Detektivky,  Helena Herynková,  Knihy,  Kultura

Cestovaly samy

Mrtvá holčička na stromě, která bude jen první v řadě, vyšetřovatelka, která už nechce nic, jen nebýt, a k tomu podivná náboženská sekta. Norská detektivka V lese visí anděl v audiopodobě vybroušené jako nejlepší ocel.

anděl

„Cestuju sama,“ hlásal lístek na školní brašně holčičky, mrtvé a pověšené na stromě v lese. Kam měla cestovat a proč jako předškolačka brala s sebou školní pomůcky? A nač ji vrah oblékl do panenkovských šatiček? Vyšetřovatelé jsou hned zpočátku postaveni před celou řadu zdánlivě neřešitelných otázek.

Když navíc zjistí, že holčiček bude snad až deset, rozhodne se hlavní vyšetřovatel Holger jednat a povolat z nucené dovolené svou kolegyni a kamarádku Miu, které nejvíc věří. Mia se utápí ve smutku a hořkosti po nepovedeném případu, při jehož vyšetřování zabila mladého muže. Polyká prášky jako bonbony, zapíjí je bezuzdně alkoholem a hodlá se upít k smrti. Příjezd Holgera a zpráva o možném sériovém vrahovi dětí ji však vyburcují a vrhá se do vyšetřování. Kdo a proč holčičky vraždí, a jak se vším souvisejí náboženští fanatici, ukrytí v lese, prozradí napínavá norská detektivka z pera Samuela Bjorka.

V lese visí anděl se od klasických severských detektivek trochu liší a dost jí to slouží ke cti. Hlavní hrdinové jsou obyčejní a sympatičtí, a i když má Mia své tajemství, nehodlá se mu poddat na úkor pátrání. Hned po pár kapitolách zatoužíte stát se součástí jejich týmu a policejního oddělení. Interpretace napínavého děje a skvěle vystavěné detektivní zápletky se ujala herečka Petra Špalková. I díky ní si Miu s Holgerem tak snadno zamilujete.

audiolibrix-audioknihy

Špalková dala Mie rozhodnost a nepoddajnost, Holgerovi zase klid a vůdčí schopnosti. Dětským hrdinům vtiskla nevinnost a tolik potřebnou odvahu. Když jeden z chlapců prohlásí, že „v lese visí anděl“, posluchačům tuhne krev v žilách. Audiokniha je navíc doplněna naléhavou, a přesto jaksi pohádkovou hudbou, která vás při poslechu vždy nevtíravě vyburcuje k pozornosti.

Vyšetřování ubíhá jako splašená srnka lesem, minuty se krátí a pomatený vrah vyhrožuje, že v lese bude viset další nevinný anděl…

Share
Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy