Helena Herynková,  Knihy,  Kultura

Tajemné umění bohovat

Share

Být bohyní. Umět zaříkávat a léčit, tišit bolest. Pro jedny čarodějnice a podvodnice, pro druhé ženy nadané úžasnou magickou silou. To jsou žítkovské bohyně. Román Žítkovské bohyně se téměř okamžitě po vydání stal nejpůjčovanějším titulem v knihovnách a bestsellerem na pultech, autorka Kateřina Tučková jednou z literárních veličin dnešní doby. Další pocty se bohyně z Bílých Karpat dočkaly, když z jejich příběhu vznikla audiokniha.

tuckova_zitkovske-bohyne_audiokniha_promo

Veleúspěšný román Žítkovské bohyně se dočkal druhého vydání, divadelní dramatizace a také audiopodoby. Stejnojmennou audioknihu vydalo nakladatelství OneHotBook, role Dory a zároveň i vypravěčky se ujala herečka Tereza Bebarová. Do různých mužských rolí se vtělil herec Miroslav Táborský. Jejich klidný a kultivovaný přednes skvěle dotváří složitý příběh a pomáhá čtenáři s napětím rozplétat tajemné osudy výjimečných žítkovských žen. Hudební doprovod je velmi jednoduchý, tklivé houslové party jsou dalším článkem do kouzelného řetízku vyprávění. A román se tak díky skvělým výkonům protagonistů i něžné hudbě stane skutečným klenotem ve vaší audioknihovně.

ZDE si můžete poslechnout UKÁZKU Z AUDIOKNIHY.

Život se s lidmi na Kopanicích nad Starým Hrozenkovem nikdy moc nemazlil, do této drsné krajiny se výdobytky moderního světa dostávaly jen velmi pomalu. Lidé si často musejí poradit pouhou svépomocí. Důležitou pomocí jim v každodenním životě byly místní bohyně, moudré ženy, které si z generace na generaci předávají tajné dovednosti k léčení lidí. Svou sílu čerpají z magické krajiny kolem obce Žítkové na Moravských Kopanicích v Bílých Karpatech.

Autorka Kateřina Tučková a interpretka audioknihy Tereza Bebarová
Autorka Kateřina Tučková a interpretka audioknihy Tereza Bebarová

Hlavní hrdinka románu Žítkovské bohyně, Dora Idesová, viděla jako malá (spolu s bratrem) své rodiče zabité, do výchovy si je po hrůzném zážitku vzala teta Surmenová, všem známá jako Surmena. Dora postupně zjišťuje, co znamená bohovat a jakou moc má její věhlasná teta Surmena. Bohovat však Doru teta nenaučila, hlavní hrdinka se naopak začne věnovat vědě. Když pak vystudovala etnografii, začala se zabývat historií tajemných žen ze Žítkové.

Román Kateřiny Tučkové je prokládán archivními záznamy, lékařskými zprávami, odbornými posudky i částmi Dořiny diplomové práce, jimiž autorka docílila skvělé věrohodnosti a bezmála dokumentárního dojmu příběhu. Dora pátrá ve své vlastní paměti, v archivech, a využívá i vzpomínek sousedů ze Žítkové, aby se dopátrala velkého tajemství, jež obestírá život žítkovských bohyní i její vlastní. Dora se sice bohyní nikdy nestala, ale i přesto je poslední z rodu slavných žen a je tak nedílnou součástí tajemné tradice. Jaké je ono velké tajemství, které se táhne celým příběhem? To již prozradí Dora, která sama vystupuje jako někdo, kdo vypráví cizí životní osudy namísto svých.

ŽÍTKOVSKÉ BOHYNĚ, Kateřina Tučková
vydalo nakladatelství OneHotBook, v roce 2012
www.onehotbook.cz

 

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

 

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy