Knihy,  MB

Dědo, ty jsi indián. Bezvadné čtení pro prvňáčky plné zábavy s prarodiči na venkově.

Lenka Rožnovská, Dědo, ty jsi indián. Grada 2013.

Čtení pro prvňáčky

Letní prázdniny jsou sice ještě v nedohlednu, ale malí školáci si je již mohou užít nyní s jemně vtipnou knížkou Lenky Rožnovské – Dědo, ty jsi indián. S přátelskými ilustracemi Jiřího Fixla a velkými písmenky, aby se text dobře četl, vás přivítá školačka Anička, která první prázdninové dny tráví s babičkou a dědečkem na venkově. Děda je pěkný kulišák, je s ním kopec legrace a babička, jak se zdá, je tu hlavně proto, aby ty dva nezbedy kočírovala.

Na samém začátku se stane drobná kuchyňská nehoda, při které přistane dědovi vařečka s těstem uprostřed čela. Tak Anička povýší dědu na indiánského náčelníka. „Jsem indiánský náčelník Velkývařech a ty, Aničko, budeš můj indiánský učeň,“ říká dědček a jmenuje Aničku na „Maloulžičku.“

Spolu si zažijí lumpáren, při nichž se babičce občas protáčejí oči. Navíc půvabná stylistika je doplňována vyjma slovy jako Velkývařech a Malálžička i dalšími poutavými novotvary. Víte, co znamená například Koupeluch či Bílépírko?

Na řadu také přijdou starší tvary nebo méně používaná a přesto hodně zajímavá slovíčka, která dětem rozšíří slovní zásobu: jako „šlofíček“, „klukovatět“, „šmakovat“, „grunt“, „gaťata“, „fištrón“, „panděro“, „ždibec“ a další.

S dědou indiánem bude všechny školáčata čtení vždycky bavit.

Ukázka:

„Páni, já mám hlad, že bych s chutí snědl i smažené holínky souseda Ludvíka,“ prohlásil děda, když si sedal ke stolu.

Anička se uchichtla, babička nesouhlasně zakroutila hlavou.

„Dědečku, dědečku, nezačínej zase. Alespoň u oběda si dej pokoj.“

„Dyť já vím, babičko, že by mi holínky nešmakovaly, že tvoje pečínka je lepší. Aničce nalij plný talíř, polívka je grunt a to druhý špunt, viď Aničko,“ dodal dědeček. Anička příkývla, ale v duchu uvažovala, jakpak by se asi taková holínka dala uvařit. Možná by se z ní dal udělat guláš anebo svíčková. Musí se zeptat babičky.

„Babičko, už jsi někdy vařila holínky? Jak se to dělá? Já bych si napsala recept a uvařila bych tátovy holínky k večeři.“ (22,23)

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy