Knihy

Vánoční bezlepkové cukroví. A další typy na české bezlepkové pečení.

Share

Hana Šimková, autorka knihy České bezlepkové pečení (sladké i slané dobroty), vychází z vlastních zkušeností s celiakií. Tato nemoc nepostihla ji, ale její dva syny a nyní také vnučku. Děti od malička trpěly různými alergiemi na potraviny a zpočátku lékaři netušili, jak si s daným problémem poradit. Po mnoha letech se zjistil důvod všech problémů a Hana Šimková, tehdy v roli matky, zajásala –  zná příčinu, bude moci bojovat s nepřítelem. Jenže to nebylo tak snadné.

Celiaci moc dobře vědí, že potraviny v obchodech pro ně určené nejsou právě levné. A navíc „když máte doma kluky, co k snídani snědí s chutí pecen chleba, k obědu půl krávy a k večeři selátko a stále mají pocit hladu, jde do tuhého. Nezbylo mi než zapomenout na pohádku o Otesánkovi a vrhnout se do pečení po hlavě,“ říká Hana Šimková. A vyhrála – nemoc se sice nedá vyléčit, za to se dají její příznaky minimalizovat a mlsné jazýčky potěšit. Ve své publikaci nabízí osvědčené domácí recepty a rady.

„V této knize receptů nechci nikoho poučovat, co smí a co nikoliv. Nabízím osvědčené recepty a alternativní řešení pokrmů. Řídím se faktem, že většina dětí chce jíst přesně to, co vidí u zdravých kamarádů a u rodičů. Mnohé děti ve školce se často cítí méněcenné, když musejí jíst jiná jídla. Vždycky těm drobkům vysvětluji, že mají v bříšku kouzelného skřítka a ten má rád jen zdravé mlsání a papání. Většinou tato pohádka zabere,“ dodává Hana Šimková.

Nabízíme recept pro blížící se Vánoce:

BEZLEPKOVÉ PERNÍČKY

A jsou ihned měkké

Potřebujeme: 360 g mouky Jizerka, 180 g cukru moučka, 50 g tuku na pečení, 3 vejce, 2 lžičky mleté skořice, 2 lžíce medu, 2 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva

Postup:

Ručně na vále zpracujeme a necháme 24 hodin v lednici odležet, nejlépe zabalené ve fólii. Po vytažení z lednice rozválíme na potřebnou tloušťku a vykrájené tvary dále pečeme na pečícím papíře při teplotě 175 stupňů Celsia. Ještě horké pak potřeme rozšlehaným vejcem. Perníčky se pak krásně lesknou.

A když se blíží ty Vánoce, zkuste bezlepkové vanilkové rohlíčky:

Potřebujeme: 300 g tuku na pečení, 180 g mouky Mantier, 120 g mletých ořechů, 100 g cukru moučka, 4 ks vanilkového pudinku, 1 žloutek, 1 vejce, 1 vrchovatá lžička guarové gumy, citronová kůra+esence

Postup:

Po mnoha a mnoha nesčetných a strastiplných pokusech, kdy se rohlíčky po upečení rozpadly na prach, ještě než jsem je stačila obalit v cukru, jsem našla tuto „spásnou“ kombinaci surovin. Takto připravené rohlíčky jsou chutné a nerozpadají se.

Veškeré suroviny si připravíme na pracovní plochu, ručně vypracujeme těsto, které necháme odležet aspoň 2 hodiny v chladničce. Pak si hmotu rozdělíme na tři části, každou část vyválíme ručně do dlouhého válečku a ten krájíme na menší, přibližně stejně dlouhé válečky. Z těchto menších poté tvarujeme rohlíčky, které pokládáme na plech na pečící papír. Pečeme při teplotě 175 stupňů Celsia asi 7-10 minut.

Po upečení nechte rohlíčky vychladnout a pak je teprve obalujte v cukru.

Mezi dalšími recepty v knize, kde jich je celá řada, uveďme například – americké koblížky, marcipán, luxusní bábovka, kokosky, povidlové trojhránky, tiramisu, tvarohová bábovka, nepečená roláda, medové kornoutky, housky, havajské řezy, míša řezy, zelná kapsa a spousta a spousta dalších dobrot.

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy