Glosy

Kim Čong Nam, starší syn Kim Čong Ila. Playboy a průšvihář.

V prosinci loňského roku zemřelý severokorejský vůdce Kim Čong Il neměl jen jednoho syna. O nevlastním starším bratrovi současného hlavního představitele, Kim Čong Namovi, se již tolik nehovoří.

Nejenže nevychází se svým mladším bratrem Kim Čong Unem dobře, nebo lépe řečeno – nevychází spolu vůbec – ale navíc podle Yoji Gomiho,  vydává dnes v Japonsku novou knihu „Můj otec Kim Čong Il a já“, Kim Čong Nam předznamenává bratrovo vůdcovské selhání.

Oba bratři jsou si velmi podobní; mají stejné rysy ve tváři i podobnou chůzi. Osobně se však prý nikdy nesetkali.

Kim Čong Un má podle nevlastního bratra málo zkušeností k vládnutí, je příliš mladý a neměl proto dostatek času, aby se na vedení země připravil.

Syn Kim Čong Ila v Disneylandu

Kim Čong Nam je veřejnosti známý pro své „hrubé chyby“, za něž si zasloužil vyhnanství ze Severní Koreje. Obtloustlý playboy si s falešnými dokumenty před deseti lety vyrazil do Japonska a navštívil Disneyland. Nyní žije v Číně a sem tam poskytne rozhovor japonským médiím.

Autor knihy Yoji Gomi se poprvé setkal se zapuzeným synem v roce 2004. Vyměnili si spolu e-mailové adresy a příležitostně si napsali. Postupně se korespondence rozšířila a po více jak 150 e-mailech se dohodli, že se spolu osobně setkají. V loňském roce si dali schůzky v Číně a jejich rozhovory vyústily v sepsání knihy.

Podle Gomi je zavržený Kim Čong Nam velmi chytrý, vnímavý, zajímá se o svět a ekonomické reformy.

Nesouhlasí se svým otcem, chce pro Severní Koreu změnu a otevřít hranice světu. Podle něho jeho otec byl přísný, ale dobrosrdečný. A i přes nesváry svému vyhnanému synovi vždy o narozeninách zatelefonoval.

Oba synové, vychovávaní odděleně, studovali ve Švýcarsku. To staršího syna nejvíce ovlivnilo k přijetí reforem pro svou vlast.

Kdo ví, jakou budoucnost bude mít Severní Korea.

Dlouhodobě se zdá stalinovský režim neudržitelný. Ale v to jsme předpokládali již před mnoha lety. Přesto je stále země sevřená v kleštích pokryteckého a nebezpečného jha. I za málo slz za smrt vůdce se pyká.

Dojde-li však k otevření hranic, je vysoce pravděpodobné, že země upadne do občanské války, zesílí hladomor a rodina vůdce a nejvyšší představitelé budou mučeni a zavražděni. Mají proto hodně důvodů svírat kleště co nejvíce.

 

 

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy