Helena Herynková,  Knihy,  Kultura

Cesta časem proti proudu

V našem moderním světě, hustě protkaném sítí cest, denně zmizí nějaké unikátní místo. Proto se britský sociální geograf Alastair Bonnett rozhodl některá místa, co zmizela z map (nebo tam možná nikdy nebyla) představit čtenářům.

Ztracenamista

Autor do své knihy Ztracená místa, tajná města a jiné záhady na mapě světa vybral 47 míst, která ho nějakým způsobem zaujala, mátla jeho smysly nebo mu imponovala. Čtenář se tak může vydat na úžasnou a fascinující výpravu časem i prostorem, při níž v sobě snad objeví i špetku dobrodruha.

Žijeme v době, kdy nám přijde, že snad ani nic nového objevit nelze, celý svět je dokonale zmapován, definitivně prozkoumán, zanesen do historických dokumentů a tabulek. Alastair Bonnett však svými výzkumy dokazuje, že stále existují místa, která nás mají čím překvapit. Věděli jste například, že na všech mapách světa je vyznačen ostrov, jenž zřejmě vůbec neexistuje? Nebo co se stalo s vysychajícím Aralským jezerem? Bonnett přesvědčí i o tom, že nemusíme chodit až na konec světa, dobrodružství číhá doslova za prvním rohem.

Seznamte se s místy, jež z map navždy zmizela nebo časem měnila svou tvář k nepoznání. Nechte se pozvat na území, která měla zůstat navždy světu skryta, poznejte vylidněná města, přežívající jako pouhá smutná připomínka zrádné civilizace. Odplujte s ostrovy, které jsou trvale v pohybu a mapy je nikdy přesně nezachytí.

Kniha Ztracená místa, tajná města a jiné záhady na mapě světa není turistickým průvodcem, filozofickou statí ani sociologickou studií.  Je vším dohromady, skvělou kombinací zeměpisu, historie, filozofie a dovolí čtenáři podlehnout touze po poznání. Ztracená místa se stanou skvělým společníkem dobrodruhů, amatérských objevitelů, ale i těch, kteří prostě rádi sedí doma na gauči a s otevřenou pusou čtou o světě tam venku za plotem.

Asi se po dočtení nerozhodnete okamžitě sbalit a vyrazit hledat Atlantidu, ale možná díky Bonnettovi zjistíte, že máme na té naší milované planetě mnoho krás, za něž stojí bojovat, starat se a že je stále co objevovat. Přeskočte plot a nasedněte na stroj času, Alastair Bonnett zve na báječnou cestu.

ZTRACENÁ MÍSTA, TAJNÁ MĚSTA A JINÉ ZÁHADY NA MAPĚ SVĚTA, Alastair Bonnett
vydalo nakladatelství Jota, v roce 2015
www.jota.cz

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share
Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy