Hobby,  Recepty,  Soňa Rivera

Recept na výborné voňavé koblihy

Ingredience

0,5 kg polohrubé mouky + 1 lžička na kvásek
30 g droždí
40 g cukru + 1 lžička na kvásek
1 vanilkový cukr
100 ml mléka
150 ml smetany
3 žloutky
50 g másla
2 lžíce rumu
citrónová kůra
špetka soli
meruňková marmeláda

Postup

Ohřejeme mléko, aby bylo teplé, ale ne horké, rozmícháme v něm lžičku cukru, lžičku mouky a rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek.

Mezitím utřeme změklé máslo, cukr, vanilkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru a žloutky (třeme alespoň 10 minut), postupně zamícháme mouku se špetkou soli, kvásek, rum a vlažnou smetanu. Důkladně vypracujeme, až je těsto hladké, voňavé a nadýchané. Necháme 3/4 hodiny kynout. Těsto rozválíme na placku 1 cm silnou a vykrájíme kolečka. Na polovinu koleček dáme marmeládu, prázdnými kolečky přiklopíme, okraje k sobě důkladně přitiskneme a okrojíme je stejným vykrajovátkem, kterým jsme vykrajovali kolečka, necháme ještě trochu vykynout.

Koblihy smažíme na vysoké vrstvě tuku (musí plavat), hotové rozložíme na papírový ubrousek a necháme vychladnout, hojně pocukrujeme.

Tip: Koblihy smažte, až bude rodina pryč, jinak nestihnou ani vychladnout… fantasticky voní a v puse se doslova rozplývají 🙂

Dobrou chuť!

Soňa

This will close in 0 seconds

error: Obsah je chráněný autorskými právy