromé subjekty. Dopadem zákona by také mohlo být, že dřív než se budete moci bránit, už vaše stránky zčernají a de facto jste uznáni vinným ještě před řádným soudem.

Stručně co sebou nese navrhovaný zákon a stávka slovy odpůrců?

Stávka by mohla trvat zhruba 150 sekund, což je pro internet „celá věčnost“. Americký Kongres chystá schvalování zákona, který bude cenzurovat internet, ale jehož „dobrým úmyslem“ je zabránit pirátství a porušování autorských práv. Ve skutečnosti však zákon je podstatně širší a spíš bude omezovat a sankcionovat, než zabrání skutečnému pirátství. Odborníci na internet říkají, že takový zákon nezabrání porušování autorských práv. Zákon znesnadní svobodu projevu a snadno zablokuje dříve oblíbené stránky. Vytvoří právní nejistotu a přítěže pro začátečníky na webu, potlačí tvorbu pracovních míst, omezí investování do internetových služeb. Budou se filtrovat a blokovat DNS, jako se tak děje v Číně a v Íráku. Snadnější bude šíření malware a krádeže identity.

Co to znamená pro nás v Čechách?

Pokud zákon projde, možná již neuvidíte některé své oblíbené stránky. Možná budete mít problémy se YouTube a sociálními sítěmi. 

I tento obrázek můžete vidět na anglické wikipedii. Upozornění na nesouhlas s americkým zákonem, který míří do Kongresu. Brojení proti SOPA a PIPA však neplatí pro českou wikipedii.
Zapojili se i naši slovenští kolegové, zdroj: http://www.inespravy.sk

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy