Glosy,  Knihy,  Kultura,  Pro rodiče,  rodina,  Tiskové zprávy

Noc literatury v Mladé Boleslavi

V Mladé Boleslavi se 11. května 2016 uskuteční první ročník Noci literatury, která během jednoho večera představí díla současné evropské literatury v podání známých herců. Na devíti stanovištích diváci uslyší úryvky z vybraných knih. Podtitulem letošního ročníku je Netradiční čtení na netradičních místech.

Městské_divadlo_Mladá_Boleslav
Budova Městského divadla Mladá Boleslav

Noc literatury se v České republice koná již po desáté, jejím cílem je veřejnosti netradičním způsobem představit současnou evropskou literaturu prostřednictvím série veřejných čtení.

Projekt organizují Česká centra ve spolupráci s pražským sdružením evropských kulturních institutů sítě EUNIC (European Union National Institutes for Culture) a kulturními odděleními zahraničních velvyslanectví. Každá z 22 účastnických zemí představí v rámci Noci literatury 2016 dílo jednoho svého současného autora. Projekt se uskuteční v předvečer zahájení největšího knižního festivalu v České republice – Světa knihy.

V Mladé Boleslavi Noc literatury organizuje Městské divadlo Mladá Boleslav ve spolupráci s Gymnáziem Dr. J. Pekaře, Knihovnou města Mladá Boleslav a Muzeem Mladoboleslavska. Na jednotlivých stanovištích budou čtení začínat vždy po čtyřiceti minutách (17:00, 17:40, 18:20, 19:00, 19:40, 20:20, 21:40, 22:20).  Čtyři herce z Městského divadla (Radim Madeja, Libor Stach, Ivana Nováčková a Svatava Milková) doplní pětice populárních osobností (Vendulka Křížová, Lucie Štěpánková, František Skřípek, Ladislav Frej a Andrea Elsnerová).

Radim Madeja
Radim Madeja

Prvním stanovištěm se stane divadelní klub Městského divadla, kde Libor Stach, nová posila mladoboleslavského souboru, představí ukázku z knihy Lala, jejímž autorem je Jacek Dehnel. Kniha z roku 2006 u nás vyšla až vloni v nakladatelství Větrné mlýny a vypráví příběh staré babičky. Druhým stanovištěm je Modrý salónek nacházející se na Gymnáziu Dr. J. Pekaře, kde vystoupí herec a bývalý ředitel Městského divadla František Skřípek. Přečte ukázku z detektivního románu Na zimu zavřeno norského spisovatele Jørna Lieara Horsta, který se proslavil sérií knih s vyšetřovatelem Williamem Wistingem.

Další stanoviště návštěvníci najdou na Staroměstském náměstí ve Staroměstském vinném sklepu, kde zazní úryvek z knihy Porodní bába od finské spisovatelky Katji Kettu. Číst bude herečka Lucie Štěpánková z Divadla na Vinohradech. Noc literatury samozřejmě proběhne také v knihovně, v Oddělení pro dospělé. Ivana Nováčková zde přečte ukázku z knihy Kvazikrystaly, jejíž autorkou je Rakušanka Eva Menasse. Ta právě za tuto knihu získala několik literárních cen.

Pátým stanovištěm bude restaurace La Romantica, kde herečka Andrea Elsnerová, která působila i v Městském divadle Mladá Boleslav, představí divákům norský text spisovatelky Siri Pettersenové Ódinovo dítě. Jedná se o první díl sci-fi trilogie Havraní kruhy. Do projektu se zapojila i restaurace The black Sheep, v níž bude herečka Vendulka Křížová číst úryvek z knihy Lotty Lundberg Nultá hodina, odehrávající se v Berlíně po roce 1945.

Svatava Milková
Svatava Milková

V primátorském sále na magistrátu města se představí držitel Ceny Thálie za rok 2015 Radim Madeja. Z jeho úst zazní ukázka z izraelské povídkové knihy Etgara Kereta Sedm dobrých let. Jako osmé stanoviště mohou diváci navštívit muzeum Mladoboleslavska, kde se herečka Svatava Milková podělí o úryvek z knihy finského autora Anti Tuomainena Moje temné srdce, napínavého psychologického thrilleru o posedlosti a pomstě. Posledním stanovištěm je kavárna Café Burget, kde bude číst herec Ladislav Frej knihu Michela Lamberta Bezvadná projížďka.

Noc literatury je koncipovaná tak, aby si její návštěvníci sami mohli rozhodnout, jaká stanoviště navštíví a v jakém pořadí. Čtení budou probíhat paralelně a v pravidelném čtyřicetiminutovém intervalu od  17:00 do 22:20 hodin. Mladou Boleslav čeká nevšední kulturní zážitek.

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share
Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy